Синдикат предлага: Учителите да минат към втора категория труд

Близо 80% от преподавателите имат симптоми на бърнаут
26 окт 2020 12:43, Анисия Иванова
57
Синдикат предлага: Учителите да минат към втора категория труд
Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Близо 80% от учителите признават, че имат симптоми на бърнаут, като само една пета от тях виждат лични причини за това. Според 2/3 от учителите стресът е вреден, а по-малко от една трета /младите учители/ виждат в него стимул за преодоляване на предизвикателства, съобщават от Синдикат "Образование".

Сега изследваните стресори кореспондират с установените в представителното изследване преди месеци на Пловдивския университет, като доминират познатите доминиращи фактори: прекомерната бумащина /кратки срокове, много документация, несвойствени роли и/или задължения/; родителски натиск /неимоверно силни опити за вмешателство на родителите и техните организации, опити, подкрепяни от МОН и РУО/; работна атмосфера /взаимоотношения с колеги, липса на подкрепа от страна на ръководство, внезапни проверки/.

Анализът е направен на база на национално изследване в рамките на дейности за превенция срещу професионалния стрес и бърнаут ефекта при българските педагози.

От синдиката настояват да се формира нова национална образователна политика, насочена към превенция на професионалните заболявания на учителя, чрез създаване на ефективни механизми за намаляване на натоварването в приоритетната, според правителството, професия.

Освен това бързо трябва да започне и Националната програмата за рехабилитация на педагогическите специалисти, фиксирана в новия отраслов КТД. Намаляването с определен процент на годишната норма за учителите с ТЕЛК, с който може да си позволи училищния бюджет, също е малка стъпка в правилната посока.

Друга световна стратегия за справяне с бърнаут ефекта при учителите, подвърден от СЗО още през 1982 г., е намаляване на натоварването на учителите след 50-годишна възраст. Затова ще бъдат необходими допълнителни финансови средства, които не кореспондират със сегашния проектобюджет, предлагат от синдиката.

Учителят в България вижда доминиращи личните дейности и инструменти за справяне с бърнаут ефекта, защото не усеща институционална защита срещу този проблем. Но бърнаут ефекта при учителите не е личностен, а национален проблем. 

На националната конференция беше дискутирано и прието предложението българските учители да бъдат прекатегоризирани към втора категория труд.

В ситуацията на световна пандемия прегарянето на учителите е скочило драстично нагоре от нивата в началото на годината, нива, които бяха обект на научното изследване и дискусиите.

Затова Синдикат „Образование“ ще инициира европейско изследване за техностреса и прегарянето на педагогическите специалисти при работа в електронна среда от разстояние. Очакванията на Синдиката са безкрайно тревожни. Учителите са натоварени с огромен брой замествания, дежурства и допълнителни ковид дейности, като това натоварване скоро ще прехвърли критичните нива на бърнаут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
12
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
1. Не са такива заплатите в супермаркет. 2. касиерка е материално отговорно лице-при липси-плаща лично. 3. Учител не отговаря, ако преподава некачествено, ако има празноти в знанията. 4. Касиерка в магазин работи по 12-16 часа, вклч и в събота и неделя-това е практика край морето, а освен това няма и отпуски(практика в крайморски магазин-където заплатата е 700). Учител е с 4 месеца отпуск-по време на ученическите ваканции
32
5
 
