Въпреки скока на заразени, родители против онлайн обучението

Решението трябвало да е и разумно, и балансирано
93
Въпреки скока на заразени, родители против онлайн обучението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Няма решение за централно преминаване към онлайн обучението, но следим процесите. Има много молби от родители, че не искат децата им да минават към онлайн обучение. Когато се взима едно решение, то трябва да е и разумно, и балансирано", каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред БНТ.

Още по темата

Когато се налага, ще се премине и към онлайн обучение, но това е алтернативният вариант, каза Михайлова.

И обясни, че един от факторите е повишена заболеваемост.

"Това означава, че по критериите на Министерството на здравеопазването областта е в червена или оранжева зона. Това, за съжаление, е основен критерий. Мисля, че никой не иска да е в такава ситуация, коментира зам.-министърът. Трябвало да се следи и заболеваемостта в едно училище.

"Ако допреди няколко дни трябваше задължително да има предписание от РЗИ, тук вече може да се вземе решение, което да е адекватно за обстановката в конкретното училище. Има много ясно разписан алгоритъм, по което трябва да се случи. Също се следи и броят на отсъстващите учители", каза още Михайлова.

"Директорът е този, който вижда какво се случва. Например в училището в Търговище само за един ден имаше 200 заявления от родители за преминаване в такава форма. Вчера сме издали 3 заповеди от министерството, много е важно да се следи. В Търговище един от факторите беше притеснението", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В класа на племенницата вече половината им часове са свободни поради отсъстващи по болест учители. Нормално ли е това? Рискът е не толкова за здравето на децата, а за това на учители, родители и контактни лица. Скоро няма да има кой да обучава децата в реална среда, та не зная кое е по-малкото зло...дистанционно обучение или присъствено с 50% от наличните учители?! А това безумие предучилищните групи в градините да са задължителни също не го разбирам?!
46
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми бъдете против бе, няма проблем! Ама нека да изискаме да се вземат адекватни мерки учителите да работят в безопасна среда и да получават компенсация заради риска, който поемат. Щото иначе скоро няма да има кой да ни учи децата. И сега децата имат по няколко свободни часа заради заболели учители, а както е тръгнало ще се увеличават. Накрая ще имат само първия и последния час, а останалото свободни. Ми тъпо е.
45
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като родител съм твърдо против онлайн образованието. Който попада в рисковата група да си стои вкъщи и да се пази!
44
16
 
10
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Хотелите пълни петък, събота и неделя (справка Хисаря), дискотеки и ресторанти - също, обаче да затворим училищата...хареса им май на големите тарикати, че и на учителите май... А родителите как ще работят? Кой ще стои в къщи при малките?
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Скокът" заразени от тозивирус е по-малък от ежегодно заразените и боледуващи с грип.За какво да са "ДО" родителите, като видяха, че то нищо не чини!
42
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Силно се надявам да пише един и същ гамен, който упорито под формата на различни IP-та да пропагандира ЗА онлайн обучение."--- ---Като хвърлям едно око на коментарите, май е точно така.
41
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че е напълно справедливо на учителите да се изплащат отделно от заплатите по 1000лв. за труд в рискови условия и да им бъде осигурено лечение във ВМА ако се заразят!
40
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЦЯЛАТА ИСТИНА Е, ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ НЕ МОГАТ ДА ТРАЯТ ДЕЦАТА СИ В КЪЩИ.
39
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази статия няма мнение на родители а на зам. министър... Къде ти разум у чиновник?! Това си е неразрешимо противоречие. Аз мойте деца ги спирам а който е на друго мнение нека да си ги води докато има учители който да се жертват...
38
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук май доста гимназисти и студенти пишат... Чалготеките пълни, барове и ресторанти - също, ама през деня да нанкат и онлайн щели да учат? Едно съседче даже и в града не беше пролетта, при баба на село, майка му пише домашни вместо него...
37
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Има много молби от родители, че НЕ искат децата им да минават към онлайн обучение." Какви са тези молби? И колко точно са? Доколкото знам, заявления имат право да подават родители, които ИСКАТ децата им да учат онлайн."--Ами не, подават ги до директора. Сега вече, след като директорите решават след консенсус на родителите, те си пускат допитвания.Всички родители около мен са изявили желание децата им да НЕ УЧАТ ОНЛАЙН.
36
12
 
25
 
! Отговори
слтци преди 3 години
Зaтвaряйтe училищaтa!Кoитo ca прoтивa cъвceм cкoрo щe cъжeлявaт. Нитo щe имa кoй дa им учи дeцaтa нитo кoй дa ги лeкувa, a дa нe гoвoрим, чe пaк щe cи ceдят вкъщи, caмo дeтo нямa дa мoгaт и дa cи идaт пo рoднитe мecтa.Мнoгo прocт нaрoд!A миниcтърa нa oбрaзoвaниeтo и здрaвния тaкъв щe бъдaт cъдeни.
35
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силно се надявам да пише един и същ гамен, който упорито под формата на различни IP-та да пропагандира ЗА онлайн обучение. В противен случай, ако наистина повечето са "ЗА", то имаме една много, много проста, разглезена нация.
34
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eйййй, имало значи и незагубили нормален разсъдък родители. Че то, ако четеш само този сайт, ще си мислиш, че на света няма нищо друго и не се случва нищо, освен ковид-апокалипсис. А ако четеш само коментарите под новините тук, ще се депресираш, че народа съвсем е психясал. Слава Богу, реалността ВСЕ ОЩЕ е по-различна.
33
4
 
14
 
! Отговори
Права преди 3 години
"Има много молби от родители, че НЕ искат децата им да минават към онлайн обучение." Какви са тези молби? И колко точно са? Доколкото знам, заявления имат право да подават родители, които ИСКАТ децата им да учат онлайн.
32
35
 
17
 
! Отговори
Родител преди 3 години
КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ !!! Дедецата ми са с отличен успех и ще останат с такъв, независимо от формата на обучение. Но не това е най-важно и не това ме мотивира ЗА присъствената форма, а че така ще се осакатят децата психически. Подивяха в къщи, нямат социален контакт, онлайн обучението не е като контакт на живо. И от м. март до момента не съм срещнал човек на мнение различно от моето. Само посмели!
31
21
 
13
 
! Отговори
Йордан Шангов преди 3 години
В предвиазованието у нас съм абсолютно против онлайн обучението.Рискуваме да оставим едно цяло поколение неграмотни и мързеливи деца, а по-лошо от "Корона вируса" е глупостта и неграмотността!
30
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз съм ЗА онлайн.Но дори и скоро да се случи за повече училища, епидемията вече е безконтролна. Късно е.
29
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз също съм за онлайн обучение по ред причини, а и като говоря с познати, повечето поддържат тази форма
28
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама знаете ли кво всъщност... Искам да не са онлайн. Искам да са присъствено, обаче при условие, че на учителите им дават по 1000 лв. към заплатата, заради това, че са ги набутали да участват в тоя сценарии и на практика сега са на първа линия, а също искам когато някой учител се разболее да бъде лекуван във ВМА. Май за сега това. Аа, също и училищата да се дезинфекцират всеки ден, а не само за родителски срещи.