Ще има ли скоро масово затваряне на училища?

Какви са критериите на РЗИ за дистанционно обучение?
20

100 деца и 99 учители са заразени с коронавирус от началото на учебната година. Данните са на Министерството на образованието. Ще се стигне ли до масово затваряне на училища?

"В края на миналата седмица получихме критерии от МОН, според които бихме могли да оценим риска, за да си представим каква е реалната ситуация за дадената училищна общност. Вземайки предвид всички стойности на основни епидемиологични показатели, дадено училище може да премине от присъствена в дистанционна форма на обучение, когато отсъстващите ученици са повече от 15% в цялото училище", заяви доц. д-р Лили Маринова, завеждаща отдел "Имунопрофилактика и контрол на инфекциите" към РЗИ-София.

Тя уточни пред Bulgaria ON AIR, че на дистанционно обучение може да премине цяла паралелка, ако отсъстват 20% или повече от учениците в нея. Отсъствието обаче трябва да бъде по причина "наличие на симптоми на остро респираторно заболяване".

"Ако децата в предишния ден са яли развалена храна в училищния стол и имат неразположение, и това са 15% и повече, това не е причина учениците от тази паралелка или училището да премине в дистанционна форма на обучение заради Ковид-19", даде пример д-р Маринова в "България сутрин" и подчерта, че учениците трябва да имат симптоми на остро респираторно заболяване.

Всички контактни лица на ученика се карантинират, а сред тях спадат и съучениците му. Д-р Маринова отбеляза, че малките деца могат да бъдат преносители на заразата и това крие риск за възрастните хора. По тази причина се налага карантина, за да не бъде разпространена заразата.

Тя посочи, че все още сме много далеч от етап на ново затваряне на градовете и по-ресртриктивни мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е целта ,даскалята да си учат в къщи,така допълнително ще им плащат,има големи съмнение за големи лъжи,няма как 15 учебната год,и на16 учители и деца болни !!
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15% заразени ученици е твърде висок процент, при положение че заразяването става в геометрична прогресия и общо за населението се движи около 5%. При 5% заразени е добре да се мине дистанционно. Не си играйте със здравето на деца, родители и учители!
18
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворят ли училищата и градовете това е краят на Борисов. Затварянето пролетта беше тотална грешка и напълно ненужна и неоправдана мярка.
17
1
 
13
 
! Отговори
брех преди 3 години
''Ако децата в предишния ден са яли развалена храна в училищния стол''-АМ'ЧИ СТИГА УА, КАК МОЖИ ДА СА СЛУЧВА ТУЙ НЕЩО В ТАЗИ ИКОНОМИЧЕСКИ НЕДОСТИЖИМА ДЪРЖАВА КАТО НАШАТА?
16
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да посмеят да ги затворят и тези протести сега ще им се сторят приказка в сравнение с това,което ще настъпи !!!!
15
16
 
13
 
! Отговори
офф преди 3 години
Стига с тая зараза дето децата ще прехвърлят на бабите си! Бабите да си стоят със маски!Не тормозете децата!
14
7
 
13
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Скоро ще има масово затвяряне на Бългаиря. Тази държава вече несъщестува .
13
1
 
16
 
! Отговори
Ами преди 3 години
За какво да мъчите децата. След завършване ще работят в държавната администрация, може полицаи или брокери. Никой нищо няма да произвежда и ще живеем на кредити.
12
1
 
22
 
! Отговори
Хиии преди 3 години
Как така стола дава развалена храна? РЗИ къде спят? Само се чудят май как да затворят училищата, за да затъпеят децата.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къв вирус кви пет лева ?
10
6
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Няма да има .Ще има масови гробове!Копаят ги, до Околовъстното!
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ima eu buznes bankov plan, da trans formirame bg selski i gradski shkoli v osemenitelni punktove i osemenitelni bio laboratorii :-))) izglejda inovativno i moderno...:-)))
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и без това са за закриване, защото не учат нищо а само усвояват пари за заплати и ремонти и частни уроци. Точно ще направят реформите и поне ще спестят от ремонти.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
na 4.da gi prodadem izgodno za export na miligram ili na kapki, kakto prodadohme izgodno bg zlatnite koncesii i drugite bg koncesii s prirodni bg resurci.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задочно обучение е бъдещето.
5
5
 
14
 
! Отговори
ЖЕНИ ГЕРБ преди 3 години
Никакви деца вече. Те са опасност за нас и за господин Борисов.
4
4
 
7
 
! Отговори
доктор Петрунова преди 3 години
Само с концлагер за децата ще преборим ковит19
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
masova karantina v ban, bsk, bnb, krib, visshite instituti, uchilista, universiteti, christduhovenstvoto.bgtozi sezon modifikacia na virusite lovi samo umnite...
2
1
 
21
 
! Отговори
доктор Маринова преди 3 години
Децата са вредни за здравето на възрастните. Да ги затворим и унищожим!
1
4
 
6
 
! Отговори
Ще има преди 3 години
ДА!