Учители признават: Най-нереалните оценки са при онлайн обучението

Родителите подсказват, ученици преписват
Обновена: 3 ное 2020 07:50 | 3 ное 2020 07:40, Камелия Цветанова
72
Учители признават: Най-нереалните оценки са при онлайн обучението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Едва 20 процента от родителите смятат, че децата им са показали по-висока мотивация към процеса на учене от разстояние в сравнение с присъственото обучение. А в същото време за 84 процента от учителите е било необходимо повече време за подготовка на уроците.

Това показва национално проучване на Института за изследвания на образованието за оценка на въздействието на обучението от разстояние в електронна среда върху ефективността на училищното образование, цитирано от „Труд“.

Още по темата
Обемният анализ ще бъде обект на дискусия в МОН. 

Министърът на образованието Красимир Вълчев и училищните синдикати ще анализират дистанционното обучение заради нарасналите случаи на коронавирус в цялата страна.

Той вече посочи, че след 11 ноември, когато изтича националното решение за временно преминаване на онлайн обучението, то ще продължи само в някои области, тоест локално, а гимназиите в „червените зони” трябва да продължат дистанционно.

Междувременно от МОН съобщиха снощи, че министър Вълчев ще изпълнява дистанционно служебните си ангажименти в следващите дни, поради контакт с лице с установена положителна проба за COVID 19.
В анализа на Института за изследвания на образованието обаче се казва, че две трети от учениците (66%) смятат, че са прекарвали прекалено дълго време пред екрана на електронното им устройство. Достъпът на учениците до електронни платформи и интернет е друг сериозен проблем за 39 процента от родителите.

Най-скептични относно повишената мотивация на децата им по време на ученето от разстояние са родителите на децата от начален етап (I-IV клас) и в пети клас.

Всеки втори учител отчита, че много от учениците му са изпитвали затруднения с ученето. На въпроса „Какво ви затрудняваше най-много при оценяването на работата на учениците в условията на обучение от разстояние?” учителите масово посочват отговори от типа на: „Учителят не може да бъде сигурен, че всички ученици работят самостоятелно, а не преписват”; „Това са най-нереалните оценки, защото не отразяват реалните знания на учениците, а по-скоро знанията на родителите” и множество подобни формулировки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
19
 
! Отговори
2Loop преди 3 години
Значи министърът ще е дистанционно, но децата да си ходят в училище? Нищо, че вече изследвани класове показват над 60% заразени! Стига глупости! Училищата конкретно бяха основните разпространители, които взривиха епидемиологичната обстановка. И казвам бяха,защото вече е твърде късно и разпространението вече е дифузно и няма спиране. И датите и числата на заразените го доказват. А конкретните виновни естествено не са децата - те са потърпевшите. Виновни са Министерството и конкретно министърът!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата дори и болни не ги изследват. Хванаха няколко реално болни, но без симптоми ходещи деца на училище само заради критично вече състояние на родителите. И после се чудят за бройките. Ще пренесат заразата в семействата си и ще загубят близки. Няма да са осакатени образователно, но може да останат без някой близък.Ако това е родител, образованието им в дългосрочен план пак ще е под въпрос, заради финансовата страна на въпроса.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите които се притесняват от преписване са тези които не са за тази професия. Единственото което постигат с полицеиските си методи е че убиват всякакво желание за знания у децата.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали детето преписва?Спомням си такива учители .Половината време се занимаваха с ,,полицейски ,, проверки за преписване.В същност най- добра подготовка получих при една добродушна учителка, която държеше да разговаря с нас, вместо да следи дали дума по дума разказваме уроците.В свободен разговор най- добре личи дори си усвоил материала.
22
1
 
