Как се става "Магистър" без да си "бакалавър" ?

Прокуратурата в Пловдив разследва сигнали за фалшиви дипломи
28 сеп 2020 17:34, Петя Славова
34
Как се става "Магистър" без да си "бакалавър" ?
Снимка: Кадър, Нова тв

Сигнал за фалшива диплома за завършен "Здравен мениджмънт" проверява Районната прокуратура в Пловдив. Назначената едномесечна проверка ще се извършва от отдел "Икономическа полиция" на МВР – Пловдив, за установяване на евентуално извършено документно престъпление.

Студент без бакалавърска степен завършва магистър. За евентуално такова престъпление ще бъде разследвана Десислава Йорданова

Жената има диплома за завършено висше образование със степен "магистър" от Медицинския университет в Пловдив. От документа се вижда, че през 2010 г. тя е завършила специалността "Обществено здраве и здравен мениджмънт" с почти пълно отличие. Формата на обучение е задочна. Документът е с печата на тогавашните декан и ректор на университета и в никакъв случай не буди съмнение за достоверността му. Влизането за обучение по тази магистърска степен задължава кандидата да представи диплома за завършено поне бакалавърско образование. Нещо повече - трябва да си приложил тази диплома към набора от документи за кандидатстване за по-висша форма на обучение.

През 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която, освен квитанция за платена такса, прилага и копие на диплома за завършено висше образование "Икономика" в ПУ "Паисий Хилендарски". От Медицинския университет обаче не откриват такова копие на диплома.

"Открихме служебна бележка от другия университет, в която се декларира, че лицето има степен „бакалавър” в съответна специалност на един от факултетите на този университет", обясни настоящият ректор на Медицинския университет професор д-р Марияна Мурджева.

В служебната бележка е посочено, че Десислава Йорданова има завършено висше образование в ПУ "Паисий Хилендарски" във Факултет "Икономика"- специалност "Маркетинг и мениджмънт". Документът е с няколко правописни грешки. Освен това, от печата на документа не става ясно кой го издава. Доказва се, че е неистински. Става ясно, че Йорданова не е завършила във Факултета по "Икономика" в ПУ "Паисий Хилендарски", защото такъв не съществува там.

Няма и специалност "Маркетинг и мениджмънт" категорични са от ръководството на университета. В отговора на ректора на ПУ "Паисий Хилендарски" професор д-р Румен Младенов се казва: "Фактологично – в "Служебната бележка" е цитиран и факултет "Икономически", а в ПУ "Паисий Хилендарски" от разкриването му досега има "Факултет по икономически и социални науки", както нямаме цитираната бакалавърска специалност "Маркетинг и мениджмънт", а само "Маркетинг".

Иначе Десислава Йорданова твърди пред Нова тв че е завършила "Стопанско управление" в Стопанския факултет към ПУ.

Става ясно още, че от "Паисий Хилендарски" не е издавана служебна бележка на Десислава Георгиева Йорданова, защото университетът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само уверение.

"На дипломирани студенти може да бъде издадено уверение върху бланка на университета, съдържащо реквизити, определени в Наредбата за държавни изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища (чл.15)", обясняват подробно от ръководството на университета.

В същото време Десислава Йорданова твърди, че има диплома за завършен бакалавър.

Десислава Йорданова е председател на Районния съвет на БСП - район "Западен" в Пловдив. На сайта на партията във визитката й е посочено, че е завършила висше образование степен "бакалавър" в ПУ "Паисий Хилендарски" специалност –"Стопанско управление."

В момента Десислава Йорданова работи в община Родопи в отдел "Образование" като главен експерт "Здравеопазване и социални дейности". За заемането на поста й помогнала невалидната вече диплома от Медицинския университет.

