Щастливо ли е детството в Швеция? Зависи от квартала, в който живее семейството

Швеция обаче остава една от най-добрите страни за отглеждане на деца
26 сеп 2020 17:35, Елка Василева
59
Щастливо ли е детството в Швеция? Зависи от квартала, в който живее семейството
Снимка: архив, БГНЕС

Швеция е първата страна, забранила шамарите като възпитателен метод. И днес тя прави много за благото на децата: ниски такси за детските градини, безплатен обяд в училище. И още. Но напоследък се откроява един проблем, пише Дойче веле.

Децата в Швеция трябва да са много благодарни на Астрид Линдгрен. Не само за любимите персонажи, които популярната авторка е създала, но и затова, че много по-рядко ядат бой от останалите деца по света.

В края на 70-те години на миналия век Линдгрен стартира инициатива за забрана на насилието като средство за възпитание. Речта на шведската писателка при получаването на Наградата за мир на германските книгоразпространители през 1978 г. е решаваща. Една година по-късно Швеция става първата държава, забранила шамарите като възпитателен метод със закон.

Максималната такса за детска градина: 150 евро

Днес Швеция може да се похвали и с друго: там всяко дете има право на място в детска градина веднага щом навърши 18 месеца. А максималната такса е 150 евро на месец - доста изгодно, сравнено например с Германия.

Още по темата

"Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца", казва Кристофър Блидберг, който  работи в голяма електрокомпания в Швеция. 39-годишният мъж се е възползвал от бащински отпуск в продължение на единадесет месеца. "Всички в компанията реагираха положително. Това, че излязох в отпуск по бащинство, със сигурност няма да навреди на кариерата ми."

Когато малкият му син е болен и не може да отиде на детска градина, Кристофър може да остане вкъщи или просто да прекъсне работна среща. Днес в Швеция е напълно нормално и мъжете да се грижат за настиналите си деца, казва той.   

Образованието: безплатно за всички

Шведската държава инвестира много средства в децата. Това е видно и по време на пандемията. Училищата останаха отворени за учениците до девети клас. Решение, което предизвика много критика.

Но идеята зад него е проста: Какво ще се случи с децата, особено от социално слаби семейства, когато училищата затворят врати? "Особено в наше време децата имат нужда от обичайното си ежедневие", казва директорът на училище в Стокхолм Микаел Калменщам. Самият той се е разболял от COVID-19, но в края на пролетта учениците в неговото училище са били здрави. "Почти никое дете нямаше отсъствия."

За да затворят училищата, е необходим специален закон. Защото в Швеция всеки има право на образование. Ако не в училище, то поне дигитално у дома. И още нещо се регулира от държавата: за семействата образованието трябва да е напълно безплатно. Това означава, че учениците получават безплатно дори учебни помагала, химикалки, тетрадки, книги, училищни обеди, а след 10 клас и карта за местния обществен транспорт. Възможностите за образование на нито едно дете не трябва да бъдат ограничавани заради социалния му произход.

120 дни платени болнични за дете годишно

Социалдемократичната държавна политика, която се води десетилетия наред, е осигурила и още нещо: родителите имат повече време за децата си, въпреки че работят. Родителите могат да излязат в платен отпуск по майчинство/бащинство в продължение на 480 дни. През това време те имат право на 80% от заплатата си, но максимално близо 3000 евро на месец. Много компании обаче дори доплащат до 100 процента през първите шест месеца. Същото е и с Кристофър Блидберг. "За мен това не беше важно, исках да установя връзка с малкия ми син", споделя бащата.

Ако пък детето е болно, заплатата не се изплаща от работодателя, а от социалното осигуряване - родителят има право на 120 дни платени болнични годишно на дете.

Единият от родителите може да вземе платени болнични за детето си дори и ако неговата детегледачка е болна и не може да се грижи за него.

Шведското правителство предлага и безплатна помощ за деца в нужда или при въпроси относно здравето, секса и връзките. Означава ли това, че в страната на Астрид Линдгрен всичко върви по мед и масло? За съжаление не.

Насилието и детската престъпност растат

"Тук в Лидингьо наскоро беше застреляно момче - само на 300 метра от нашата къща", разказва Кристофър. Нарастващото насилие между уличните банди в Швеция го тревожи. През лятото пък12-годишно момиче беше застреляно в южната част на Стокхолм. Очевидно попаднала в размяна на огън между две съперничещи си банди. Убиецът все още не е заловен.

Колко щастливо е детството в Швеция зависи от квартала, в който семейството живее. Децата в предградията на Стокхолм или в квартал Розенгард в Малмьо растат в паралелен свят. През последните три години престъпленията с наркотици и насилие сред децата под 18-годишна възраст са се увеличили. "Толкова случаи досега не сме виждали. Нещо се променя", казват от полицията.

