Вълчев: 100 деца и ученици и 99 учители са с COVID-19

Процентът заразени е нисък засега
19
Вълчев: 100 деца и ученици и 99 учители са с COVID-19
Снимка: БГНЕС

След малко повече от 20 дни от началото на учебната година има 100 заразени деца и ученици, и 99 учители, заяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Карантинираните паралелки са 5 на 1000, т.е. 5 не учат, 995 учат. Сега започнаха да се връщат първите карантинирани в началото на годината, тъй като мина 14-дневният период, така че, ако се запазят тези стойности средно дневно 200, това очакваме да бъде и стойността на карантинираните, процентът на карантинираните паралелки - половин процент", категоричен бе Вълчев.

Още по темата
Според него процентът на заразените не е висок - 4 пъти по-малко от общите стойности за страната. Министърът съобщи и че има готовност за отваряне на един Център за електронно обучение на деца от вкъщи.

По думите му е много вероятно през януари и февруари да има по-значително затваряне на училища и детски градини.
"Пак не говорим за цялата система, както беше пролетта, а в отделни общини, области, при достигане на праговите стойности за грипните вируси, знаете, че децата много повече боледуват от грипни вируси, обратно на коронавируса, където при тях процентът е много по-нисък", каза министърът на образованието.

Вълчев подчерта, че целта е максимум присъствено обучение и учениците са възприели това и се радват, че са на училище.

"Нашият режим в училище е по-либерален отколкото в други страни, където се изискват да стоят през цялото време с маски в час. В общия случай под 10% да прекосят коридора, да излязат навън на двора или да отидат до тоалетна се налага", каза Красимир Вълчев.

Относно позволените дни за отсъствие от училище, той каза, че по решение на родителя са 10 дни, 3 - от класния ръководител, 10 - от директора.

"Ние сме в такава ситуация, в която постоянно трябва да търсим баланса между правото на образование и правото на здраве", допълни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
*** управници, изчакайте още малко, още 99 учители да се разболеят и след това ще внасяте учители от Мозамбик.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...за отсъствие от училище, той каза, че по решение на родителя са 10 дни, 3 - от класния ръководител, 10 - от директор"? 23 дни отсъствия по домашни причини за учениците? Това нещо ново ли е?
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кумчо вълчев и другия вълчо Кумчев и той е важен и отговорен...
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "тоя калинко е много далеч от реалността" абсолютно точно казано
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са глупости.От нашето училище отсъстват средно 4-5 деца. Останалите са с кашлица, хрема и кихат. Има и доста с гнойна ангина и температура 38С.Учителите са с маски, но знаете ли как се карат 6-7 часа с маска и говориш през цялото време? Като свършиш работа и излезеш навън, кашляш поне 20 мин.Шлемове те са още по-голяма глупост.За мен това е новата 1ва линия, но кой ти го признава? Като кажеш , че работиш в у-ще и хората правят леко празно кръгче около тебе.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ние сме в такава ситуация, в която постоянно трябва да търсим баланса между правото на образование и правото на здраве", допълни министърът.Засега изглежда, че правото на образование надделява над правото на здраве. Отделно стои въпросът защо толкова упорита се настоява за присъствено обучение. Министърът спомена под сурдинка, че част от "родителите" нямат капацитет да се грижат за децата си. Не визирам работещите бели хора. Затова - всички марш на училище!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много болни деца с кашлица,гърлобол и температура си стоят вкъщи.Бележка от родителя.Не се изследват,защото е прекалено скъпо за хората.В действителност заразените са много повече.
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубавото на ковид-а е, че ще редуцира броя на пенсионерите, а сегашните млади набори, яко жулят амфети ракия и стероиди и ке умиргат рано. Демек - шеима повече за мене ;)
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убийййцииии! УБИЙЙЦИИИ! АААААА!Утрепахте децата! У БИЙЙЦИИИИИ!АХхаахаааттъъ ъъъ смръск... сълзи лея!
7
9
 
2
 
! Отговори
Pen преди 3 години
КОВИД пропагандата продължава! Явно трябва всички да се зомбират!
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ученици са болни, но просто не си правят тестове, защото всички видяхме, че полза няма. Просто отсъстват по домашни причини или си ходят на училище както всеки нормален човек ходи на работа когато е само леко болен. Дори не отиват при личните лекари, щото няма смисъл ако не им трябва бележка. Така че статистиката на тоя калинко е много далеч от реалността.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1:1 ученици и учители. Значи целта на занятието е да изтрепем българските учители.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Децата много повече боледуват от грипни вируси, обратно на коронавируса, където при тях процентът е много по-нисък", каза министърът на образованието.Има само две неизвестни - първо, какво ще стане, когато когато дете се разболее от грип и в същото време е заразено с коронавирус, макар че не е имало симптоми? И второ - ако детето е заразило родител / баба / дядо с коронавирус, на тях как ще се отрази вирусът?
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то просто е видимо, след 15 септември заразените дневмо скочиха със 100,от около 160/180 на 250/280 що ли. Защото през училищата вируса се разнася и в семействата. Инсче как две непознати семейства ще си прехвърлят заразата
2
6
 
3
 
! Отговори
Кумчо вълчев преди 3 години
Вече ковидпандемията ще е причината затова, че абитуриентите са неграмотни.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези данни просто не са верни. В нашето училище има болни деца - поне по няколко в клас, но всички отсъстват по... семейни причини. Ако си спомняте Диян Стаматов - директорът, вечно даващ интервюта в някоя телевизия, предложи да се увеличат разрешените дни за отсъствия по семейни причини. Защо ли?