Родители искат гимназистите да се върнат в училищата

Дистанционното обучение било неефективно и демотивиращо
311
Родители искат гимназистите да се върнат в училищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители на гимназисти изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, образователния министър Красимир Вълчев, здравния министър Красимир Вълчев и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в което настояват децата да тръгнат присъствено на училище от 12 ноември.

Още по темата
Искането им е дори и училищата им да се намират в "червена зона".

Родителите обясняват, че следят усложняващата се обстановка около пандемията и подкрепят усилията за опазване здравето и живота на ученици, учители и граждани, но в същото време са обезпокоени от рестриктивните мерки в заповедта на здравният министър.

"За всички упоменати в документа дейности и мероприятия (посещения в заведения и търговски центрове, конгреси, културни мероприятия и др.) се оставя възможност за присъственост. Единствено учениците в гимназиален етап следва еднозначно и безапелационно да преминат в обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР)", мотивират се родителите.

Според тях, ако гимназии, които се намират в т.нар. "червени зони", продължат с онлайн обучението за значителна част от училищата това на практика означава неопределено дълъг период, в който учениците няма да могат да се върнат в класните стаи.

"Най-сериозните ограничителни мерки са приложени към изключително малка група от обществото. Нереалистично е да се очаква това да промени хода на пандемията. Същевременно за тези 5% подобна мярка е съществена и води до значителни негативни последствия", допълват родителите.

Техните наблюдения над децата им (които вече бяха в дистанционна форма на обучение през миналата учебна година) показват, че ОЕСР е ефективно за ограничен период от време – 2-3 седмици.

"След това учениците губят мотивация, концентрацията им значително намалява. Липсата на жив контакт с учителите води до непълноценно усвояване на учебния материал. Многото часове пред екран (около 10 ч. дневно – като се включат и домашните задания) водят до допълнителни негативни последствия върху здравето на децата - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства. Липсата на общуване с връстници в по-дългосрочен план (над 2-3 седмици) води до апатия и понякога депресия", пишат родителите.

Те допълват, че гимназистите през изминалата учебна година вече преминаха дълъг период на онлайн обучение и всички тези фактори възпрепятстват постигането на основополагащите цели на образованието.

Родителите посочват още, че в редица държави от Европейския съюз въвеждането на карантина засяга почти всички сфери на обществения живот, но училищата продължават да работят присъствено и към затварянето им се пристъпва като най-крайна мярка.

"Отчитайки гореизложените обстоятелства, за нас остава необяснима причината, поради която децата в гимназиален етап на образованието си (8-12 клас) следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в борбата с овладяване на пандемията", посочват те.

Затова предлагат след изтичане на срока на заповед министъра на здравеопазването, учениците да бъдат върнати присъствено в училище и при засилени мерки, които да гарантират здравето и безопасността на учителите и учениците, като се следва досегашния подход и възможността да се действа локално и всяко училище да може да поиска преминаване към дистанционно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Въпрос към Въпроса"А може ли да ти задам аз въпроса един нормален ученик в гимназия когато има час по химия или физика и трябва да прави лабораторно упражение, като къде и как ще го направи това упражнение онлайн?"юО не, о мале! Не! Не моеж да разбере! Защото нямало да види! Нищо, че е 2020 година и вече имаш 8к видеа, с подробно описание на вскяакви експерименти. Мисля, че няма да е толкова страшно, колкто ти го мислиш.
268
4
 
13
 
! Отговори
До ония със СОП преди 3 години
Та извода е, ако родителите не си обърнат внимание на децата, дистанционно или присъствено децата са неграмотни, без значение със или без СОП! Приятен ден!
267
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли кой да осъди МОН за умрял учител. Роднини няма ли? Ще ги подкрепим!
266
1
 
6
 
! Отговори
До ония със СОП преди 3 години
Моето дете е със СОП и от 15.09.20 работим дистанционно, макар да му липсва социалната среда. Но той не може да спазва мерките и затова е вкъщи. По-интересно е, че и деца без соп не спазват мерките и се мешат пред зоркия поглед на учителите! Това може да видите и в двора на уще и в парковете! В момента сме в он лайн обучение заради ковид при дете от класа и ние се включихме! Очевидно е, че деца без СОП, които се справят с материала, са едно/ две от целия клас, макар досега да са били присъствено
265
3
 
