Живеем в света на… Google, а неприкосновеността на данните?

Прекарваме часове на ден, комуникирайки си с Google, дори и да не го осъзнаваме
24 окт 2020 14:08, Елена Кирилова
65
Живеем в света на… Google, а неприкосновеността на данните?
Снимка: архив, БГНЕС

Преди 20 години за първи път написах Google.com в уеб браузъра ми. Зареди ми поле за търсене и бутони. Написах каквото ме интересуваше, скролнах през резултатите и кликнах на един сайт.

Уау, помислих си. Минималистичният дизайн на Google беше свежа алтернатива на други търсачки по това време. Помните ли AltaVisa, Yahoo! и Lycos, които ни приветстваха с купища реклами и линкове към новини? Нещо повече, Google изглеждаше, че показва по-актуални и адекватни резултати, пише Браян Чен за The New York Times, цитиран от Investor.bg.

Цялото преживяване отне само няколко секунди. След като открих линка, от който се нуждаех, бях приключил с Google.

Две десетилетия по-късно моят опит с Google е значително по-различен. Днес, когато търся нещо, прекарвам много повече време във вселената на интернет компанията. Ако търся шоколадови парченца (за готвене) например, виждам реклами на шоколадови парченца, които се появяват в горната част на екрана, последвани от рецепти, които Google е събрала от мрежата, следвани от Maps и Google Reviews за близки пекарни, последвани от видеа в YouTube за това как да си приготвя шоколадови бисквитки. (YouTube, разбира се, е собственост на Google).

Не става дума за това, че прекарвам повече време в търсачката на Google. През годините компанията от Силициевата долина е превърнала търсенето на нещо онлайн в такава технологична империя, че се е прокраднала в дома ми, в работата ми, в моите устройства и на още куп места. Тя се е превърнала в технологичен бранд, който доминира живота ми, а вероятно и вашия също.

На моя iPhone използвам приложения на Google за фотоалбуми и карти, както и инструменти като календар, имейл и документи. На компютъра и таблета, различните уеб браузъри, които имам, са с търсачка Google по подразбиране. За работа използвам Google Finance, Google Drive, Google Meet и Google Hangouts.

У дома Google също е навсякъде. Моята камера за сигурност Nest е направена от Google. Гласова услуга на същата компания е свързана със звънеца на входната ми врата. За да се науча как да поправя улук, наскоро гледах видеа за ремонти в YouTube. В онлайн картите си Google също така има снимки на дома ми, направени от космоса и от оборудвани с камери коли.

По неофициалната ми оценка прекарвам поне по седем часа на ден в свързани с Google продукти.

Този мащаб доведе компанията до критичен момент. Наскоро Министерството на правосъдието в Съединените щати заведе дело срещу компанията за антиконкурентни практики. Това е най-значимото антитръстово дело от американското правителство срещу технологична компания от десетилетия. Сегашният случай се фокусира върху търсачката на Google и как се предполага, че създава монопол чрез ексклузивни бизнес договори и споразумения, които пречат на конкурентите.

В туит Google написа, че делото е “дълбоко опорочено“. Компанията допълни: „Хората използват Google, защото избират да го правят, не защото са принудени или не могат да намерят алтернативи“.

За Габриел Уайнберг, главният изпълнителен директор на DuckDuckGo, която предлага фокусирана върху поверителността търсачка, това, което преживявам с Google, е отдавна планирано.

„Не мисля, че това е случайност“, посочва той. „Те използват различните си продукти, за да запазят доминацията на основния си пазар – търсачките“, посочва той.

Това струва неприкосновеността на данните на много от нас, твърди Уайнберг. По думите му Google събира големи обеми от информация за нас през своите продукти, което ѝ позволява да сглобява подробни профили на нашето поведение и интереси.

Ето защо през 2012 г. Уайнберг къса с Google и прочиства акаунтите си. „Трябваше да разбера последиците за поверителността от изграждането на масивни профили за хората, и огромната вреда от това“, коментира той.

Но Джеф Джарвис, професор в Craig Newmark Graduate School of Journalism и автор на книгата „What Would Google Do” за възхода на компанията, твърди, че все още има още достатъчно пространство извън света на Google. Има поне едно нещо, за което не ползваме Google – социалните мрежи, където залагаме на Facebook и TikTok. Изкуственият интелект, дори от типа на този, който Google разработва, все още е доста неинтелигентен, посочва той.

„Интернет все още е много, много млад“, коментира Джарвис.

За да тествам този аргумент, реших да каталогизирам присъствието на Google в животите ни. Ето какво излезе:

Продължението на материала четете ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
ЕдинДруг преди 3 години
Всеки си е с профил: И то от натрупаната информация за търсене , интереси, публицации, точки на достъп, начин на ползване на клавиатурата .... и каквото там още може да се събере! После "Експертна система" ти създава профил : пол, възраст, интереси, сексуални наклонности, езици, регион на отседналост, предполагаема професия, субекти с които комуникира ... и какво ли още не! Прикритието е , че профила се използва за насочване на реклами . Но основното предназначение е инфо за тайните служби!
49
1
 
0
 
! Отговори
гуми-муми преди 3 години
До Гугъл драйфсложи си човка на изтрий бисквитките след изход и няма гуми-муми да ти помни. елементарно е.
48
0
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 3 години
Данните, които събират, струват много пари. В доста подобни проекти съм участвал, разични типове компании се интересуват от различни интереси на дадена група хора. Конкретно от теб никой не се интересува (не говорим тук за персонализирани реклами, това е друго). Интересуват ги интереси на хора на 35, живеещи в София и получаващи над 8000лв. на месец, например. Или какво правят хора на 35, безработни, от София. Използват се за маркетинг, реклама и какви ли не разработки.
47
2
 
