Как ще работят университетите в условия на пандемия?

В СУ откриването на учебната година ще е само за първи курс
27 сеп 2020 23:00, Нели Христова
21
Как ще работят университетите в условия на пандемия?
Снимка: БГНЕС

Как ще работят в ситуацията на COVID-19 петдесетте български висши училища? Някои от тях вече започнаха новата учебна година по-рано като част от мерките за сигурност, други ще я открият на 1 октомври. Нашата проверка показа, че колкото и различни да са българските университети, като цяло там ще има смесена форма на обучение - присъствено и онлайн. Част от мерките са: маски в общите помещения и дори в залите и мерене на температурата на входа.

В най-голямото ни висше училище с около 20 хиляди студенти, УНСС, новата учебна година вече започна на 14-ти септември. Според ректора проф. Димитър Димитров дори това е било мярка срещу COVID-19.

"Две седмици имахме хубаво време, могат да се проветряват залите и по-лесно се понасят опашките пред термокамерите", казва Проф. Димитър Димитров пред БНТ

И на трите входа са монтирани термокамери, които мерят температурата на студентите. Ако някой от младежите има повишена температура, то той ще изчака отвън около десетина минути, докато от Университета се свържат със здравните власти. На ден в сградата влизат около 10 хиляди студенти.

"Разделихме входовете на вход и изход, така че да не се сместват потоците, някъде сме поставили специални заграждания, стрелки, да се движат от ляво, от дясно, изискването е в общите помещения, фоайетата и коридорите студените да са с маски", обяснява още той.

"От време на време има студенти без маски, но ако ги хване охраната им правят забележки", казва Славина Лазарова, Администрация на УНСС.

Обучението тук е хибридно- има и присъствени, и онлайн занимания. За да има по-малко студенти в Университета, при големите потоци една седмица на училище са студентите с четни факултативни номера, докато тези с нечетните следят от вкъщи онлайн лекцията. Другата седмица се сменят. По-малките групи пък, като магистрите, са присъствено на лекции и упражнения.

"Аз предпочитам онлайн, по-ефективно ми е на мен", споделя Надежда Десева, 4 курс, "Международни отношения".

В най-старото ни висше училище Софийският университет учебната година традиционно ще започне на 1 октомври. Тя ще бъде открита в Ботаническата градина, но само за студентите от първи курс.

Според заповед на ректора ще се проверява температурата на студентите на входовете на всички сгради, вътре ще има стикери за дистанция и двупосочно движение. Маски ще се носят както в общите помещения, така и в залите по време на час. Външни посетители няма да се допускат. А самото обучение - всеки факултет сам ще реши как точно ще го организира - присъствено или онлайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното обучение е най-подходящо за повечето хуманитарни науки в настоящата ситуация.Уязвими са преподавателите, а не студентите. Част от онези лектори, които са сглупили да водят присъствени лекции ще се запознаят с коронавируса, защото младите им колеги ще идват на лекции след забавления в чалготеките на Студентски град. В тези пошли заведения е много вероятно да пипнат заразата и после да я пренесат в аудиториите.
16
0
 
3
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
''по-лесно се понасят опашките пред термокамерите''-Няма ли опашка, все едно не живееш в България!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не обвинявайте тези ,които се записват във ВУЗ-овете , всеки иска да постигне нещо- дали с връзки или честно все пак това са млади хора всеки с мечтите си виновни са едни ***..з..ни чичковци и лелки във ВУЗ ,които също не се знае как са стигнали до тази обществена длъжност заради заплатките си са готови на всякакви компромиси ..кой да се нагърби с трудната задачи да казва истината на младите - вие не сте за ВУЗ , а вие имате качества да станете истински специалист така че юруш на дипломите
14
2
 
1
 
! Отговори
Далеч от лектора преди 3 години
Тия мaлoyмнuци като се разболеят, сядат на първата банка.
13
5
 
3
 
! Отговори
1 октомври преди 3 години
Учебните занятия започват на 1 октомври, защото ат 15 септ студентите са на бригада. 35 години вече няма бригади, но никой не се сеща да започне уч година навреме. Безделници и симуланти. Едните се правят, че учат, а другите - че им преподават.
12
4
 
6
 
! Отговори
НЯМА ПАНДЕМИЯ преди 3 години
ЛЪЖЦИ ДАЖЕ ЕПИДЕМИЯ НЯМА!ПРЕСРТЪПНИЦИ ЛЪЖЦИ И ТЕРОРИСТИ ИЗТРЕБВАЩИ И ОТНЕМАЩИ ПРАВАТА НА НАСЕЛЕНИЯТА СИ СЪС СЪУЧАСТНИЦИ ПРОДАЖНИ НЕБЪЛГАРСКИ МЕДИЙКИ!
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам какъв е проблема големите ученици и студентите да учат онлайн! И двата типа учащи пътуват понякога и час за да стигнат до училище/университ, блъсканицата в метрото и автобусите е гаранция за зараза! А и те са големи и отговорни! Учат защото искат да го правят! Е, разбира се че лафките и заведенията ще се разпищят, защото тия около училищата и университетите ще са пред фалит, но помислете ако трябва да затворим цялата държава или няколко лафки, кое ще е по-добро?!
10
10
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Да , страшно е. Имам внучка в първи курс УНСС и много се притеснявам.Бойкот на гнусните китайци.Не купувайте нищо китайско.Съсипаха света.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и без това университетите бълват "специалисти" без реализация по специалността. Международни отношения, какъв ще станеш, дипломат? Или ще продаваш нещо в някой mall, кое е по-вероятно?
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студентите са големи мислещи хора. Съвсем спокойно може да си учат не присъствено.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
после като излязат от университета ще идат заедно на кафе, дискотека и т н, защо изобщо се правят тия простотии не е ясно, по скоро стоят по-далеч от лектора и да има отворени прозорци за проветрение - зимата не е ясно точно как
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости. В университетите мерките са смешни-дезинфектанти в картонена кутия на входа. Може да влезе всеки, който е решил, защото пропускателния режим е поверен на портиерите, които и себе си не могат да опазят/средна възраст 70 год. /Хигиенистките мажат с един *** огромни коридори +тоалетните.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, сега към децата пътуващи два пъти на ден с претъпканият и редовен градски транспорт ще прибавим и студентите.
4
3
 
8
 
! Отговори
Закривай! преди 3 години
Ако тези така наречени университети ще бълват специалисти като Мутафчийски плехаря, по-добре да не работят.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е тая пандемия, че да живеем в условията на пандемия??Що за глупости ?
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обявявайте обща стачка до оставката на Тиквата!
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък една "работа" пада там... Едните си гледат купончетата, другите бизнеса и парите. Накрая се печатат дипломите и всички са доволни..