Директорите ще предлагат онлайн обучение в училищата, питат Вълчев

Първо мярката може да се приложи при гимназистите
100
Директорите ще предлагат онлайн обучение в училищата, питат Вълчев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед на МОН.

Още по темата

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ  се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние.

За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от  родителите.

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците.

При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката (МОН) препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап -  при обективна невъзможност да се продължи присъствено. Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
1
 
! Отговори
Колега ? преди 3 години
Г-н Вълчев, Вие сте воденичен камък на ГЕРБ.
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умиране тихо на работното място ....
92
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите са много добри заплати ,догодина ги вдигат,млад учител постъпил на работа е 950 лв правете сметка старшите учители и им плащат допълнително за онлайн ,имам роднина учител ,каза пия си бирата и ам кебапи и предавам кеф
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе.тоя имали думата..калинка
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъх, такова решение е само подмятане на топката. А да заявиш искане за онлайн обучение, ще се иска сами да си осигурят ресурсите и техниката.Е това си е измиване на ръцете - МОН , прекалихте!
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и сега имат по няколко свободни часа дневно поради отсъстващи учители, но важното е движение да има.
88
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това онлайн обучение. Щом обучението е задължително трябва да се посещава в училищна среда, а не да се учи в къщи, това е най-голямата тъпотия. Дори и да се мине онлайн не може да е до безкрай. Най-добре да се затвори тогава цялата държава за 1 месец, да не се работи, да не се ходи на училище, да сложат вечерен час за всички да си стоим заключени по домовете и да чакаме.
87
13
 
6
 
! Отговори
До пореден анонимен преди 3 години
Децата НЕ са виновни, но ще бъдат големите ПРЕЦАКАНИ от скапаното онлайн обучение. Безсилие са всички тези мерки, които разрушават живота отвътре. И, да, ползват децата като инструмент, но НЕ за пренасяне на зараза, а всяване на страх.
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стига паникаЛеле, какъв будител!? Ама не схваща същината на проблема. Не децата са виновни, а тезикоито ги ползват като инструмент.
85
5
 
6
 
! Отговори
До 87 преди 3 години
Ако ще се изказваш по теми, свързани с образование, научи се да пишеш по-грамотно. Ако си ученик, трябва да оставиш форумите за известно време и да се фокусираш върху учебниците. Ако си родител, децата ти нямат много шанс да се ограмотят повече от теб. Ако си ***, мнението ти няма значение - просто изпълняваш дневна норма.
84
7
 
10
 
! Отговори
6 преди 3 години
Министерството си измива ръцете с директори и родители .Няма ли обективни критерии за това ? Онлайн -бош лаф обучение , повече от нищо , несериозно -това са думи на ученици и учители !Не се взеха реални мерки за предпазване на деца и учители и хайде онлайн !Безотговорност! Директорите са наплашени от РУО гербери и няма да предложат и заразата ще обхване максимум деца ! Безобразие !
83
2
 
9
 
! Отговори
До този, дето не се преди 3 години
паникьосва: Няма нервни кризи. Има реалности - заразени, хора със симптоми и болни, за които няма места в болниците. И никой не е казал, че децата са виновни, точно обратното - те са инструмент да се разнася разазата, без да знаем как ще се отрази на самите тях това в бъдеще. А ако говорим за паника, твоят пост е пример за внушение на такава.
82
15
 
4
 
! Отговори
Стига паника преди 3 години
Какво ви става, хора? Сами се докарвате до нервни кризи! Децата какво са ви виновни?! Никакво онлайн. Загуба на време, безмислено, неефективно, израз на тотално безсилие е онлайн обучението!
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 82И ти си прав...
80
4
 
10
 
! Отговори
до 82 преди 3 години
"Ако бях учител изобщо нямаше да участвам в това жертвоприношение и щях да се разкарам за няколко месеца."Ако беше учител, със сигурност нямаше да имаш спестени пари, за да преживееш няколко месеца без заплата.
79
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бях учител изобщо нямаше да участвам в това жертвоприношение и щях да се разкарам за няколко месеца. А после така или иначе ще търсят учители, така че работа ще се намери.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен(73)А да видим от политиците колко!
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъртележкаМного точно.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ......73На едната съпругът е шеф на РУО!
75
2
 
22
 
! Отговори
Въртележка преди 3 години
Директорите питат министъра, той пък чака директорите да кажат. Те обаче трябва да попитат учителите на педагогически съвет, учителите трябва да попитат обществения съвет и родителите, после да кажат на директора, той да попита министъра, министърът да попита Вожда, който се скри и ще трябва РЗИ да вземе решение... Ама те пък си нямат шеф от днес... И така до края на света, т.е. докато вирусът не почука и на вашата врата. А кой ще е останал жив, ще видим. To be continued...