Красимир Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища

8 на 1000 са карантинираните ученици и учители в образователната система
20 окт 2020 18:30, Анисия Иванова
50
Красимир Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища

Не се предвижда цялостно затваряне на училища, потвърди просветният министър Красимир Вълчев:

“Както и досега отделни паралелки ще се карантинират, там, където областта е в червено, ще предложим локални мерки, означава затварянето на повече класове или пък на едно училище. В някои случаи може да се наложи затварянето на няколко училища, но като цяло няма де се вземат по-рестриктивни мерки – трябва да се спазват сегашните“.

"Там, където има клъстери, е най-обезпокоително, към днешна дата в Средното училище "Св. Седмочисленици" в Търговище изглежда, че е най-тревожна ситуацията. Затова от училището взеха решение и аз одобрих от 5-и до 12-ти клас учениците временно да се обучават в електронна среда", заяви министър Вълчев.

Той също така съобщи, че "няколко области са на прага на червените стойности и там се следи ситуацията", но като цяло няма да се вземат по-рестриктивни мерки и трябва да се спазват сегашните мерки.

Министър Вълчев каза още, че в училището в Търговище психолози консултират учениците, които са в голям шок след смъртта на учителка.

"В резултат на смъртния случай има психоза при учителите и при част от родителите, но се надявам до седмица да утихне", коментира Вълчев в Пловдив преди конференция за дигиталното обучение при най-малките.

Според образователния министър от началото на учебната година досега 289 учители са заразени с коронавирус, както и 286 деца и ученици в училищата и в детските градини, или процентът при учителите е десет пъти по-висок, отколкото при учениците. Той уточни, че учениците и децата в детските градини са общо 920 000, а учителите са 90 000, което потвърждава данните, че учениците по-малко заболяват или в повечето случаи нямат симптоми.

"Към момента 8 на 1000 са карантинираните ученици и учители в образователната система, или 99,2 процента от системата учи присъствено", обобщи министър Вълчев, цитиран от БНР..

Той посочи, че засега нямаме прогноза за затваряне на училище в София, но отбеляза, че ситуацията е динамична.

В областите, които са в червената зона за разпространението на коронавируса, ще бъде задължително родителските срещи и заседанията на обществените съвети към училищата да се организират в електронна среда, съобщи образователният министър и допълни, че за останалите училища тази мярка ще е препоръчителна.
Многодневните екскурзии в областите в червено по отношение на коронавируса ще бъдат забранени, съобщи още Красимир Вълчев. Засега не се предвижда ограничаване на еднодневните екскурзии.

Просветният министър допълни, че 2 ноември ще е неучебен ден за всички училища. Така учениците ще почиват 4 дни - от 30 октомври до 2 ноември включително през т.нар. "есенна ваканция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министър Вълчев, обещахте видео обучение по телевизията на карантинираните ученици и други, които са избрали обучение от вкъщи. Липсва. Учителите обучават паралелно от класната стая присъстващите ученици и тези от вкъщи на интерактивна дъска. Вие изглеждате умен човек. Известно ли ВИ е, че този процес е много по-бавен и зависещ от техниката и интернет връзката. Един учител по математика за 40 минутен час НЕ може да предаде целия нов урок и учениците трябва да го доучват сами. За един учебен час по математика могат да се решат по-малко задачи и т.н. Въведете за цялата страна дисанционно обучени
8
2
 
21
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До Анонимен 5 Втората вълна вече е тук и ни залива над главите.И никой не може да ни помогне.Бог да ни е но помощ.
7
3
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Ти не предвиждаш, ама ковида предвижда.Спасете децата.На този етап вируса командва.
6
4
 
16
 
! Отговори
Напротив, уд е на О преди 3 години
След тази умопромачителна мярка за открито с противогъз, затваряте ги школата, няма ах няма ох! Бойко го е казал...
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом онлайн обучението не е въведено досега, значи чакаме втората вълна съвсем скоро.
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да сложа маска на вън още повече, че чалготеки, курорти, кръчми и училища работят.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев, ОСТАВКА!
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее, пак забрави да каже мантрата "Училищата са най-безопасната среда"... Бързо го догонете за още едно интервю, за да може да си я каже!
1
1
 
21
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Кокаинов вампир.