Кастрева: Висок брой е, ако отсъстват над 30% учители и ученици

Заповедта на министъра давала възможност за диалогично решение
27 окт 2020 15:50, Петя Славова
33
Кастрева: Висок брой е, ако отсъстват над 30% учители и ученици
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заповедта на МОН за преминаване на дистанционно обучение предвижда директорите на учебните заведения сами да одобряват преминаването към дистанционно обучение.

Заповедта залага на диалогичен режим на всички участници в образователния процес. Предложенията за преминаване към електронно обучение следва да се вземат от педагогическия съвет на училището и да бъдат съгласувани с обществения съвет при отчитане на мнението на преобладаващата част от родителите.

Педагогическият съвет има тежката си дума, но трябва да се търси мнението и на родителите, смята Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София. Преобладаващата част от родителите според нея означава поне 2/3 от родителите да са съгласни това да се случи.

В закона е залегнала оперативната самостоятелност на директорите на образователните институции, припомни Кастрева. Предложението на съответния директор може да не е предшествано от препоръка на РЗИ, се казва още в документа.

Пруд БНР Ваня Кастрева отбеляза, че просветният министър се е натоварил с голяма отговорност, така че екипът му бързо да реагира на предложенията на училищните директори.

"Не бих казала, че тази заповед е бягане от отговорност. Напротив, тя е знак за голяма отговорност", подчерта тя.

Има баланс в отсъствията на учениците на този етап, посочи още Ваня Кастрева, като даде конкретни примери за София за процента на отсъстващи и поставени под карантина ученици и педагогически персонал.

В най-голямото училище в София и страната - 18 СУ "Уилям Гладстон" в София, най-висок е ръстът на отсъстващи и карантинирани ученици в начален етап. В друго училище – 192-ро в Бистрица има над 30 на сто отсъстващи учители, на фона на неголям процент отсъстващи ученици. В професионалната гимназия "Княгиня Евдокия" има голям процент отсъстващи ученици – над 30%, но малък брой карантинирани. В Испанската гимназия пък расте броят на карантинираните паралелки.

"Тоест картината е изключително пъстра и затова тази заповед на министъра дава възможности да имаме ефективна превенция на риска от разпространение на COVID-19, навлизайки във време, в което и другите грипни зарази започват да се проявяват", коментира началникът на РУО - София.

Запитана какво точно се влага във формулировката увеличаващ се висок брой на ученици и учители, Ваня Кастрева поясни: "30% за мен е такава ясна граница, наложена във времето. 30% отсъстващи учители или ученици вече говори наистина за висок брой."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
хм преди 3 години
А тая знае ли 30% от 7 милиона колко е ???Учителите да не са различна биологична единица???
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно е, че проблема го има в цяла Европа. Вече има и научно доказателство, че училищата са голям проблем ако искаш да контролираш разпространението на вируса.В крайна сметка ще ги затворят, но пожара вече гори.Децата дори и болни не ги изследват. Хванаха няколко реално болни, но без симптоми ходещи деца на училище само заради критично вече състояние на родителите. И после се чудят за бройки Ще пренесат заразата в семействата си и ще загубят близки. Няма да са осакатени образователно, но може да останат без някой близък.Ако това е родител, образованието им в дългосрочен план пак
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кастрева, кой ги проверява тия ученици дали са под карантина? Защо по състезания ходят ученици, поставени под карантина и защо не се глобяват родителите за това нарушение?
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен хаос е в училищата: температура при влизане-никога не е мерена, маски-никой не носи, ни в час, ни по коридори, дистанция-нула, учителите маски не носят, шлемове-абсурд.Дотук някакси го преглъщаме, но какво се случва с децата, които за по 2-3 дни отскачат семейно ту до Турция, ту до France, Italy и т.н.,за да се видят с тяхни близки. Връщат се в клас и отново нито маска,нито тестове,нито карантина. А останалите се травмират психически и се молят дано не е внесена короната в класа. Садизъм!!
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз сън родител на 4 класнил и настоявам на онлайн обучение.
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви....предмета и материала. Оставете децата да си живеят дивота. Заразни и кресливи лелки - педагожки
23
2
 