13
 
! Отговори
До преди 3 години
До преди месец нямах познат, който е Заразен или контактен. От миналата седмица имам един приятел болен от ковид, 5 познати болни и още 10 познати контактни. А аз нямам много приятели и познати, като повечето хора. Дали са развъдник на корона-вируса училищата или не не знам, но знам че има много болни и заразени. Ако си останат в къщи учениците и учителите, ще намалеят контактите на поне 1 000 000 българи. По този начин ще намалеят контактите и на още поне 2 000 000 които имат вързка с първите
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално в един клас има две-три деца на които им се учи.Другите са само присъствие и купон.Така,че дали си дистанционна или присъствена форма,ако "горе"няма никой е все тая.
20
2
 
19
 
! Отговори
MR Buch преди 3 години
Първо, родителите не могат да подскажат, защото през последните 20 години се ИЗМИСЛИХА нови правила по български, които родителите НЕ ЗНАЯТ. А ако могат да си спомнят химия, физика, биология или география от детството , браво на тези родители. В крайна сметка и в училище се получават нереални оценки на база на симпатия/или антипатия/, преписване и прочие глупости/проекти/....
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До м,даНяма да е по-тъпo от сегашното, което е резултат от присъственото, споко!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе да ги затварят и да не си търсят оправдания повече! Винаги си личи дали едни знания са реални или не. Все едно и сега родителите не пишат домашни на децата си? Все едно и сега не се преписва? Нали изпитването не е само тестове. Като го препитат на няколко въпроса, като си поговорят, дори и да не може да се изразява добре ученика се вижда знае ли или не знае.
17
2
 
19
 
! Отговори
Според мен преди 3 години
След ден два ще минат на дистанционно. Има много учители, които са заразени и няма, кой да ги замести. При 10 болни на 100 здрави учители може да измислят нещо, но вече са повече в някои училища. Така че по-разумно е сега да минат на дистанционно, защото ако продължи така още една седмица, няма да има кой да им води даже и дистанционно обучение.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само седмица след началото на учебната година Чехия премина психологическата граница от 1000 нови случая за ден. Това стана на 8 септември. Последваха десетина дни, в които броят на заразените дневно се движеше малко под и над хиляда. На 17 септември числата отново подскочиха 3125 нови случаи на COVID-19 само за ден. На 21 септември министърът на здравеопазването Адам Войтех подаде оставка. Той каза, че иска да освободи място за някой, който може да направи повече.Последвай примера му!
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакаме Вълчев, Кастрева или Стаматов да се изтопосат и да кажат как училищата са най-контролираната среда. Нагъчкани по 25-30 деца 6 часа дневно, после в градски транспорт пак нагъчкани в пикови часове. Хигиенистката забърсва с една кофа целият етаж, но на хартия имат 4 пъти дневно дезинфекция на всички повърхности.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да отиде да замества починаката учителка от Севлиево. Нали училищата са най-сигурното място многократно повтаряни от него.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е искал да препише, винаги е намирал начин ...
12
3
 
21
 
! Отговори
А реално болните преди 3 години
Учители и ученици колко са?!? Защо се коментират несъразмерни неща? Дистанционно или присъствено - не е това дилемата на деня. Разбира се, че присъственото е по-добре, при равни други условия. Но в състояние на пандемия, дилемата е живот или болести евентуално смърт, вместо по-некачествено дистанционно, но все пак обучение. Говорим за безопасност. Нищо друго.
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министъра се самоизолира, но набута децата по тесните класни стаи и в градският транспорт по 2 пъти дневно. После защо здравната система колапсира.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то в училище оценките са фарс, какво остава онлайн...
9
15
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
А кога са реалните оценки?Когато са наблъскани в една стая като животни и болни от коронавирус ?-----От какъв коронавирус?Коронавирус няма, не разбрахте ли?Има най-обикновени настинки и грип, от които всякога се е умирало.
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам съученичка, която едвам завърши, сега е учетелка .... Тя ли ще оценява реалните знания на учениците
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев като се е самоизолирал, можем ли всички да си самоизолираме децата, щото са контактни на заразени? А те са си контактни действително. Не като Вълчев, дето се скатава.