Всеки втори учител жертва на бърнаута заради претоварване

Най-много им тежи поведението и неангажираността на учениците
114
Всеки втори учител жертва на бърнаута заради претоварване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българските учители са два пъти повече „жертва“ на професионалното прегряване в резултат на хроничния стрес при своята работа в сравнение със средноевропейските показатели. Това показва изследване на КТ „Подкрепа“, което беше представено във Велико Търново на национална конференция с учители, с образователния министър Красимир Вълчев и с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщи БНР.
 
За намаляване на бърнаут ефекта у българските учители са направени промени в Кодекса на труда, които предвиждат по-ранно пенсиониране на педагозите. Обсъжда се и специална програма за тях, която да ги изпраща всяка година на санаториум.

Още по темата

35% от учителите в Европа са подложени на бърнаут ефекта, докато в България 60% от педагозите са емоционално и интелектуално изпепелени в резултат на хроничния стрес, при който работят.

Според КТ „Подкрепа“ трябва да се намали натоварването на учителите след 50-годишна възраст. Единият начин за това е прекатегоризация на учителския труд, а вторият е използване на популярната в ЕС практика за създаване на компенсаторни механизми за съхраняване на учителя.

Много от учителите буквално се разболяват от стреса в училищата и преди Covid-ситуацията и сега, коментира Ваня Янкова от Силистра и подчерта, че учителското съсловие настоява за по-ранно пенсиониране.

„В съвременната обстановка и деца, и родители са много по-нетолерантни към дребни проблеми, които неминуемо
възникват в учебния процес и в общуването в училище. Но сега е още по-ескалирало, тъй като колегията е в малко по-напреднала възраст и много от колегите са основателно или не понаплашени доколко в здраве ще успеят да се справят в ситуацията. По-ранното пенсиониране означава съхраняване – психическо, физическо“, посочи тя.
Учителите и сега може да се пенсионират с 3 години по-рано, но по преценка и предложение на работодателя, като пенсията е по-ниска, има възможност за добавка от учителския пенсионен фонд.

Ранното пенсиониране на учителите е една от поправките в Кодекса на труда, който мина на първо четене в парламента, посочи социалният министър Деница Сачева.

„Вероятно до края на този месец той ще бъде факт и тази възможност – ранното пенсиониране да става по преценка на самия педагогически специалист и ще бъде факт още до края на тази година“, каза тя.  

15 са стресогенните фактори, които водят до професионалното прегряване при учителите, като един от тях е прекалената бумащина.

„Понякога традиционната система, като не може да оцени работата, замества това с контрол върху документ. Това е контрапродуктивно. Затова отменихме тематичните разпределения като задължителни, като форма. Учителите също казват, че най-много ги натоварва поведението и неангажираността на учениците, а в много случаи и подкрепата от страна на техните родители“, коментира просветният министър Красимир Вълчев.
 
От КТ „Подкрепа“ настояват да се формира нова национална политика за превенция на бърнаут ефекта у българските учители, посочи президентът на синдиката Димитър Манолов.

„В браншовия колективен трудов договор за образованието за следващата година да се включи и създаването, и реализирането на такава програма, която да таргетира този проблем и по възможност, то разбира се, че няма как да бъде преборен, но да бъде омекотен, да се знае, че го има и да му се обръща внимание по подобаващ начин“, каза той.

В момента се преговаря по линия на Националния осигурителен институт учителите над определена възраст всяка година да имат право на санаториум като мярка за емоционално и физическо възстановяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Те са си жертви, още като са си попълнили молбата за работа, изключвам работата с деца до 3-ти клас, както и професорчетата във ВИШОТО, които раздават дипломи на килограм :))
19
8
 
