Добрата новина: Учителите ни по-млади, средната възраст вече е под 50 г.

Тази година работа са започнали 2500 педагози
Обновена: 13 окт 2020 15:52 | 13 окт 2020 15:46, Веселина Йорданова
43
Добрата новина: Учителите ни по-млади, средната възраст вече е под 50 г.
Снимка: БГНЕС

Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през следващите две години в страната.

Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в Русе.

Още по темата
По думите й с увеличаването на учителските заплати се отчита и повишаване на интереса към професията.

Ръстът на младите учители в образователната система е 18 процента. Тази година работа са започнали 2500 млади педагози, предаде БТА.

Такева обясни, че се организират срещи с магистри и бакалаври от висшите училища, които завършват и придобиват учителска правоспособност. По думите й, ако преди пет години от випуск с 18 студенти двама искат да бъдат учители, то сега само двама не искат, а 18 желаят да работят в учебно заведение.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че средната възраст на учителите в образованието намалява - вече е под 50 години. Преди време тя е била 52-53 години.

"Опитваме се да привлечем най-добрите наши ученици за тази професия. За да си добър учител, трябва да имаш голям заряд", каза Михайлова.

В Русе Михайлова и Такева участват в национално съвещание на експертите в сферата на професионалното образование, чийто домакин е началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.

Михайлова обясни, че по последни изследвания се вижда промяна на нагласите към професионалното образование. Според нея то е неограничаващо образование, има възможност за мобилност, като можеш веднага да се реализираш.

Зам.-министърът каза още, че е важно и проследяването на завършващите професионално образование. Това е един от показателите за качеството на обучение. Тя посочи, че по проект сега се работи в три пилотни области в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
28
 
! Отговори
ф преди 3 години
Като знам какви хора станаха учители последните 10-15 години не съм оптимист.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво от това след като училищата бълват неграмотници ,не по вина на учителите ,а вследствие на продължаващото от 30 години насаждане в учебните програми на европейски ,,ценности''от различните антибългарски НПО окупирали образователната ни система
17
0
 
20
 
! Отговори
Вечната Амбър преди 3 години
Баш Янка Такева е пример за вечна младост!
16
33
 
14
 
! Отговори
Шъшкън преди 3 години
Учителите взимат огромни заплати за нищо работа и са некомпетентни.
15
1
 
27
 
! Отговори
Марга Рит преди 3 години
Хукнаха всички учители да стават. Младите започват за по седмица и след това бягат и не се обръщат назад. Лудницата е пълна.
14
8
 
4
 
! Отговори
Муфтаджийски преди 3 години
На учителите да кажа! Много сте гламаави! Яко ще се мре, не разбрахте ли?А може би много по-възрасти като разбраха за вируса и вътреккасното обучение и се пенаионираха!
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Защото хората на една възраст се пенсионират. А като се стигне до там, че за една учителка позиция има по 0.2-*** учители, ще се наложи ХЕПТЕН от кол и въже да се събират.
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Назначават ги на 6 месечни договори. Към февруари ги освобождават от работа и назначават нови учители на техните места. После изкарват статистика, че през годината 3 000 или повече учители са започнали работа, щото има глад за учители. Така привличат нови кандидат- студенти, които да издържат ВУЗ-те с такси. Не им се връзвай на пропагандата. Всичко е Пунта Мара.
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кога ги избихте по-възрастните? Коронавирусът сега тепърва започва жътвата с това присъствено обучение..
10
2
 
22
 
! Отговори
то преди 3 години
То друго какво им остана вече? Ако почне асистент или в завод ще е на 50% от даскалска заплата. И нивото на новите учители вече се определя от много ниското ниво на преподавателите в университетите. Изобщо пирамидата е обърната и това няма как да доведе до положителни резултати. За нация от келнери и готвачи е много добре!!!
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано се запази тенденцията, като се подобрява и качестовто на образованието (т.е. като МОН спре с лудетените си), но се съмнявам. Повече увеличения няма да има, а ей сега идва и Ковид инфлация ...
8
1
 
11
 
! Отговори
Янкеее преди 3 години
Що слагаш минус на коментара под мен. Колко години ще си начело, кпмунистке прекрасная?
7
2
 
22
 
! Отговори
А Янка Такева преди 3 години
Ще направи скоро 100 години начело на този синдикат. Наздраве за нея и неотразичата и дъщеря, която беше уредена от нея за директор на бизнеспарка в София. Ухаааа, келепир!
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще е интересно да се направи статистика за това колко от младите учители се задържат на тази работа след 1, 2, 3, 5 години .Май повечето бързо напускат като видят за каква лудница става въпрос.
5
6
 
6
 
! Отговори
Сюлиман гюкче преди 3 години
Толятните в учИлищата миришат твърди ниприятно на фъшкий *** умрял кон или къкри каза оная бабка *** ТОЙ УМРЯЛ ***!
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2В Бг отдавна не се гледа умност и кадърност. Гледа се връзкарството и партийната принадлежност. Познайте от коя партия са учителите!А заглавието ме кара да се втреса от отвращение- трябва да се радваме на възрастта на учителите??? Не на професионализъм, не на компетенции, а на възраст!После не се чудете защо сме на дъното по грамотност на учениците.
3
1
 
18
 
! Отговори
Догодина преди 3 години
Ще бъдат под 40. Благодарение на коронавируса.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Млади ама не толкова умни и кадърни!
1
1
 
17
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
То добрата новина е за учениците горните класове ,иначе за мен реално е без значение.