Родители искат гимназистите да се върнат в училищата

Дистанционното обучение било неефективно и демотивиращо
311
Родители искат гимназистите да се върнат в училищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители на гимназисти изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, образователния министър Красимир Вълчев, здравния министър Красимир Вълчев и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в което настояват децата да тръгнат присъствено на училище от 12 ноември.

Още по темата
Искането им е дори и училищата им да се намират в "червена зона".

Родителите обясняват, че следят усложняващата се обстановка около пандемията и подкрепят усилията за опазване здравето и живота на ученици, учители и граждани, но в същото време са обезпокоени от рестриктивните мерки в заповедта на здравният министър.

"За всички упоменати в документа дейности и мероприятия (посещения в заведения и търговски центрове, конгреси, културни мероприятия и др.) се оставя възможност за присъственост. Единствено учениците в гимназиален етап следва еднозначно и безапелационно да преминат в обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР)", мотивират се родителите.

Според тях, ако гимназии, които се намират в т.нар. "червени зони", продължат с онлайн обучението за значителна част от училищата това на практика означава неопределено дълъг период, в който учениците няма да могат да се върнат в класните стаи.

"Най-сериозните ограничителни мерки са приложени към изключително малка група от обществото. Нереалистично е да се очаква това да промени хода на пандемията. Същевременно за тези 5% подобна мярка е съществена и води до значителни негативни последствия", допълват родителите.

Техните наблюдения над децата им (които вече бяха в дистанционна форма на обучение през миналата учебна година) показват, че ОЕСР е ефективно за ограничен период от време – 2-3 седмици.

"След това учениците губят мотивация, концентрацията им значително намалява. Липсата на жив контакт с учителите води до непълноценно усвояване на учебния материал. Многото часове пред екран (около 10 ч. дневно – като се включат и домашните задания) водят до допълнителни негативни последствия върху здравето на децата - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства. Липсата на общуване с връстници в по-дългосрочен план (над 2-3 седмици) води до апатия и понякога депресия", пишат родителите.

Те допълват, че гимназистите през изминалата учебна година вече преминаха дълъг период на онлайн обучение и всички тези фактори възпрепятстват постигането на основополагащите цели на образованието.

Родителите посочват още, че в редица държави от Европейския съюз въвеждането на карантина засяга почти всички сфери на обществения живот, но училищата продължават да работят присъствено и към затварянето им се пристъпва като най-крайна мярка.

"Отчитайки гореизложените обстоятелства, за нас остава необяснима причината, поради която децата в гимназиален етап на образованието си (8-12 клас) следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в борбата с овладяване на пандемията", посочват те.

Затова предлагат след изтичане на срока на заповед министъра на здравеопазването, учениците да бъдат върнати присъствено в училище и при засилени мерки, които да гарантират здравето и безопасността на учителите и учениците, като се следва досегашния подход и възможността да се действа локално и всяко училище да може да поиска преминаване към дистанционно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е децата да са на училище, че да не се занимават с тях. Не ви ли стана ясно? Колко учители ще изпукат не е от значение. Тия глупости за "социализирането" не на мен. За това стават като зомбита и нямат приятели след години на "социализиране".
288
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"образователния министър Красимир Вълчев, здравния министър Красимир Вълчев"...вижте какво пишете!
287
13
 
9
 
! Отговори
Попо преди 3 години
МНОГО ПРАВИЛНО!!! ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА СА В УЧИЛИЩАТА!! ТАМ ТЕ СА С ПРИЯТЕЛИ И УЧАТ!! ОТ ВКЪЩИ ПРЕД КОМПЮТЪРА НЕ СТАВАТ НЕЩАТА!!!!
286
8
 
14
 
! Отговори
Loveto преди 3 години
Против съм гимназията да възобнови занятия и желая и другото ми дете, което е в шести клас, да мине на дистанционно обучение.
285
10
 
19
 
! Отговори
Безотговорност преди 3 години
Това са родителите на тези деца ЕДНИ АБСОЛЮТНО БЕЗОТГОВОРНИ индивиди! Не ги интересуват последствията, важното е да прехвърлят децата си в училище, там да се оправят с тях защото е по удобно! Тия приказки, че онлайн обучението не е обучение да не ги разказват, който е кадърен и иска да учи ще учи и онлайн, който не е все ще си е мързел, било присъствено, било онлайн.
284
7
 
16
 
! Отговори
Учител преди 3 години
Някои хора не заслужават да има деца.
283
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До що такаМного е удобно да не се поемат отговорности, лесно е.
282
7
 
28
 
! Отговори
скъпи родители преди 3 години
не ви е виновно дистанционното обучение, нито учителите. Виновните сте вие, защото не сте възпитали в децата си отговорност и дисциплина. Сега берете плодовете на собственото си безхаберие.
281
4
 
22
 
! Отговори
що така преди 3 години
Родителите искали... Не можете да си ги контролирате ли? Нали виждам цяло лято какво се случва пред блока ми.
280
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ФАРМАЦЕВТИТЕ РАБОТЯТ ЗАД ПАРАВАН....
279
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 285Ахаааа, той вируса се предава от човек на човек само ако са много хора на едно място ли? Заповядайте в аптеката да видите колко човека ще минат днес през една аптека и колко от тях ще са видимо болни.
278
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 282Само дето днес през ръцете му ще минат 2-3 хил в големите супер маркети. Или тези хора, които работят там са по-малко важни. А , че при фармацевтите пак са стотици, че даже и болни. Жалките сте. Няма по-важни и по-малко важни хора. Ако ще "грачите" поне го правете за всички.
277
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 282В магазина влизат по двама, а и им пълниш кошниците - не главите!
276
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 282КОЙ фармацефт е с 30 души в 1 стая ?
275
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - преди менПолицаите цял ден са на чист въздух, ...а имат и оръжие!
274
0
 
3
 
! Отговори
68 преди 3 години
А да бе да разнасят вируса, вкъщи и да ви нагряват по цял ден, и къртене яко:)))
273
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 276Тогава масово ще се съдим всички - лекари, полицаи, продавачи в хранителни магазини, фармацевти...
272
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм родител на 4 класник и искам детето да учи онлайн
271
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ВУЗ -е, частни занимални с препоръки да не са присъствено, а масовите училища - на смърт!
270
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За дистанционното обучение е много важна добрата организация на дневния режим и дисциплината. Тук вече на ход е родителя, да проследява какво се случва. Имам осмокласничка и хайде да не изпадаме в паника. Учебният процес си върви и в ТИЙМС. Учителите са на разположение през деня за консултации.