Въпреки това Кристофър Блидберг не позволява на тревогата да го обземе. Швеция продължава да е една от най-добрите страни за отглеждане на деца. Затова скоро синът му Александър може да се сдобие с братче или сестриче.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дано грешката е мояДа, грешката е твоя. Човек трябва да излезе от порочния кръг на възпроизвеждане на едно и също от поколение на поколение. Иначе децата ще бъдат 100% като родителите си и светът щеше да спре още в средновековието или по-рано. Конкретно боят на дете е съвместимо със сексуално насилие. Би трябвало да се наказва като такова.
44
4
 
0
 
! Отговори
дано грешката е моя преди 3 години
В детството ми ме биеха доста често.Същият модел пренесох в моето семейство- биех децата си за оценки,за това,че са се изцапали,за строг ред и дисциплина..Съпругът ми също е бит често .Децата ми са много успешни като професии и в семейство,НО НЕ БИЯТ ДЕЦАТА СИ и непрекъснато ми напомнят ,че съм ги биела.Много ме боли,но това е истината и мълча.Не знам къде е границата и до днес,макар,че не си и помислям за шамари.Не знам дали биха били толкова успешни,ако не бях толкова строга.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щастливо детство имахме при социализма! Сега е компромис.
42
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 46Пич, 19 век, та чак до 20ти, белгийците са рязали ръце и крака на деца, за да работят по-бързо.Инак, откак отрекоха боя, *** и сбърканяците - асоциални психопати се увеличи.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бъде третиран като насилник на малилетни...
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който си мисли, че може да се удрят деца с възпитателна цел, има сериозен проблем с времето в което живеем и навярно е още в 19 век. По каква логика, ако удариш възрастен е криминализирано, а да причиняваш болка на беззащитно дете е ОК. Е, има едни възрастни, дето си ги правят тези неща "по взаимно съгласие". Явно тези родители са от последните. Доказано е, че физическото насилие е мрачната страна на сексуалното. И който си позволява това със свое или чуждо дете, трябва да бъде третиран като нас
39
2
 
11
 
! Отговори
мармотът преди 3 години
Стига с тези глупости, че били щастливи където и да било в Скандинавия. Където по 6 месеца няма слънце, няма щастие и масово са депресари.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейййй ..... кой бил щастлив,и кой бил нещастен...еееее.Аз на това му викам дескриминация. За дескриминацията днес се говори много на широко по света.Самата тема е повод за разделението на хората,и винаги кривите са онеправдани.Обаче да знаете едно,каза го Михаил Топалов директно в ефир/лека му пръст/. ,,Докато има Бедни и Богати,докато има ПАРИ на тая земя,винаги ще има войни и много мъка по хората'' И ако някога се попитате каква е истината за живота който живеете,...амии...ей това е истината.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че боят е забранен като възпитателно средство, няма нищо общо с престъпността. В Швеция отдавна си има банди от младежи, които воюват помежду си , да, най- често те са от предградията и преобладаващи са тъмнокожите и от ниски соц. слоеве. Има един шведски филм от преди 2000та година, който се казва 30ти Ноември и е правен по реален случай. Две банди си съперничеха, накрая убиха едно бяло момче. Спорът беше за момиче. Така че този проблем не е от вчера. Но предимствата са наистина безспорно
36
4
 
1
 
! Отговори
swedenn преди 3 години
шветките са най най. тука в швецко сичко е шес. дават мильони на бедните и на сички. бесплатно е сичко бе. напрао е социализъм. напрао се чудиме де ше му излезе края. Рая на земята е бе. :-)
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тязи старинка и тук ли я изтипосаха. Апуснаха я и на тязи медия. дв сякаш е единствената медия за препечатване. Случайност ли е, че всички препечатват от тях пропагадни соьиалистически статии?!? Едва ли!
34
0
 
13
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
Тук детската градина е 20-25 евро, майчинството 730 дни + 45 дни болнични преди раждането + 40 дни платен отпуск за двете години майчинство + 365 дни неплатен отпуск /но е осигурителен стаж/ + 180 дни болнични за гледане на болно дете за година до 12-тата му година + допълнителни 2 дни отпуск за работещата майка... е и?
33
0
 
13
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Децата в предградията на Стокхолм или в квартал Розенгард в Малмьо растат в паралелен свят. През последните три години престъпленията с наркотици и насилие сред децата под 18-годишна възраст са се увеличили. Толкова случаи досега не сме виждали. Нещо се променя"Глобалното затопляне в виновно.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведките са най- изнасилваните жени в света, от емигрантитеЛогика никаква, след като същите емигранти са в цялата Западна Европа. Просто в Швеция семейното и сексуалното насилие изглежда се взимат насериозно и затова най-много жени се оплакват от тях. Не във всички случаи става дума за изнасилвания.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция има квартал факултетуу ;) В тоз квартал ,,шведите,, са малко като наще ;) Важно е да има мулти култи и социали ;)
30
2
 
22
 
! Отговори
Halla !!! преди 3 години
Швеция вече не е това което беше след толкова години нашествие на половин милион мигранти и либерална политика! Каква беше,каква стана????
29
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Да припомним каква беше моменталната реакция на либералните медии след думите но Тръмп за швеция и стокхолм... и какво стана два дни след това и седмица по-късно.Така, че всички тези лъскави думи са си либерална лъжа.
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, колко руси шведчета! Защо няма нито едно черно? Днес.бг, снимката не е политкоректна, не сте в крак с времето.
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно пиклата Грета Тунберг с разваленото детство е от там!Като знам детските програми в Швеция, считам, че изказванията на Тунберг са като шамар в лицата на децата от Азия, които шият по 14 часа евтини дрешки и за Швеция. Или по скоро са ритник към африканските деца изгарящи електронните отпадъци на Европа за малкото метали, но дишащи отровните газове за някакви центове!Айде стига с глупости за и от Швеция!
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведките са най- изнасилваните жени в света, от емигрантите. Това е нацията с най- страхливи "мъже"Голямо щастие ...