ВУЗФ и VUZF Lab организират Втора международна конференция

Темата - общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване (PEPP)
Обновена: 20 окт 2020 12:14 | 20 окт 2020 11:06, Анисия Иванова
0
ВУЗФ и VUZF Lab организират Втора международна конференция
Снимка: ВУЗФ

Висшето училище по застрахване и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него VUZF Lab организират Втора международна конференция по въпросите на  PEPP - общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване.

Темата на форума е „PEPP – Регламент и технически стандарти за пазарна реализация“ и ще се проведе на 29 и 30 октомври, в аулата на ВУЗФ, под патронажа на  Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Участие в него  ще вземат народни представители от 44-то Народно събрание, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор, водещи експерти от Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, управляващи дружества, финансисти, икономисти, експерти и учени отцяла Европа, съобщиха от ВУЗФ.

Една от целите на Европейската комисия (ЕК) при изграждането на такъв общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване PEPP е допълнително натрупване на дълготрайни активи за инвестиции в икономиките на държавите членки на ЕС. Прогнозите са, че това ще даде възможност за създаване на работни места и нарастване на доходите на населението на Общността. Според Европейската комисия PEPP има потенциал да натрупа допълнително спестявания за 700 милиарда евро до 2030 г.

Проектът за създаването му беше обсъден в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, а на 14 август 2019 г. регламентът влезе в сила и през следващата година всяка страна членка ще бъде задължена да го предлага на пазара. В същото време въвеждането на такъв единен режим в Европейския съюз повдига редица въпроси както на общоевропейско ниво, така и за всяка отделна държава. На дневен ред стои и темата доколко рамката за PEPP ще има отражение на пазара на дългосрочни спестявания. Всички тези въпроси ще бъдат представени, очертани и дискутирани на предстоящия двудневен форум във ВУЗФ.

Конференцията ще бъде открита от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов и от г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор.

Основни доклади по време на форума ще изнесат Сандра Хак, главен експерт, Финансова стабилност в  EIOPA, МатиЛепала, генерален секретар, PensionsEurope, Бернар Делбек, старши директор по икономическите въпроси и изследователската дейност, EFAMA, Никола Жанмар, директор Лично и Общо застраховане, Insurance Europe, Мартин Рамхартер, старши съветник по правни и политически въпроси, Министерство на финансите, Австрия,проф. КлаудиоТебалди от Университета Бокони в Милано, проф. Ханс ван Миртен от Университета в Утрехт,  Нидерландия, както и много други уважавани експерти с богат практически и научен опит в областта. Сред тях са и водещи преподаватели във ВУЗФ –доц. д-р Станислав Димитров, директор на програмно направление „Застраховане и пенсионно осигуряване“ във VUZF Lab и ръководител на катедра “Финанси”, проф. д-р Виржиния Желязкова, зам.-ректор по учебната дейност и качеството и директор на направление “Финанси и финансов мениджмънт”, VUZF Lab, доц. д-р Радостин Вазов, зам.-ректор по европейски проекти и продължаващо обучение и ръководител на катедра “Застраховане и осигуряване” и др.

Достъпът до форума ще става след предварителна регистрация наемейл info@vuzflab.eu. Крайният срок за регистрация е 23 октомври 2020 г.

Във връзка с конференцията беше създадена анкета относно PEPP (общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване), в която участваха над 300 респонденти. Резултатите от анкетата ще бъдат представени и коментирани по време на събитието от доц. д-р Станислав Димитров.

Това е втората международнаконференция по въпросите наPEPP, която ВУЗФ организира, след като през май 2018 г. университетът проведе подобен форум в рамкитена Българското председателство на Съвета на ЕС. ВУЗФ е и единственото висше училище в България, което участва активно и инициира провеждането на експертни дискусии, които да подпомогнат разрешаването на потенциални казуси около въвеждането му на регионално и европейско ниво.

Повече информация за форума, предварителната програма и лекторите, които ще участват в събитието, можете да видите ТУК.

Конференцията се организира със съдействието на Фонд “Научни изследвания” и с подкрепата наЗАД “ОЗК-Застраховане” АД, генерален партньор на форума, както и на ЗАД “Армеец” АД, ПОАД “ЦКБ-Сила” АД и ПОК “Съгласие” АД, които са партньори на събитието.

Медийни партньори на форума са  Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Economic.bg, сп. “Икономика”, Money.bg, Novinite.bg и Еcon.bg.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари