Училищата били ключовият фактор за рекордния брой болни

Основният двигател на епидемията са домашните контакти
111
Училищата били ключовият фактор за рекордния брой болни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата, защото то се случи точно на един инкубационен период време от отварянето на учебните заведения, коменитра  пред БНР доц. Анастас Пашов от департамента по имунология на Българската академия на науките по повод растящия брой новозаразени с коронавирусна инфекция у нас.

Още по темата

Според него скокът в началото на октомври трябваше да бъде предвиден.

"Аргументът училищата да останат отворени беше, че няма достатъчно регистрирани болни или положителни PCR за тази възраст. Това число зависи от насоченото търсене, а при положение, че при децата тази болест протича в много случаи безсимптомно. Предполагам, че много от тези случаи са останали незабелязани и след това видяхме резултата от експлозията и дифузното разпространение. Тези тихи, невидими случаи разпространиха болестта през дома си и през контактите", посочи той.

Доц. Пашов уточни, че според научната литература основният двигател на епидемията са домашните контакти.

По думите му преминаването на учениците на дистанционно обучение е временна мярка, която цели ограничаването и овладяването на ръста на епидемията в рамките на месец-два, а не става дума за постоянна форма на обучение в електронна среда.

Изменчивостта на вируса не е основният проблем за Covid-19, подчерта ученият.

Той предупреди да не се вземат безразборно имуностимуланти, защото имунната система не е силна или слаба, а проблемът ѝ е колко добре е настроена и "бърникайки" в нея лесно може да бъде разклатена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
38
 
16
 
! Отговори
Какво искаме преди 3 години
Малка анкета: Искате ли децата да ходят на училище или не? Зелен палец да Червен палец не
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Относно пропусквателния режимВ нашето училище нито веднъж не са мерили температурата на влизащите в сградата ученици, учители или друг персонал. Влиза се и се излиза през един и същи вход, не че няма още няколко. Някъде около 25 септември в нашата класна стая наляха дезифектант в закупения за целта диспенсър за ***!!! И понеже не можеше да работи, разредиха дезифектанта с вода...
73
3
 
23
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
Бабата живее на друг адрес... но учителката често е на възрастта на бабата.Вие изобщо виждате ли по-далече от носа си?Защото аз работя в ДГ от 30 години и знам колко са учителите в детските градини над 55г. и колко са в училищата над 58г.Това може да се провери-има справки за учителите колко са на брой и на каква възраст са.Учителите са проблема. Умориха лекарите. Сега и учителите ще изкапят. До 1 месец ще починат още учители. Тогава ли ще се сетите къде е проблема или не ви п-у-к-а?
72
3
 
4
 
! Отговори
ааа преди 3 години
А добро утро пенкеле, добре ли спа. Нали на министерството на здравеопазването идеята беше да го преболедуват повече хора през септември и октомбви преди да са дошли ноемврийските грипове.
71
2
 
10
 
! Отговори
8 преди 3 години
Къде беше ти преди това да предупредиш за това , което твърдиш ?Има ли в България поне един свестен учен в тази област да каже няколко реални приказки или всички сте набедени ?В педагогикатазнам , че е така щом на онлайн връзкото казват УБУЧЕНИЕ!
70
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А мачовете, баровете , ресторантите, молове, цехове и семинари, конференции , сватби и банкети, не са! Времето захладня, много хора от лятото се разпищолиха и не спазват нищо, врат се на закрито и те така стана тя, каквато стана!
69
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПъТ'ъпчо... Проблем, като този с епидемията не се решава индивидуално... Децата не са застрашени, а техните родители... Те разнасят заразата между колегите си и всички по веригата от контакти.
68
2
 
21
 
! Отговори
до68 преди 3 години
като ги гледам в Германия - и там са цъфнали и вързали. Накрая ще затворят всичко защото не са затворили навреме. Само дето ще има много жертви и ще си отрепат икономиката. И двете.
67
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СФК СлуцкАми Тонка, това са деца, ти ако си майка, би трябвало да знаеш че кипи енергия в тях :) Ще кажа на полицайте да ги затворят в клетка, по доволна ли ще бъдеш ? :)
66
4
 
17
 
! Отговори
СФК Слуцк преди 3 години
Миналата седмица в софийското 132 СОУ имаше карантина за учениците от 1 до 4 клас заради заразена учителка. Същите деца обаче не спазваха карантината и градинките в жк Славия бяха пълни именно с тях. Какво правим? 6 РПУ е на една крачка, защо никой не контролира това? Нали МВР следеше за спазване на карантината? След толкова месеци ваканция, за 10 дни ли не могат да се спрат?После защо заразените нарастват с всеки изминал ден, особено в София.
65
16
 
8
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
До МайкаМамче, Ти си спри твоето дете от училище, напусни работа за да си го гледаш, а моето ще продължи да учи. Догодина, като ти мине уплаха, пак ще го запишеш. Толкова ли е трудно?
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До майкаСега и майка ли стана, всестранна личност си, но поне си признаваш че си кадъна :)
63
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия затваря всичко но НЕ и училища, защото образованието е най важно за бъдещето, ние вероятно нямаме нужда от такова!
62
17
 
16
 
! Отговори
майка преди 3 години
Дистанционно обучение ,училищата са инкубатори на заразата.дано не стане късно.
61
13
 
11
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Който го е страх за баба му, да си спре детето от училище! Догодина ще повтори класа. Толкова ли е сложно?Само не разбирам защо трябва моето дете да не учи пълноценно заради глупавите ви страхове!
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се притеснявате толкова от пандемия/епидемия не излизайте :) Все едни и същи лица виждам, как пък един не хвана от модерния вирус :) Излизат, напиват се и един да не зарази близките си, както и комшиите, голям срам, трябва код черно да обявят, не става така :)
59
4
 
14
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Ама разбира се, че училищата са виновни. Лошото есенно време - студът, влагата, мъглите и дъждът нямат нищо общо.А през лятото децата все вкъщи си стояха и въобще не се събираха по площадки и полянки, не обикаляха по почивки с родителите си и все маски носеха.Вий сте маллоумни бе!Овце! Беееееееее!
58
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как па не се намери код червено у Кауфланда, Билата, Лидъла... нещо при куриерите, бързите кредити, банките, у метрото ... и пр. Училищата ви вадят очите...
57
2
 
2
 
! Отговори
до58 преди 3 години
е явно си богат и/или бабите и дядовците ви нямат нужда от помощ.
56
1
 
5
 
! Отговори
kris преди 3 години
Ай стига ба! Верно ли? Добро утро!