1
 
! Отговори
Donald преди 3 години
Много скоро гугъл ще последва майкрософт там надолу по трасето. С ФедЕкс няма ала бала ;)
46
2
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Психиатър ще е най разпространената професия в Б.Г. защото расте едно поколение което не знае да вари ракия.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всичко каквото е писано някъде, гугълът го преснима и краде за американцисъдете ги тия иззроди!
44
2
 
1
 
! Отговори
До48 преди 3 години
Прав си . Света днес е абсолютна полицейщина. А Ковид направи нещата , абсурдни. Дори затворниците преди не са били следени така както доброволно или не е следен всеки и всичко. Абсолютен контрол над всичко. Мечтата на всички диктатори и секти от време оно.България е далеч от този абсурд все още, но всеки живеещ на запад ще се съгласи , че няма нищо реално като лични данни или лична неприкосновеност.
43
1
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Не възможно в днешно време да си защитен от следене. Както казах, информацията изтича още на ниво хардуер. В самите процесори има задни врати. В операционните системи, в интернет рутерите, в смартфоните, телевизорите....навсякъде има шпионски софтуер които стои в режим на готовност и може да бъде активиран от разстояние. Ако искате да не ви следят пращайте добре запечатани и залепени хартиени писма по куриер.
42
1
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Няма гугъл няма мугъл. Службите за сигурност знаят всичко! Информацията си тече свободно през скрити задни врати още на хардуерно ниво. Вие да не би сериозно да си мислите че тия които ВИ ПОЗВОЛИХА да ползвате всички тези технологии и интернет са по глупави от вас?Всичко което вие ползвате днес като потребители е измислено, проектирано и изпълнено на ниво прототип още преди 20-30г. Всяка една масова технология е тествана с години и в нея са заложени всички нужни инструменти за следене.
41
2
 
4
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
*** и феновене на Нибиру се намесиха в темата. Много от тях имат откровени, как да го речем ..... проблеми от психическо естество. Момчета, за да не ви мисля и се притеснявам за вас, спрете си интернета и всички електронни устройства и комуникирайте само в парка, чрез бележки на хартия. И всичко ще ви е наред.
40
2
 
2
 
! Отговори
от 43 преди 3 години
Така че правилото е просто не мотивирай мадамата да проследи пътя.Защото мотивираш ли я просто си и оставил дълъг но очертан пътя.
39
4
 
2
 
! Отговори
Нормален човек преди 3 години
Вижте книгата "Сатанизъм unlimited", писана от българин. Там подробно е описано защо деградира и умира бялата раса и кой има интерес от това!
38
3
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
Има начин да дадеш не адреса на твоя приятел , а адреса на негов приятел които да достави на него писмото а той на тебе.Това реално се прави от тези които се правят на хакери просто удължават много пътя, проследимо е но и става много работа да проследиш пътя, а на никой не му се занимава да проследява толкова дълъг път, освен ако няма последния сериозна мотивация да проследи този дълъг път .
37
2
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Браво това те защитава от прихващането на протоколите които изпращаш и невъзможност за прочитане на съдържанието им, но не на кого ги пращаш.Дори мисля че е редно да си криптираме информацията в повечето случай.Имаше един такъв случай хакери прихващат нескриптиран word файл , подменят номера на банковата сметка в него и съответно на тяхната банкова сметка отива плащането защото е платено на базата на този документ.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"mean" in the middleДа се чете "man" in the middle.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пичаго, имам настроени тунели между рутери с RSA ключове 4096bit, които се променят на автоматично на всеки 30 минути. Ако можеш да станеш mean in the middle, готов съм да ти дам един милион. Стига с тия филми.
34
2
 
2
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
Ако твоя приятел те защитава доста ревностно и готов да отнесе ядът и вместо тебе ,си защитен ,също ако е някой едър мъж от които изглежда че не е добре да му задава въпроси също, но няма начин да скриеш информацията за него ти я даваш.Но ако мадама ти е много бесна и е доста убедителна пред твоя приятел лесно ще стигне до тебе.А американското разузнаване винаги са такива и всеки им съдейства, да не кажем че приятеля ти предварително дава информация още преди да си получил писмото.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34А ако с моя приятел сме се договорили преди това да скрие писмата някъде без да издава самоличността си, нито мястото, а го знаем само двамата.
32
1
 
3
 
! Отговори
Гугъл драйф преди 3 години
Като търсиш гуми по интернет, примерно две три седмици, след това отиваш и си купуваш. Следващите няколко месеца, каквото и да търсиш, Гугъл упорито продължава да ти показва реклами на гуми. Изтичането на данни от НАП и търговския регистър е много по-опасно за сигурността и поверителността от Гугъл и фейсбук.
31
3
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 3 години
Сайта не може да ти проследи IP браво , обаче на мрежово ниво нещата не са така, нека да го обясня така това което правиш е примирно получаваш писма по класическия начин от някоя мадама но и даваш адреса на твой приятел , а той като получи писмата ти ги донася на теб.По този начин тя не знае твоя адрес .Но ако иска да го научи реално просто ще знае от кого да вземе информация защото има информация за адреса на твоя приятел, а той има информация за тебе.Канала е лесно проследим.