Кметът на община Родопи Павел Михайлов твърди, че Йорданова се справя добре със задълженията си. Тя е поела работата не с конкурс, а защото е имало нужда от такъв експерт. През юни е назначена проверка по случая.
Жената е представила документи за завършено висше образование, специалност "магистър" в Медицинския университет, специалността е "Здравен мениджмънт". "Аз съм изключително изненадан от това, от вас го разбирам, че дипломата е анулирана. Нямах представа. Когато е кандидатствала, е била с нормална диплома за завършено висше образование", обясни още Михайлов. Той допълни, че след като направи официална справка дали дипломата на Десислава Йорданова е анулирана, ще вземе адекватни мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си от шумкарски произход - от лесно та по лесно! Не си мислете обаче че е само тя, такива в България са над десет хиляди ако не и повече.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само кому ня ги те го владеят този номер.
30
0
 
1
 
! Отговори
По твое време преди 3 години
До Тъпанарот над 20 години има разделение, бакалавър и магистър. Само лекарите и юристите излизат директно с магистърски степени, но учат 5 или 6 години. Момата е млада, (не е от твоето време) не е лекар, не е юрист ...
29
0
 
1
 
! Отговори
Драги журналисти преди 3 години
от Днес БГ, думата, която цензурирахте, е ДYХ1 употребена в непълен член. Това са думите на Дмитрий Лихачов. Чували ли сте за него?
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента гледам "История БГ" на живо по БНТ. Водещият Георги Ангелов подкани зрителите да се включат онлайн със следната крилата фраза: "Бъдете активни, пишете ни, задавайте своите въпроси към участниците в предаването, бъдете лаконични и ПИШЕТЕ ГРАМОТНО, ДОКОЛКОТО ТОВА Е ВЪЗМОЖНО, РАЗБИРА СЕ". Ето това е действителността днес. А някога България е била "държава на духа". Възраждането на България е започнало с просвещение...
27
0
 
0
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
:Dи аз искам така без бакалавър да стана магистър!!!САМО, ЧЕ ЗА ДА СТАНЕШ БАКАЛАВЪР СИ Е ПОНЕ МИНИМУМ 3 ГОДИНИ АКО ИЗОБЩО ИМА БАКАЛАВЪР ЗА 3 ГОДИНИ!!!ВЪПРОСНАТА СИ Е СПЕСТИЛА 3 ГОДИНИ УЧЕНЕ С ЕДНА ШМЕНТИ БЕЛЕЖКА :D
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Moje moje daje znam nekolko magistri bez da sa bili studenti daje i to ot narodnoto sybranie v BG vsichko moje
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дипломите за висше образование у нас все повече "олекват". Преди години университетските приемни изпити наистина бяха "сито". Сега който не е "записал", той не е завършил. Но някои ги мързи и това да направят. Между другото, скоро ми попаднаха лекции на преподавателка във ВТУ - специалност "Психология", онлайн обучение. Изпаднах в потрес от неграмотния изказ и нелепиците, които прочетох в лекциите й. Господ да пази България!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На времето имаше полувисше - бакалавър сегаУниверситет или институт си беше директно - сега магистърА много от бакалаврите сега са на ниво техникум преди.Рабфак си бяха за БКП кадрите - не да се образоват ами да имат диплома.Но пак е по добре - защото има ше и АОНСУ
23
0
 
8
 
! Отговори
gosho преди 3 години
До Анонименpitayte maya manolova,kak vze za 2godini diploma za pravist
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Я па я..!Да, но го е завършила, а не развява фалшива диплома....
21
3
 
15
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Цецка Цачева е завършила юридически РАБФАК и за малко не стана президент.
20
0
 
19
 
! Отговори
Да беше преди 3 години
записала ЮЗУ - и без да ходиш там, ще си вземеш изпитите и накрая дипломата. Дума да не става за учене. За какво всички "юристи" на високи длъжности в България там се записват!
19
2
 
16
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
По мое време или завършваш магистър или не завършваш. За бакалавърски степени не ставаше дума.
18
0
 
15
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Един месец разследване....Костенурки ли ще разследват ?
17
0
 
14
 
! Отговори
Стрина Пена преди 3 години
Да и аз като "пффф" се чудя, поради каква причина 2020 г. още издават хартиени дипломи, бележки, уверения и прочее малки досадни хартийки.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербери отговарят: Как се става "Магистър" без да си "бакалавър" ?
15
1
 
14
 
! Отговори
Пффф преди 3 години
2020та се разнасят хартийки, бележки и памфлетки, вместо да направят една база данни на тези "високотехнологични" учебни заведения...
14
0
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Данче, Данче...
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупостиАз имам 2 магистърски директно без бакалавър.Програмата ми нямаше бакалавър.Има подобно с бакалавър ама не е същото.Айде сполай ви гАспАдА ЖАРнАлЯ