Затварянето на училищата би довело до недостатък в грамотността

Учителите са изморени
14 окт 2020 22:45, Нели Христова
47

Отпускат се 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици. Ще бъдат закупени 16 000 устройства. Министър Красимир Вълчев категорично поясни, че не се предвижда цялостно затваряне на училищата.

"Като възможност е добре. Най-разумният вариант е да бъдат целево предоставени за закупуване на лаптопи от самите учебни заведения, да стане по-бързо и да не се бавим излишно", коментира директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов в "Денят ON AIR".

Според него 16 000 изглежда много на пръв поглед, но на 100 училища не е.

"Ако се наложи да се затворят училищата в момента, това ще доведе до сериозен недостатък в подготовката по всички предмети на всички класове и грамотността ще бъде драматично срутена", категоричен бе Стаматов.

По думите му е по-трудно да се извършва обучение в присъствена и електронна форма, без да се прекъсва процесът.

"Въпреки че успяхме да осигурим на всички ученици онова, което желаят те, това изморява учителите, напряга ги и някои от тях не желаят да прилагат двете форми на обучение, защото това отнема много от силите и енергията им", допълни директорът пред Bulgaria ON AIR.

Стаматов е на мнение, че проблемът не е в заплатите, а в умората, която се натрупва.

"Основното, което правим в момента, е спазване на учебния план. Следваме няколко стъпки - дезинфекция, учене и наблягаме на превенцията", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
11
 
! Отговори
Е, сега! преди 3 години
До НевенаНевенче,Ела ти, моето момиче, да накараш 60-годишна учителка да си направи акаунт в МОН! Онзи ден ни отне полоеин час да създадем регистрация на детето - двама родители с докторски степени, които по цял ден работим с компютри. Явно в МОН са на принципа: "Защо трябва да е просто, като може да е сложно!".Аз преподавам онлайн на студенти - умората е двойна, трудна обратна връзка... Предпочитам си личния контакт с аудиторията. Времето за подготовка също е повече. Децата също не обичат.
19
13
 
0
 
! Отговори
komitataей преди 3 години
абе то и без това сме на дъното по образувание ,като затворят отново училищата ще потънем .едни пари се хвърлят за заплати,компютри и ни няма никъде -а реформи всектора кой ще прави компютрите ли?
18
16
 
9
 
! Отговори
Невена преди 3 години
Били уморени учителите. От какво? Че повечето от тях изкраха дистанционното преподаване миналата година с "прочетете си еди кой си урок и направете задачите след него".
17
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не амятам че една нулева година има значение за грамотността на малък ***.Той и така си е просст та с или без учене е все тая.Само дето сега докато се правят на ученици ще убият десетки хиляди възрастни.
16
1
 
15
 
! Отговори
от 20 до 19 преди 3 години
""Сегашните поколения са доста по-неграмотни от старите "" АристотелИзвинявам се , аз мислех че говориш за сегашно време а се оказва, че ти си цитирал цитат от преди 2000 години.
15
8
 
23
 
! Отговори
Ристу преди 3 години
По-добре неграмотни деца, отколкото мъртви хора. Що за смешно оправдание?
14
9
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Леле това старото грамотно население , е довело икономиката на България до блестящи резултати , развили са българската наука и техника много напред пред другите държави, медицината ни е световно ниво и всички ни завиждат,както се казва от младите не се знае какво ще излезе, но на старите резултатите от грамотността им е на налице.
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То от 30 години има недостатък в грамотността.Сегашните поколения са доста по-неграмотни от старите
12
3
 
30
 
! Отговори
На Сулю и Пулю преди 3 години
няма как да им обясниш, че учителите ограмотяват дотолкова, доколкото мат'ряла позволява. В част от случаите това означава, че ограмотяването е невъзможно...
11
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички дето сте недоволни да ви кажа, че БГ училищата се справиха 100 пъти по-добре от "цивилизования" свят зад оеана! Онлайн училището тук започна едва на третия месец, ако изобщо имаш късмет да има тази опция и то само по 30 мин на ден без никакъв план от страна на учителите какво и как да правят! Идея нямате колко по-добре се справиха БГ учителите!
10
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте учебните заведения! Престанете да си правите експерименти с децата, техните учители, и техните семейства!
9
4
 
25
 
! Отговори
Спрете преди 3 години
да внушавате, че училищата се затварят! Става дума за дистанционно обучение, не за затваряне на училищата! Който иска да учи, ще го прави и от вкъщи! Другото обяснение е, че с това внушение натрапвате идеята - училището е ненужно за децата. Кого обслужвате с тези внушения?
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам коментиращите тук, спокойна мога да кажа, че и отворените училища не са им помогнали кой знае колко. Да не кажа хич!Такава неграмотна *** сте всички, но с "компетентно" мнение по широк кръг от теми.
7
0
 
15
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
Не думай, то сега направо пращи от грамотност!
6
4
 
38
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Недостиг на ум имате в министерството, защото лъсна как сте проспали 6м. без да създадете адекватна онлайн програма и да обучите учителите.Маргиналите и онлайн и присъствено пак си остават неграмотни.Аз не искам моето дете да умори възрастните си баба и дядо, защото на всички е ясно , че мерките в училищата са само на хартия.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неграмотни,неграмотни колко да са неграмотни,при положение че си имаме вожд еднокнижник,затварянето на училищата не трябва да е кой знае какъв проблем!
4
6
 
12
 
! Отговори
! преди 3 години
На учителите им няма нищо. И на учениците също. Никой не е изморен. Могат да учат и дистанционно и присъствено и отсъствено.
3
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Що е отредил Господ ! Това е истината...
2
2
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Сериозно ли?!? Топлата вода и кололото са открити едновременноооооо
1
3
 
26
 
! Отговори
Ричи мекичи преди 3 години
Демек, по-добре да учат, пък ако баба и дядо дадат фира заради това, ще е съдба?