4
 
! Отговори
Ученик преди 3 години
Да се легализират частните уроци.
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважаеми 18 Вие явно виждате дойни образи. Палалелките бяха по 30 ученика до 1980 година. сега паралелките са по по 22 ученици, до 26 максимум. В горен курс ядосващи се учители няма. В начален има, но пък децата са малки.
30
9
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Съгласен съм. Касиерка в супермаркет взима 1600лв. и нагоре, а младши учител- 1260 и то от 1-ви януари 2021... Синът ми редеше количките в един хипермаркет и помагаше в склада лятото за 1500лв.. А е дете на 18, което искаше да припечели нещичко. Разносвачите на пица и келнерите изкарват по 3000 и нагоре месечно, а лекар и учител- не. Факт е, че старшите учители взимат повече и трупат стаж, но сумите са смешни.
29
2
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
На бойко по чужда поръчка му трябва тотална *****зация !Какво образование,какви 5лева бе?Я излезте от градовете си и вижте каква тотална *****зация е!Те не знаят да говорят на български ама дакалите ги водят,че уж са учили!Всичко в таз държава е фалш!
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименсмяната на демографията с оглед тва, че българите се е**м но не правим деца а един *** етнос го правят. Таа приеми *** етнос като 50% от учениците на места и добави родителски натиск. Тва си отива към 2ра категория
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз бих искал да се съкрати 80% от администрацията и да се вдигнат тройно заплати на лекари и учители с тези пари, че даже и ще останат. Факт е, че в администрацията плъховете взимат жалки заплати от рода на 1000лв., което не получава и чистачка, но реално са ненужни и заменими от електронна система за няколко милиона. Смешно е минималната заплата за учител да е 1260лв.. Жалко е. Толкова даваме на чистачките в офиса ни, а на студенти на по 21 на junior позиции- кажи речи двойно и тройно.
26
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважавайте труда на другите, за да уважават и вашия!Обществото има нужда от добри, здрави и спокойни учители. Те се грижат за най-скъпоценното ни - нашите деца...Действащи учители на 65? Как си ги представяте...Пърхащи от енергия, със свежа и бърза мисъл? Защото на мен ми се привиждат едни глухи старчоци, с лупи на очите и фъфлещи - от ченетата... изтощени емоционално и ителектуално от неудовлетвореност.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей *** долни ,какво е това ,,бърнаут'', не можете ли да напишете на български смисъла на тази дума ,къде се намираме ние - в България или в Англия или Америка , вие сте чудесен пример на българската образователна система !
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към първа категория е по-добре...
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20То до неотдавна такива като теб и за лекарите разправяха какви са били безполезни и как и те искали големи заплати които не заслужавали. И сега почва да лъсва картината как има недостик на специалисти,защото всички читави избягаха. Като се пенсионират скоро голяма част от учителите и няма кой да ти гледа децата, защото никой не иска да работи това да те видим какво ще правиш.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има тука 2-3 директори на софийски училища и една Синдикалистка. Всекомпетентни????Пробват разтегливоста на границите на нахалството. Бърнаута им се плаща с доживотна трета пенсия от учителския фонд, която не се "реже" от пенсионния таван. Едни 130-180 лева месечно пожизнено отгоре върху тавана. За това се мълчи. Питам - къде е риска за да е категорията ВТОРА!!!!
21
8
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Много даскал,много милиционер,много чиновник ,много артист,много свбодношляещ се лентяй бе...1милион,плюс 3милиона ромуви!И всичкото зяпнало "Дай"!А кой ще копа да ви рани бе?Те парите да не падат като листата от дърветата?
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно. Това отдавна трябваше да стане. Браво, че са се сетили.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не са само учителите виновни, по-виновни са онея гробави продажници отМОН, които одобряват изключително объркана и анти-българска програма с цел ученитците да затъпеят максимално
18
4
 
7
 
! Отговори
18, преди 3 години
Не изхождай от личните си мотиви за другите.Ако ти "завиждаш", друг вижда просто липса на основателност на поредната претенция и прекомерност в същата.Ако на теб ти тежат твоите си две деца, това не важи за останалите родители. Ако има учители, които не могат и не щат да се спрпавят с това, дето им е работа, това не важи за останалите учители.
17
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не работят и никога не са работили по 12 часа учителите. По време на ДО не работеха някои от тях и по час. Получавахме нещо от сорта на "вижте от стр... до стр.... и решете задачите". Айде, холан, не е като да не знаем кой какво и за колко време го прави. Няма основания за признаване на труда им като такъв от втора категория. Имат малко часове работа,имат големи отпуски - е, стига им.
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14Ми първо ако всеки ден имаш 30 деца на главата е огромен стрес. Стресът причинява заболявания. Около мен като има две деца накуп и ми идва да им се разкрещя,а като са 30 ще съм яко изнервен. Друг е въпросът ако ти си завистлив човек и те е яд другите да са по-добре от теб и затова не искаш да го направят.
15
8
 
8
 
! Отговори
Фратьо, преди 3 години
Пробвали сме. Не е кой-знае какъв проблем. Има наистина рискови и увреждащи професия. Е, тая не е от тях. Достатъчно получават като допълнения учителите, стигат им вече. Стават нагли, ако те го искат. Ако ли не - да се дистанцират ясно отпоредните щения на оная тяхна синдикалистка, дето не знам още кой и защо я държи на чело на синдиката.
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и да са работили някого по 6 часа, когато работният ден за другите българи беше по 8 часа. Сега работят по 12 и повече часове.Впрочем при толкова екстри, защо не се ориентирате към работа в училище, уважаеми Анонимен 9 ?