Почти половината от учителите нямат служебни лаптопи

94,5% плащат с лични средства достъп до интернет
38
Почти половината от учителите нямат служебни лаптопи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

45,9% от учителите нямат служебно дигитално средство /лаптоп/, с който да могат да работят в или извън образователната институция. Останалите 54,1% са заявили, че имат служебни лаптопи на разположение за работа от разстояние. Това показва анкета на Синдикат „Образование към КТ „Подкрепа“.

Подобно е положението и при учениците – само 38% от тях имат дигитално средство за работа, а останалите имат само телефон или нямат никаква техническа осигуреност.

Още по темата

Според респондентите 43,3% от училищата имат отлична интернет свързаност, а в 52,9% мрежовата осигуреност в образователните институции е лоша в повечето класни стаи или съвсем отсъства.

94,5% от учителите плащат с лични средства достъп до интернет, а едва 1,7% са получили служебни средства за интернет.

Оптимистично звучи фактът, че в 73,8% от училищата има изградена електронна платформа за обучение, в 14,1% в момента се изгражда и само в 12,1% няма такава.

На въпроса: Инструментите и ресурсите на коя от съществуващите електронни платформи подхожда по-добре на Вас и Вашата образователна институция, 44% от педагозите са избрали Microsoft Teams, 31,4% са посочили Google Classroom. 17,4% все още имитират платформи през Shkolo, Viber, Skype, Zoom или Facebook.

Приблизително същото е и съотношението между личните предпочитания на преподавателите – 41% предпочитат Microsoft Teams, 33% - Google Classroom.

Синдикат „Образование“ счита, че всички български учители, без изключение трябва да получат служебни лаптопи, за да могат да работят ефективно, също и да превключват, когато е необходимо за работа от разстояние.

В никакъв случай не трябва да се разрушават от експерти на МОН, създадените от образователните институции собствени училищни облаци, като се лобира за Office 365 или G-suite for education. Нека изборът си остане на българските учители и училищните им ръководства.

Синдикатът счита, че МОН и социалните партньори трябва да катализират процеса с изпълването на Национална електронна библиотека на учителите с електронни уроци по всички учебни предмети. Учителите следва да се мотивират и им се заплати да предоставят електронните си продукти в нея.

Няколко години продължи националната програма за безплатен интернет на българските учители, но за разочарование на последните беше закрита. Необходимо е своевременно да се открие нова национална програма за служебен интернет за учители.

Синдикат „Образование“ подкрепя повишаването на броя на разрешените извинени отсъствия по семейни причини. Също трябва да се увеличи и времето за предоставяне на извинителните бележки, съобразно извънредната ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще не ми пука за учителите още по малко за детските градини, колко реални работни дни имат тая година че претендират, а другите хора натирени това ако е държава пък на, липсва каквато и да е справедливост.
33
0
 
1
 
! Отговори
Родител преди 3 години
А служебни коли няма ли да искат? Дайте директно кола с шофьор. Не им стигат 4 месеца в годината платен отпуск, малки им заплатите, нищо не вършат, докарват си допълнителни пари от частни уроци, защото в клас не преподават. А сега и служебни лаптопи. Ай сиктир....или това са новата патерица на Сапуна Бочко. Вече *** не може да ги купи, дай сега учителите.
32
0
 
0
 
! Отговори
Пъмпкин Банкянски преди 3 години
Аз ще им купя лаптопи на всички, само да отворя шкафчето.
31
0
 
3
 
! Отговори
решението преди 3 години
Ами значи на следващия празник вместо да подарявате цветя, които и без това ще увехнат за 2-3 дни и ще бъдат изхвърлени в кофата, съберете пари и купете един лаптоп на учителката си! Средната цена на букетчетата е около 30, някои по-подмазващи се *** се ръсват и по 70-100, така че смятайте, лесно ще се съберат пари за лаптоп. Ето, скоро учителите имат празник, действайте!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ne e tolkova vajno. :-)))neka ima oste zlato i srebro za vsichkite carkvi i monastiraki, za zlatni rokli na ortodoks djendarite vladiki i popove zlatotarsachi.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
nali ima darjavni subsidii za partiini clubove, da priemat te obrazovanieto.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ne e problem. i bez drugo gi sakrastavame. 80 procenta stavat nenujni s automatiziranoto home office obrazovanie...
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на карантината се наложи да си купя лаптоп на изплащане за две години . Сега всеки месец внасям по 50 лева , за да мога да си върша служебните задължения . Преди да "подари" лаптопи на ромчетата ,министърът трябвяаше да осигури такива на всички учители до един , независимо дали имат лични или не .
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз върша служебна работа на личния си лаптоп. Не съм оревал орталъка. Нито някой ми е купил лични вещи.
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си купят. Като останалите хора. Получават средна за страната заплата, все пак.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да теглят учителите по един заем като си заложат жилищата. Лихвари много, ето сега в София някои не са си плащали на мутрите и мутрите наредиха на полицията да ги респектира. Залагат си жилищата, не успяват да си платят заема с учителската заплата, лихварите им ги взимат, учителите остават без жилище, но с личен лаптоп.
23
11
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ми да си купят, мен някой пита ли ме дали имам служебен лаптоп и дали детето ми има??? Да си купят, вече не са толкова бедни. Да спестят от частните уроци...
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мноо загриженГов...ньооо, служебен лаптоп им трябва, за да си вършат работата! Електронен дневник, дистанционно преподаване и т.н. Все едно касиерката в магазина да няма касов апарат.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решил съм да даря стария си 8-годишен лаптоп който не го използвам но леко бъгва.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава служебна система ще им измислят, че никой няма да ползва служебните лаптопи. Нещо специализирано под Линукс, лаптопи за по 100 долара.. То имаше такава световна концепция преди години.Накрая ще ходят с по два лаптопа, щото забрави за фейса и пр. на служебния. Човек трябва да внимава какво си пожелава, щото може и да се сбъдне.
19
0
 
11
 
! Отговори
no name преди 3 години
До 5GАбе то ясно каква е идеята, ама колко семейства могат да си позволят да купят персонален лаптоп за мама, за тати и за всяко дете?
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До no nameЗащо да си представяме. Картината е точно такава в много семейства. Няма лаптопи за всеки учител, липсва копирна хартия, плащат със собствени средства за зареждане на тонер касетите, а са задължени да водят електронен дневник, да попълват часове в няколко платформи и тн.
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лаптопи остаряват бързо и излизат доста по-скъпи за ремонт. В училищата има десктопи и те са има достатъчни. Учителите са на 1000 лева заплати и може да си купят сами лаптоп като искат.
16
6
 
3
 
! Отговори
5G преди 3 години
Идеята на лаптопа като устройство е да е личен, като телефона, какво значи семеен лаптоп? Всеки да бърка навсякъде през един и същ профил.
15
7
 
13
 
! Отговори
no name преди 3 години
Много сте забавни всички, които ревете, че не трябвало учителите да имат служебни лаптопи, ами да си ползват личните.Ха сега си представете следната картинка - семейство с две деца, мама учителка, тати и той нещо бачка хоум офис.Имат един семеен компютър/лаптоп.В задачата се пита - ако на тати работодателя е стиснат и не му е дал служебен лаптоп, двете деца са онлайн обучение заради карантина, мама води уроци в зуум, та кой по-напред да седне на семейния комп и да работи/учи???