Училищата били ключовият фактор за рекордния брой болни

Основният двигател на епидемията са домашните контакти
111
Училищата били ключовият фактор за рекордния брой болни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата, защото то се случи точно на един инкубационен период време от отварянето на учебните заведения, коменитра  пред БНР доц. Анастас Пашов от департамента по имунология на Българската академия на науките по повод растящия брой новозаразени с коронавирусна инфекция у нас.

Още по темата

Според него скокът в началото на октомври трябваше да бъде предвиден.

"Аргументът училищата да останат отворени беше, че няма достатъчно регистрирани болни или положителни PCR за тази възраст. Това число зависи от насоченото търсене, а при положение, че при децата тази болест протича в много случаи безсимптомно. Предполагам, че много от тези случаи са останали незабелязани и след това видяхме резултата от експлозията и дифузното разпространение. Тези тихи, невидими случаи разпространиха болестта през дома си и през контактите", посочи той.

Доц. Пашов уточни, че според научната литература основният двигател на епидемията са домашните контакти.

По думите му преминаването на учениците на дистанционно обучение е временна мярка, която цели ограничаването и овладяването на ръста на епидемията в рамките на месец-два, а не става дума за постоянна форма на обучение в електронна среда.

Изменчивостта на вируса не е основният проблем за Covid-19, подчерта ученият.

Той предупреди да не се вземат безразборно имуностимуланти, защото имунната система не е силна или слаба, а проблемът ѝ е колко добре е настроена и "бърникайки" в нея лесно може да бъде разклатена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
20
 
! Отговори
до Абв преди 3 години
абе уйоооооо как са контактували лятото, по 6 часа ежедневно затворени 500 деца в една сграда или 30 в една стая. Що си толкова глъм бе. Едно е на групи на открити по плажове и паркове друго в клас. . Точно от втората седмица с това както каза самия ти 5-7 дневно заразяване започна като аритметична прогресия да нараства броя да не кажа от един момент геометрична, ако въобще знаеш какво е прогресия.
34
10
 
1
 
! Отговори
Кака преди 3 години
Аа това не е вярно. Лятото като нямаше училище и случаите пак бяха толкова. Oh wait...
33
3
 
15
 
! Отговори
до bubba преди 3 години
абе пууутттко заспала точно че не да седяли затворени лятото по 30 на куп е спомогнсло да няма толкова заразени.
32
2
 
19
 
! Отговори
до МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
абе уййоооо, имаш ли представа ученици от 1 до 4 клас кой ги води масово и прибира от училище, защото закона не позволява сами да ги пускат родителите. Точно бабите и дядовците, висят и чакат.Тези ученици са от 8 до 16 в учолище . Кой родител може да си вземе детето в 16, почти никой. като е на работа от 8 до 17.
31
6
 
19
 
! Отговори
Така ще бъде преди 3 години
Докато министър на образованието е счетоводител. Хиляди предричаха, че епидемията ще пламне с отварянето на училищата. А grъвнukът продължава и днес да твърди, че нямало да затваря училища. Страх лозе пази, но къща гори.
30
4
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Митко Есемеса и той с Ковид:):):)Сигурно го е барнал на Шипка:):):)
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
22 годишният ми пациент е с гадна КОВИД пневмония и 39гр.темперарура като при всяка пневмония.
28
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се оставят учениците на онлайн обучение за 1 месец ще сме в позицията на Китай-десет заразени на ден кластърно, без умрели, ноИдеята не е тази.Идеята е да има страх-х-х, контрол и икономическа зависимост,Иначе ще вземете да станете съвсем като Китай.
27
20
 
9
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Ама разбира се! Затворете училищата, че родителите да не ходят на работа, че да погладуват малко тия дребни заразоносители. Нищо, че малките не боледуват. Нищо, че и родителите им не са в рисковата група. Заради бабите им го правим, които децата виждат само за Коледа и Великден.
26
7
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
С Бабикян кво става бе?:):):)Отказа ли се и той?:):):):)
25
11
 
8
 
! Отговори
един преди 3 години
Май не са училищата ами кемтрейлса от самолетите. Затова се губи обонянието заради отровите които хвърлят.
24
5
 
17
 
! Отговори
А, Добър ден! преди 3 години
Обяснете го това на МОН. С максимално прости думи, обаче.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те още са. 1 - 7 клас си ходят на училище. А българчетата били 47%... Като се замислиш, че след 7 клас продължават само тия 47%, ми то даже не е половинчата работа това, че гимназиите са онлайн....
22
9
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Няма никакъв вирус, драги зрители, просто вие сте обикновени бала ми, които все е бе как си иска.
21
9
 
9
 
! Отговори
bubba преди 3 години
ключов фактор - друг път. Тея дето ги мислят тея ключови фактори, толкова ли им е капацитета, дали наистина мислят че тея деца/младежи са седяли затворени по домовете цяло лято? :D :D :D
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавируса идва с мъглата. Бас ловя, че и от който и град да сте, ако погледннете през прозореца има денонощна мъгла от кемтрейлс.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бря..поредните лъжи,като са фактора що не затворени
18
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дето си го викаме след дъжд качулка учениците в училище дпазват мерки защото иначе ше ги изгонят но излязат ли извън училище особенно в автобусите започва едно перчене и неспазване на мерките не си носят маските смеят се отговарят на забележките Да им осигурят училищни автобуси и да си карат от и до училищата иначе просто разнасят заразата правейки се на велики
17
9
 
12
 
! Отговори
Абв преди 3 години
Цяло лято не контактуваха децата. Увеличението стана 25дни след началото на учебната година. Инкубационният период е средно 5-7 дни, има изключения над 10, но са малцинство.Ясно...учен от БАН.
16
1
 
12
 
! Отговори
69 преди 3 години
А добър ден;) така ли било??