13
 
! Отговори
родител и учител преди 3 години
И до върха на носа си не виждат. Децата няма и да разберат, че са заразени/не е така за родителите им и бабите им/ , а когато се стигне до дистанционно обучение дали ще останат учители - то и без това ги няма. Умни хора. За това ни е такова и образованието.
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей тез проценти как растат от сутринта...! Сутринта Вълчев казва 15% , към обяд чета 25% , сега пък станали 30% .Чудя се утре колко ще са? Ми да чакаме да станат 1000% или докато всички окапеме като есенни листа!
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мутрите, 100% заразени учители и персонал и 100% заразени ученици, наистина в висок процент. Що не си......
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашето у-ще има 1690 ученици.30% со 507 човека.Към 140 учители -42 .Тази има ли представа колко много хора са това???
19
11
 
7
 
! Отговори
malart преди 3 години
Те учителите може да отсъстват по други причини. Махмурлук например.
18
3
 
20
 
! Отговори
Геноцид преди 3 години
Когато имаше по 10 болни на ден всичко беше затворено, учениците учиха онлайн. Сега при 1500-2500 на ден няма проблем - кръчмите и дискотеките работят, учениците в училище. Това си е чист геноцид. Тези хора са за затвора. Когато се изтърве съвсем положението тогава ли ще вземате мерки бе ненормалници? Цяла Европа взе да затяга мерките, а тук още си играем на има вирус - няма вирус. Заведенията препълнени и на никого не му пука-иначе няма нарушения. Кючека е по важен от здравето
17
2
 
22
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Госпожо Кастрева, дайте вашите деца на първа линия да бъдат .Защото нашите деца не са някакви играчки които утре можем да купим от магазините и да ги заменим с нови Вие незнаете ли ,че ЗДРАВЕТО е БЕЗЦЕННО..Замислете се и колегите Ви от МОН.
16
4
 
28
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Това невежество и наглост, не са ли подсъдни?Оставят населението на масово изтребление, защото 5-6 малооумници искали педагогическа среда за децата им (т.е. някой да ги гледа и да не им висят на врата).Поне учениците от 7-12 клас могат МОМЕНТАЛНО да се върнат онлайн!Когато виждаш ясно, че един камион отива към пропаст и викаш на шофьора "Дай още малко, има още място" и накрая той падне, не си ли виновен? Няма ли да влезеш в затвора?
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами вижте сега ква е работата. Те си гонят бройки. Надяваха се, че докато се стигне до 20% отсъстващи, ще имат достатъчен брой заразени. Ама то кво става - трябва да карат с автобуси до лабораториите от ***, за да успеят да стигнат норматива по план. Ами начи тогава няма да затворят на 20%, а на 30%, щото им трябват заразени.
14
3
 
23
 
! Отговори
грую преди 3 години
аз моите деца (2) от утре ги спирам
13
1
 
30
 
! Отговори
Затваряне веднага преди 3 години
Да вземате да пускате децата, че първо вас ще ви сложим "доброволци"в Ковид отделенията.Ще чакат 30%-нагли ****и. Да сте чували думите -здраве и превенция,или в МОН чак толкова не ви стига акъла.
12
2
 
19
 
! Отговори
избирател преди 3 години
И плюнката си вече няма да хвърля за ГЕРб. Ебаати и малооумниците. При това всички са били на присъствено обучение.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РодителТо не е въпросът тя какво ще им каже, а дали родителите ще отидат да й откъртят главата или няма. Тя разчита, че няма.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тоест картината е изключително пъстра и затова тази заповед на министъра дава възможности да имаме ефективна превенция на риска от разпространение на COVID-19, навлизайки във време, в което и другите грипни зарази започват да се проявяват", коментира началникът на РУО - СофияЗначи изчакайте картината да стане еднаква навсякъде, по 50% заразени и тогава се огледайте, ослушайте и вижте дали не минава влак.