15
 
! Отговори
нощен пазач преди 3 години
Да работят като мен, пазачи на строителен обект.Като ги наобиколят по късна нощ разбойниците с каруци, бусове и др.,друга песен ще запеят.
18
3
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Това "бърнаут" яде ли се или се пие?
17
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле колко "жертви" имало в BG.. Даскали, доктори, полицаи..А бе все хора на държавна службица. Ние истински работещите сме бетон от всякъде. Нас бърнаута не ни лови. Ами гад.на държава. Лош късмет.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ммм ..!Ако е така, само браво мога да ти кажа, но явно си от малък град :) Момчета, момичета все тая, висят по детските площадки през нощите и се кикотят и зверят по късните часове, забавляват се като си разправят вицове, предполагам....:))))
15
0
 
12
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Цветанова, Камелия... Да ти хелпнем с ленгуиджа ако ти е дификълт да райтваш на български... БърнАут.
14
7
 
12
 
! Отговори
м-да преди 3 години
Барнаут е жаргонно (!..) понятие за емоционално изтощение, изразяващо се най вече по отношение на робата ..!Ех, тези даскали ... те прибегнаха и към жаргоните и то ... към чуждиците ..!.. явно както е тръгнало те ще прибегнат и към ... нещо друго ...
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ммм ..!Това го пишеш под всяка статия за училищното образование от дълго време, тъй че вече е загубило актуалност. Смени поне годината.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е работа да си учител, нито сега, нито в мечтаните мутренски времена, когато уж е имало по читави учители :)) Да приемеш да изучиш деца, особено след 4-и клас до 11-12 клас ( не съм сигурен сега коя е цифрата ) си е жив мазохизъм, но за всеки влак си има пътници :))
11
3
 
16
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
В професионалната гимназия по земеделие в град ... няма случайни даскали. Там има и база, там учениците има какво да видят, да пипнат и да научат.Аз като Държавен чиновник към Министерството на земеделието съм решил до дупка да им помагам, та даже и с лични средства.Там учениците се учат как да облагородяват дървесни видове, какво представлява един Проект по мярка 6.3, да се запознаят с основните заболявания по селскостопанските култури ...Това е в провинцията, а в прехвалената гимназия по
10
14
 
17
 
! Отговори
нощен пазач преди 3 години
Много изнежени тези даскали, бре !Що не отидат при чорбаджия-изедник да блъскат, срещу мизерна заплата ?!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според гугъл преводача тази думичка значи "изгоря" на английски. Майтап.
8
11
 
6
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
Синковеца учи три години в най-старото учебно заведение в България, но се оказа, че там няма никакво ниво.По време на час мацките навиват цигарки и ли просто пушат, но също така мацка прави минует на последния чин на своя приятел, за да се докаже ...Тази година го преместих в друга земеделска гимназия, но в общинска ..; там нивото е коренно различно! Там 78% от децата са от малцинствата, там се учи, там няма насилие, там няма и волности по време на час, но там има и дисциплина.Е, защо е так
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бърнаут? Може ли на български?
6
1
 
23
 
! Отговори
Колега ? преди 3 години
Министър Вълчев се съгласява и за тежките раници, за претоварените програми на учениците след 4-ти клас, за традиционната неграмотност на 10-ти клас, за делегирания бюджет, за реформи в образованието. А реално, НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от подкрепа още ли съществуват да смучат кинти от членски внос и да ги изпиват? И кому е нужен тоя синдикат?
4
4
 
21
 
! Отговори
моля? преди 3 години
Не откривам в Речника на българския език думата "бърнаут" ..!Моля, убедително Ви моля, използвайте български думи, а не правете копи & пейст от жужди издания.
3
2
 
18
 
! Отговори
Очко преди 3 години
Напълно очаквано. В момента сърбат попарата (разбирай децата) на маргинализираните ***, които правят деца без да могат нито да си го позволят, нито да ги възпитат. Утре същите ще станат управници и тогава всички ще страдат.
2
17
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 години
А в частния сектор няма бърнаут , нали. Колко отпуска има учителя? Учители по фашизъм.
1
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И всеки първи ученик изтрещял в резултат на бърнаута на учителите, безработицата на родителите, скандалите в къщи и говоренето за мерки и ограничения!