Как пишем? "Кой" вместо "кого" сред най-често допусканите грешки

Интернет има отчетливо влияние върху книжовните норми
67
Как пишем? "Кой" вместо "кого" сред най-често допусканите грешки
Снимка: flickr

Сред най-често допусканите граматически грешки е употребата на кой - кого.

Например "Ти на кой каза" е нещо, което слушаме масово и редовно в устната реч, но книжовните норми изискват да се употребява формата "кого". Деепричастията – ходейки, мислейки, четейки, пеейки се предпочитат от днешните българи, най-вече с такива изрази да започва изречението. Това се смята за маркер за грамотност. Оказва се обаче, че хората не са наясно с условията, при които може да се използва тази форма. Това е най-масовата грешка, която установява нашето изследване, коментира доц. Руска Станчева пред БНР.

Широкомащабно проучване на Института по български език на БАН откроява най-често допусканите граматически грешки при употребата на книжовния език.

Анкетата е съдържала 38 въпроса и изследва отношението на днешните българи към книжовния език. Поставен е акцент върху правила от граматиката, при които е налице т.нар. масова грешка. Данните са максимално обективни, обясни ръководителят на проекта доц. Станчева.

Изследването е представително за страната, реализирано е от социологическа агенция "Екзакта". В екипа са участвали и представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изследването много ясно показва, че днес владеенето на правилото за писане на пълен и кратък член далеч не е най-трудното и проблемно правило измежду деветте изследвани, подчерта още доц. Руска Станчева.

75% от анкетираните са посочили, че владеят правилото за "кой" - "кого", но когато се изисква практическото му приложение, едва при 30 на сто са установява познание как да приложат това правило.

Чисто възрастово не бихме могли да разпределим кои грешки са типични за Z поколението, изтъкна доц. Станчева. Задължителната матура влияе положително върху овладяването на книжовните норми, отчитат езиковедите.

Интернет има отчетливо влияние върху книжовните норми. Той налага т.нар. мрежов модел на комуникация, който за разлика от предишния не е йерархизиран, поясни доц. Станчева.

"Днес всеки, който притежава устройство, с което може да се свърже с интернет, може да направи достояние свои текстове на всички. И се създава представа, че книжовните норми се разколебават в много висока степен, или пък че са променени, а хората нямат представа кога се е случило това", каза специалистът.

Дошло ли е време за промяна на книжовните правила?

"Българската езикова общност е умерено консервативна. Тя като цяло не желае промени в правилата. Всеобщото впечатление е, че промяната в днешните правила би означавала до голяма степен профанация на езика", отбеляза Руска Станчева.

Липсата на надеждни източници относно правилата в интернет е сред основните причини за неспазването им, отчитат специалистите.

Очаква се финансиране от МОН за достъпен онлайн проект за правилата в българския книжовен език и често допусканите грешки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се смята за маркер за грамотност.Учете български, иначе на зоб в днесбг! Правилно е да се кажеТова се смята за маркер на грамотност.Защото е сравнително погледнато.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви класи, какви касти ви гонят?До преди 30 години всички бяха на държавна заплата, по-голяма или по-малка. И изведнъж - овърнайт милионери и бизнесмени. Тикволандия ще продължава да си стои като посткомунистическа к0чина още дълго време, докато в министерски съвет и в парламента има неграмотни простаци, а чистачките имат висше образование.
50
1
 
1
 
! Отговори
до 51 преди 3 години
За мен изказването е грубовато, но правилно. Моето мислене е сходно. Научи мързеливия на работа да те научи на акъл. Сходно е и с простия- научи го на акъл да ти каже как не си прав и как някой друг му е виновен. Доста добре се е изказал човекът.
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Абе, драмите на ниската класа не ме вълнуват."Така е. Не ти пука от нищо, за нищо, само занеш да се оплакваш, да си взимаш паричките и да вярваш, че всички трябва да са ти роби ....
48
2
 
8
 
! Отговори
Митко 19см преди 3 години
Точно пък днес беге да дава съвети за правопис... :)
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47Тея, дето ми изреждате заплати в "к" и вие не сте по-добри.
46
0
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
По-добре няма как да се каже. Правоговор, облекло- моментално ще те позная какъв си. Например- говорещ на диалект шофьор на 10-годишно BMW със златна верига? Що е то? Люлинчанин, взел 3 заплати от склада по 2000лв. и купил си Е60!
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** разлика между който и които не прави, не знае колко е 1+2/2*2 (няма идея що е то лява, дясна асоциативност, що е то приоритет, зубри наизуст, че умножение било с по-висок приоритет от деление- така му казал даскалът). Абе, драмите на ниската класа не ме вълнуват. Взимам си добра заплата в пъти над средната, интервюирам всеки ден млади и амбициозни хора, на които даваме по 6-7-10к и знам кой е интелигентен и кой- не. Бензинджия или склададжия ще позная моментално по облекло, мислене, изказ.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен 0011 преди 3 години
Език мой - враг мой!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли една свястна книга през последните 20-30 години? Само някакви мутренски романи, някакви писания от бивши мутреси, а ако има нещо свястно, изкарваме човека пропадняк, алкохолик, *** и прочие ...
42
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кой кого? И какво? Правописът допринесъл ли е снещо за някого? Чеееснто!
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До azИма и друго ... никой не е паднал и умрял от сбъркана букричка ...
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Вие не говоря на никого, защото ми е под достойнстовто ...
39
2
 
2
 
! Отговори
Цецка общата преди 3 години
Аз обичам членът винаги да е пълен и да ми е в устата.
38
7
 
0
 
! Отговори
Неграмотник преди 3 години
Вече не се използва книжовен език, а клавиатурен + spell correct. За чий(кого) ги пишете тези статии?!?
37
0
 
7
 
! Отговори
az преди 3 години
И това, и употребата на пълен член, особено второто. Ужасяваща неграмотност цари навсякъде, и не мога да кажа, че са само млади хора, тоест напук на мита, че преди 30 години образованието е било много по-добро. Според мен трябва да се търси начин граматиката не да се опростява, а да се обяснява по-ясно. Защото действително не е лесна, но правилата, които фигурираха в учебниците преди 15-20 години, когато аз бях ученик, бяха написани по безобразен начин, а представям си сега..
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Езиковедите са умъртвители на живия език. Налагат абсурдни и сложни норми и правила, които направо обезкостяват българската реч. Всички големи български писатели са се борили с тая напаст, но напосредък мумифицирането на езика ни продължава. Ако прочетете хабилитационните трудове на езиковедите, статии и тн. ще има да се смеете с глас на тези "изследвания". Вервайте ми.
35
0
 
6
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До ЧИТАТЕЛБаща ми казваше, че някога, преди 1944 г. не са допускали за редактори, които са от западната част на България - по линията на разделяне на ятовата граница (използването на променливо "Я"), за да не объркват българския език.
34
0
 
9
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До ГражданинНа времето баба ми ми направи забележка, че използвам неправилно кой и кого. Тя беше учила до четвърти клас (по тогавашно - четвърто отделение), а аз вече бях в прогимназията -в осми клас. Досрамя ме и от тогава не бъркам ползването тези думи.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-често допускани грешки, пишем "кой", а имаме предвид Делян Пеевски