Всеки втори учител жертва на бърнаута заради претоварване

Най-много им тежи поведението и неангажираността на учениците
114
Всеки втори учител жертва на бърнаута заради претоварване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българските учители са два пъти повече „жертва“ на професионалното прегряване в резултат на хроничния стрес при своята работа в сравнение със средноевропейските показатели. Това показва изследване на КТ „Подкрепа“, което беше представено във Велико Търново на национална конференция с учители, с образователния министър Красимир Вълчев и с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщи БНР.
 
За намаляване на бърнаут ефекта у българските учители са направени промени в Кодекса на труда, които предвиждат по-ранно пенсиониране на педагозите. Обсъжда се и специална програма за тях, която да ги изпраща всяка година на санаториум.

Още по темата

35% от учителите в Европа са подложени на бърнаут ефекта, докато в България 60% от педагозите са емоционално и интелектуално изпепелени в резултат на хроничния стрес, при който работят.

Според КТ „Подкрепа“ трябва да се намали натоварването на учителите след 50-годишна възраст. Единият начин за това е прекатегоризация на учителския труд, а вторият е използване на популярната в ЕС практика за създаване на компенсаторни механизми за съхраняване на учителя.

Много от учителите буквално се разболяват от стреса в училищата и преди Covid-ситуацията и сега, коментира Ваня Янкова от Силистра и подчерта, че учителското съсловие настоява за по-ранно пенсиониране.

„В съвременната обстановка и деца, и родители са много по-нетолерантни към дребни проблеми, които неминуемо
възникват в учебния процес и в общуването в училище. Но сега е още по-ескалирало, тъй като колегията е в малко по-напреднала възраст и много от колегите са основателно или не понаплашени доколко в здраве ще успеят да се справят в ситуацията. По-ранното пенсиониране означава съхраняване – психическо, физическо“, посочи тя.
Учителите и сега може да се пенсионират с 3 години по-рано, но по преценка и предложение на работодателя, като пенсията е по-ниска, има възможност за добавка от учителския пенсионен фонд.

Ранното пенсиониране на учителите е една от поправките в Кодекса на труда, който мина на първо четене в парламента, посочи социалният министър Деница Сачева.

„Вероятно до края на този месец той ще бъде факт и тази възможност – ранното пенсиониране да става по преценка на самия педагогически специалист и ще бъде факт още до края на тази година“, каза тя.  

15 са стресогенните фактори, които водят до професионалното прегряване при учителите, като един от тях е прекалената бумащина.

„Понякога традиционната система, като не може да оцени работата, замества това с контрол върху документ. Това е контрапродуктивно. Затова отменихме тематичните разпределения като задължителни, като форма. Учителите също казват, че най-много ги натоварва поведението и неангажираността на учениците, а в много случаи и подкрепата от страна на техните родители“, коментира просветният министър Красимир Вълчев.
 
От КТ „Подкрепа“ настояват да се формира нова национална политика за превенция на бърнаут ефекта у българските учители, посочи президентът на синдиката Димитър Манолов.

„В браншовия колективен трудов договор за образованието за следващата година да се включи и създаването, и реализирането на такава програма, която да таргетира този проблем и по възможност, то разбира се, че няма как да бъде преборен, но да бъде омекотен, да се знае, че го има и да му се обръща внимание по подобаващ начин“, каза той.

В момента се преговаря по линия на Националния осигурителен институт учителите над определена възраст всяка година да имат право на санаториум като мярка за емоционално и физическо възстановяване.
 


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво чакате,зяо не се минава на дистанционо обучение.Как да се пазят учителите? Заяо трябва да се стига масово да се заразяват и учители и ученици.Някой видял ли е претъпканите автобуси сутрин с деца,там не се диша,не да ес спазва дистанция.Не маска и шлем ами и желязна маска не може да те предпази.НЕКА НЕ СЕ ДОПУСНЕ ДА СЕ СЛУЧИ ТОЗИ НЕДОСТИГ И НА УЧИТЕЛИ КАКТО ПРИ МЕД.ПЕРСОНАЛ.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До просто е

Много правилен коментар !!! Проблема сега е, че хората са объркани и нямат сигурност, надявам се това да приключи но надали :) Доколкото за половинката, зависи от човека има тъпи същества и от двата пола :)) Като казвам тъпи не значи че не стават, просто някои хора имат нереалистични очаквания, едва ли не само той/тя е най важния на света :)))Познавам "женки" които работят в офис, все едно приказвам с умствено изостанали, неколцината мъже там също не им отстъпват :)
79
0
 
6
 
! Отговори
Учителка-пенсионерка преди 1 месец
Аз съм учителка с 43 години стаж.Винаги съм си гледала съвестно работата.Не съм имала проблем с дисциплината цели 40години.Не така стояха нещата последните три години.Какви ли не форми и методи използвах,не постигах това,което беше преди.Мързел,наглост,липса на всякакъв интерес към учебна работа,опити за съботиране на часа.В началото мислех,че методите ми вече са остарели,но същого поведение беше при всички колеги.Повярвайте,става страшно в училищата!
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че да не са само учителите? Имаредица други още по-натоварващи професии.
Но у нас няма психологична грижа за никого. Защото това отдавна не е държава.
77
0
 
