Още 8 дни платен отпуск получават учителите във Варна

Те са компенсация за извънредното положение
6 окт 2020 20:09, Анисия Иванова
6
Още 8 дни платен отпуск получават учителите във Варна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Учителите в община Варна ще получат допълнителни 8 дни платен отпуск. Това залегна в анекс към Колективния трудов договор в сферата на образованието, подписан днес между кмета Иван Портних и представители на две работодателски организации и три синдиката в тази сфера.

Осемте дни платен годишен отпуск са за педагогическите специалисти в детските градини и училищата, които останаха без отпуск заради извънредното положение за COVID-19. Тези дни не могат да се прехвърлят за други календарни години, а ползването им ще става по преценка на директора и създадена от него организация.

От синдикатите и работодателските организации изразиха удовлетвореност от постигнатата договореност и посочиха, че вече са подписани колективни трудови договори с изгодни условия и за работещите в сферата на социалните дейности, здравеопазване и култура.

Кметът Иван Портних заяви, че образованието остава приоритет на Общината и се надява, че все така в трудните условия, учителите и Общината ще работят в тясно взаимодействие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да обобщя част от написаното по-долу - ядеш по 1 безплатно кисело мляко не ден, ходиш на психотерапевт, клатиш си краката вкъщи, вземаш по 1200 лв. на месец + 20% бонуси = български учител. Тогава вие, дето давате мнения и съвети, защо не сте избрали тази престижна, безметежна и с толкова голям отпуск професия? Защо?!
5
0
 
4
 
! Отговори
51 год преди 3 години
Добре, че не съм ученик вече! Трябва да четеш анализ за Белчо и Сивушка, да зубриш числата за количество произведена вълна в ЕС, да ти обясняват колко се тъпоъгълен и пр.
4
0
 
9
 
! Отговори
Защо кисело маляко преди 3 години
и психотерапевти? Учителите могат сами да си купят млякото, а терапевтите няма как да помогнат срещу ежедневното унижение, на което са подложени учителите - и в училище, и в обществото. Това, от което имат нужда всички - не само учителите - е въвеждане на правила и за родителите, и за учениците. "Демокрацията" съспва не само българското образование, а и бъдещето на България. Цивилизацията остана в миналото.
3
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая година даскалите така ще я изкарат - с клатене на краката от вкъщи. Течат им заплатите, даже от Нова Година им ги вдигат и минималната им става 1200, отделно бонуси по 20% за дистанционно "обучение". Да му мислят родителите, щото дистанционното фиктивно обучение е измислено за даскалите, не за децата. Затова ще четем все нови случаи на затворени училища и деца под карантина
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Би трябвало да дават на учителите и кисело мляко, че двама говедоида да има в клас (а те са повече) и се получава отровна комбинация от обучаеми.Още по-зле става, ако подобията на ученици имат родители с пари и мерцедеси, беемвета и други подобни ламарини. Тогава обучените от възрастни и-ди-оти млади такива наглеят до пълно безобразие.Та затова - много отпуск за учителите, кисело мляко за детоксикация и психотерапевти, ако им се налага да работят с повечко вдлъбнати ученици.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тези дни не могат да се прехвърлят за други календарни години, а ползването им ще става по преценка на директора и създадена от него организация."С други думи, тези дни няма да се ползват. Как директор ще разреши в рамките на 2 месеца и половина по няколко учители да излизат едновременно в отпуск за 8 работни дни? Никаква организация не може да се направи, защото цели паралелки би тлябвало да останат без учители цяла седмица и още 3 дни от следващата. Тоест хвърлят поредната шепа прах в очите.