БАХБ засече 41 нарушения в училищните столове и лавки

Най-често те са свръщани с предлагане на забранени храни
8
БАХБ засече 41 нарушения в училищните столове и лавки
Снимка: Pixabay

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила в страната 1644 проверки при засилен официален контрол в детски кухни майки, училищни столове и обекти на територията на училищата, в които се предлагат храни.

За периода от 14.09.2020 г. до 30.09.2020 г. включително, инспекторите от отдел „Контрол на храни“ при Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) провериха 293 обекта, в които се приготвя храна на място; 637 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг; 422 обекта в училищата, регистрирани по ЗХ (павилиони, лавки) и 292 кухни майки.

По време на проверките са установени 41 несъответствия, за които са издадени предписания – 14 в училищни столове, 16 в кухни майки и 11 в обекти по ЗХ. Най-честите констатирани нарушения са свързани с предлагане на храни, които не отговарят на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища; неправилно съхранение на храни; необявяване на алергени в храните; несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване. Съставени са два акта за административни нарушения, санкциите за които са съгласно ЗХ и са на стойност между 2000 и 4000 лв. Няма възбранени храни.

Инспекторите установиха, че във връзка с противоепидемичната обстановка е засилена честотата за извършване на дезинфекция на помещенията с биоциди с бактерицидно и вирусоцидно действие. В обособените места за хранене масите са на отстояние 1,5 метра една от друга и се дезинфекцират преди и след хранене. На входовете са осигурени дезинфектанти за ръце. При доставка на храните приборите са индивидуално опаковани. Извършва се и засилена дезинфекция на транспортните средства за доставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, кога ще направите и финансова ревизия на лафките,бюфетите за неиздаване на касови бележки на учениците.Все пак родителите трябва да имат контрол за какво си дават парите учениците!
5
0
 
0
 
! Отговори
Цели поколения преди 3 години
пораснахме на питка с кренвирш/хот-дог и хамбургер със салам... какво проверявате, какви бюджети точите пак за отчитане на дейност?
4
0
 
4
 
! Отговори
Радо преди 3 години
С тези мързеливи, "Съвременни" майки, децата ядат *** в училище, бургери, фаст хемус и всякакви чуждоземни хранителни ***.
3
0
 
1
 
! Отговори
гага преди 3 години
свръщани какво значи?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 41 от хиляди училища ?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
universitetite i institutite v karantina