Студентите се готвят за бригади 2021, ще стигнат ли до САЩ?

Таксите скачат, ще се плаща с 90 долара повече
2 ное 2020 10:50,
23
Студентите се готвят за бригади 2021, ще стигнат ли до САЩ?
Снимка:БГНЕС

Студентите вече са започнали да се интересуват от възможностите да заминат на бригада в САЩ през лятото на 2021-а, обясни пред "Монитор" Станимир Найденов, мениджър на програмата „Work and travel” в „Интеграл”.

Освен от студентите, интерес има и от работодателите, които е трябвало да посрещат работна ръка от чужбина това лято. „Те вече са заявили, че искат да ги наемат. Студентите имат възможност да отидат на местата, където са били наети това лято, ако искат“, уточни Найденов. Нови оферти пък ще има през ноември, когато и работодателите може да бъдат малко по-спокойни.

Първите интервюта винаги стартират в края на февруари. „Всичко ще е в облачното пространство, няма да има присъствени интервюта“, каза още Найденов. Той допълни, че за 2/3 от работните позиции студентите са били интервюирани по Скайп и предходни години.

Още по темата

Таксите тази година обаче ще са с 90 долара по-високи спрямо миналата. 849 долара ще платят студените, които сами си осигуряват работа, а 1149 долара, ако агенцията им търси оферта. Тези, които не са успели да заминат, ще трябва да заплатят втората такса, въпреки че преди са имали осигурена работа. „Ако студентът не е успял да замине, по общите представи на спонсора на него му се налага да мине през процедурата на новото“, обясни Найденов. По думите му обаче винаги има студенти, които сами си осигуряват работните оферти и предстоящото лято няма да е по-различно.

Притеснителното е обаче дали ситуацията от миналата година ще се повтори и студентите отново няма да могат да заминат. „Засега гледаме да си свършим работата, както се бяхме подготвили за нормален сезон. Трудно е да се прогнозира каква би била обстановката догодина. В САЩ имат предстоящи избори, овладяване на пандемията“, каза Найденов.

Яснота по думите му ще има може би след Нова година. Студентите, които не са успели да пътуват това лято, все още имат притеснения, защото все още са им пресни негативните емоции от чакането и вероятността да не заминат.

Броени единици са успели да заминат са Щатите това лято, посочи Найденов. Те обаче са много доволни от сезона си. „Сезон имаше въпреки ограниченията. Проблемът беше, че липсваше работна ръка, защото американците избягват да заемат нискоквалифицирани позиции и да получават ниско заплащане. Нашите студенти извлякоха ползите от това. Те работеха на 1-2 места, имали са повече часове.“ обясни Найденов.

Студентите, които са били последна година това лято, обаче навярно няма да могат да отидат на бригада.

„Компромисен вариант може да дойде от щатския Департамент, което надали ще се случи “, обясни Станимир Найденов. По думите му обаче има много студенти, които заради желанието си да отидат на бригада записват година и половина магистър, за да отидат пак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
13
 
! Отговори
Расим преди 3 години
Да ще стигнат тези които имат нещо у тиквата а чалгарите ще останат тук!