9
 
! Отговори
До 270 преди 3 години
Абе ей, и ние сме учили химия! Какви ги дрънкате! Практически имат 10 на часа! Айде като мине зора и се върнете в клас, тогава ще ги направите! Да ви имам *** проблеми!
264
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писна ви вече от собствените ви деца, а? Заболя ви главата, а? Чудесни родители! Нека ги пратим да заразяват, вместо да ги пазим. Чудесни!
263
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2седмици онлайн, после на училище. И така да се редува ако трябва, но затворите ли тинейджърите те ще изтрещят или ще изпаднат в депресия. Освен физически, тия деца трябва да са здрави и психически. За това смятам че родителите са прави. Редуване му е майката. Иначе излиза, че чалгарите и техния рахат са по-важни от психиката на подрастващите!
262
6
 
5
 
! Отговори
Джо Байдън преди 3 години
Гледам София се поизпразни леко и вече се диша! Смотаняците и мишоците изтекоха към дачите! Ще "РАБОТЯТ ДИСТАНЦИОННО" ! ИДВА ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР! И без това два милиона постоянно население ( и три ежедневно с приходящите) са ПРЕКАЛЕНО много и не се живее . Лека полека и обратно на село. Пък там се заключете и ...треперете да не влезе ..."Вируса"...На нас тук ни е добре БЕЗ ВАС! И без вируса ,който е измислен за такива като вас! Лек път и останете за по - дълго
261
9
 
6
 
! Отговори
Въпрос към Въпроса преди 3 години
До: номер 269А може ли да ти задам аз въпроса един нормален ученик в гимназия когато има час по химия или физика и трябва да прави лабораторно упражение, като къде и как ще го направи това упражнение онлайн?Например реакция на азотна киселина с различни основи?Или пък упражнения с електромагнитна индукция, онлайн как ще стане?Синът ми е в 7-ми клас и даскалите така са се шашнали, че учат само в една стая и лабораториите изобщо не се използват! Ще завършат кръгли ков-ид-и-от-че-та!!!
260
9
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Един нормален ученик в гимназия е почти като възрастен. Тези *** и таткоци да не би да са на СОПаджийчета, които никой иначе не иска да търпи? Нормалните тинейджъри си учат онлайн без проблем и си имат социални контакти. Хахавите нямат друг социален контакт освен класа, който стиска зъби ама трябвало да ги интегрира
259
8
 
16
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Родителите са токова ***, че дори от простотия не ги е страх.
258
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви глупости искат тези хора. Здравната ни система издиша от всякъде ,те искали децата да ходят на училище. Ами ние отиваме към пълно затваряне на държавата, скоро ще има по 10 000 хил заразени и 200-300 починали на ден. На първо място е да опазим живота ,а после другите неща. Трябва всички да ни закарат за по 1 ден да видим какъв ужас е в болниците , че да ни дойде акъла.
257
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабекян да им даде по 20 лв. да излязат да протестират на чист въздух:))))))))))))
256
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реваха да не ходят на училище. Сега реват да ходят на училище. Явно малките гамени вкъщи да като бомба със закъснител и понеже родителите не могат да се разправят с тях искат да ги пратят на училище.
255
1
 
11
 
! Отговори
да попитам преди 3 години
а дискотеките кога пак отварят
254
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писмото на майките - като съдържание и синтаксис показва нагледно всички недъзи на присъственото обучение.
253
6
 
14
 
! Отговори
До 223 преди 3 години
,,пълни пазари и молове,,Наистина не си излизал от къщи.София е станала призрачен град.На входа на магазините има табелки,, Влизайте по един,,.Скоро ще ги сменят с: ,,Да влезе поне един,,.Работят аптеките и хранителни стоки.
252
0
 
4
 
! Отговори
До 255 преди 3 години
Какво е к-ра? пред което учиш?
251
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради 20 майки да затворим икономиката ли???
250
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е обучението в гимназията да стане платено.Тия уж родители направо не знаят за какво си пращат децата в гимназиалния курс.