6
 
! Отговори
просто е преди 1 месец
Тъй нареченото професионално "изпепеляване", по същество е загуба на "мотивация", желание за работа. Мотивацията/желанието са в зависимост от очакванията, да получиш нещо, било то резултати, признание, пари...
Учителите губят желание за работа, при сблъсъка на нереалистичните им очаквания с тежката действителност в съвременното училище
Подобно е положението и в личните отношения - влюбен, очакваш цветя и рози, но действителността ти поднася тъпотии, мизерия, скандали... и "прегаряш".
76
0
 
7
 
! Отговори
Joko преди 1 месец
Всеки втори учител жертва на ........ бърнаута !?!?!?
Алоооо, редакцията, вие български език не знаете ли или сте учили в изгорялата гимназия ?
75
4
 
2
 
! Отговори
булинг преди 1 месец
Затваряйте тея дупки наречени училища и всички онлайн , в 21 век сме и все едно 50 години сме замръзнали на една е съща стара изтъркана плоча която даже и прескача. А относно "бърнаута" има си българско наименовани "изтощени" и нищо ново не са измислили америкосите дори "булинга" го е имало в БГ и се е наричал диващина. Да не прекаляваме с наглосакските термини щото водят до реване и сълзи.
74
0
 
11
 
! Отговори
Имайте предвид това преди 1 месец
Смазващото отношение на някои директори е същото като на частниците. Избиват комплекси, създават малък кръг около себе си и работят по слухове, вместо да се говори очи в очи с колега. Има и изключения, но днес на ръководни позиции в училище са хора, които са получили соц. възпитание - бивши подмазвачи и комплексирани зам. директорки пенсионерки, които се държат ужасно с подчинените си учители. Е, има изключения и добри примери в директорското среди.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До да кажа и аз

Явно не си бил тийн през 90-те....:)))Пред 35 човека клас съм бил свидетел на саморазправа с учител, но тогава беше модерно да си чалнат, не че сега поколението не е такова, просто бяхме по брутални :)))
72
0
 
19
 
! Отговори
да кажа и аз преди 1 месец
МИНАЛАТА година ми се наложи да изчакам синът си пред стаята,в която имаше учебен час.Честно да ви кажа ужасих се от поведението на учениците.Идея си нямах,че е толкова изпуснато младото поколение.Чудя се,как издържа учителката и дали изобщо успя да си проедаде урока.Когато излезе бършеше потта от лицето.Аз не бих издържала и след това на което бях свидетел разбирам на какъв тормоз са подложени.Наистина трябва да си луд за да станеш днес учител.
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 72

Аз живея до детска градина, жените които работят там са окей :) Щом дъщеря ми припка да се види с връсниците си и се радва че отива там, всичко е наред :)))
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...а в ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ...ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ДЕТСКИТЕ УЧИТЕЛКИ?! В ЕВРОПА ГРУПИТЕ НАЙ МНОГО ПО 10 ДЕЦА,35 ДЕЦА ДЕТСКА ГРАДИНА С ДИРЕКТОР, А ТУК- 30/37ДЕЦА В ЕДНА ГРУПА, НЕ МИ ВЯРВАТЕ- ИЗГЛЕДАЙТЕ САЙТОВЕТЕ НА ДЕТСКИТЕ ГРУПИ И ВИЖТЕ ТИЯ ПРЕТОВАРЕНИ НЕЩАСТНИЦИ. АКО ВИДИТЕ МЛАДИ УЧИТЕЛКИ, ЗНАЧИ ИМА ВСЕ ОЩЕ ЧУДЕСА.
69
2
 
13
 
! Отговори
бърн аут преди 1 месец
За тези, които питат:Синдром на професионалното прегаряне. На английски е, защото е въведено от американски лекари. Нещо ужасно гадно, преживял съм го и не ми се описва. Само ще кажа, страшна преумора и въпреки това безсъние.Особенно за тези, които си мислят, че са много силни и няма шанс такова нещо да им се случи, както бях аз, е психически и физически много скапващо. За това от опит казвам-пазете си психическото здраве, няма нищо срамно човек да говори с психолог преди да е станало късно.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 68

Премиера спи с кюлчета и евро, ти се си загрижил за Луканов дето го убиха 95 г. ако не се лъжа :)) Всеки си заслужава съдбата, нищо не е случайно :)))
67
1
 
12
 
! Отговори
... преди 1 месец
На кое? Ква е тая дума, май не е много българска не, ами изобщо не е българска. Ма големи англичани станахте бре, големи. Вие български не знаете, английски думи почнаха да използват.... закривай, казвам ти, закривай...
66
5
 
10
 
! Отговори
до 62 преди 1 месец
Учители няма да има до 4 години ще се пенсионират още 40% от учителите - вие НИ пращате по строежите!?

П.РОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА
65
4
 
6
 
! Отговори
Тичъра преди 1 месец
Тичар, тичар такова се вика, не учител!
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 62

Както си разбрал не съм учител, но я сега си представи да учиш подрастващи, не деца до 3-ти клас, не някакви студентчета...:) Представи си че има такива с пари и се гаврят с останалите, какво ще направиш ? Разбира се ще обърнеш и другата бузка, може и някой лев да ти заврът :)))
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 61
Редно е.
62
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 60
Никой не е забранил на учителите да работят по строежите.
Щом намират работата за по-лека.