Родители искат гимназистите да се върнат в училищата

Дистанционното обучение било неефективно и демотивиращо
311
Родители искат гимназистите да се върнат в училищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители на гимназисти изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, образователния министър Красимир Вълчев, здравния министър Красимир Вълчев и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в което настояват децата да тръгнат присъствено на училище от 12 ноември.

Още по темата
Искането им е дори и училищата им да се намират в "червена зона".

Родителите обясняват, че следят усложняващата се обстановка около пандемията и подкрепят усилията за опазване здравето и живота на ученици, учители и граждани, но в същото време са обезпокоени от рестриктивните мерки в заповедта на здравният министър.

"За всички упоменати в документа дейности и мероприятия (посещения в заведения и търговски центрове, конгреси, културни мероприятия и др.) се оставя възможност за присъственост. Единствено учениците в гимназиален етап следва еднозначно и безапелационно да преминат в обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР)", мотивират се родителите.

Според тях, ако гимназии, които се намират в т.нар. "червени зони", продължат с онлайн обучението за значителна част от училищата това на практика означава неопределено дълъг период, в който учениците няма да могат да се върнат в класните стаи.

"Най-сериозните ограничителни мерки са приложени към изключително малка група от обществото. Нереалистично е да се очаква това да промени хода на пандемията. Същевременно за тези 5% подобна мярка е съществена и води до значителни негативни последствия", допълват родителите.

Техните наблюдения над децата им (които вече бяха в дистанционна форма на обучение през миналата учебна година) показват, че ОЕСР е ефективно за ограничен период от време – 2-3 седмици.

"След това учениците губят мотивация, концентрацията им значително намалява. Липсата на жив контакт с учителите води до непълноценно усвояване на учебния материал. Многото часове пред екран (около 10 ч. дневно – като се включат и домашните задания) водят до допълнителни негативни последствия върху здравето на децата - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства. Липсата на общуване с връстници в по-дългосрочен план (над 2-3 седмици) води до апатия и понякога депресия", пишат родителите.

Те допълват, че гимназистите през изминалата учебна година вече преминаха дълъг период на онлайн обучение и всички тези фактори възпрепятстват постигането на основополагащите цели на образованието.

Родителите посочват още, че в редица държави от Европейския съюз въвеждането на карантина засяга почти всички сфери на обществения живот, но училищата продължават да работят присъствено и към затварянето им се пристъпва като най-крайна мярка.

"Отчитайки гореизложените обстоятелства, за нас остава необяснима причината, поради която децата в гимназиален етап на образованието си (8-12 клас) следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в борбата с овладяване на пандемията", посочват те.

Затова предлагат след изтичане на срока на заповед министъра на здравеопазването, учениците да бъдат върнати присъствено в училище и при засилени мерки, които да гарантират здравето и безопасността на учителите и учениците, като се следва досегашния подход и възможността да се действа локално и всяко училище да може да поиска преминаване към дистанционно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия родители в чистотата ли работят.В момента хората работят основно на компютър.В училищата също се учи на компютър.То и навремето имаше майки на гимназисти, които се оплакваха,че в 10 часа ,,детето над книгата заспивало,,. А то детето и в училище си спеше в час.
248
4
 
29
 
! Отговори
Дамнм преди 3 години
Ще трябва да се избере: или затваряне деца и ученици, или затваряне на икономиката и брутална карантина, когато и възрастни и деца няма да могат да излизат! Ако не си контролирате гимназистите, държавата ще контролира и тях, но и вас!
247
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 252Ученето пред кое???
246
8
 
9
 
! Отговори
До 252 преди 3 години
Точно така, ако мислиш, че е лесно, опитай!Ученето пред к-ра вкъщи е пълна мъгла... Учителката си говори сама общо взето!
245
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДАНО не се отучите да мислите ....
244
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, верно ли от бг-мамите е излязло това? Пак ли те ще ни дават тон в живота? Скучаят по цял ден вкъщи и се чудят как да си разкарат децата да не им пречат да висят в нета! Нямам думи!
243
0
 
16
 
! Отговори
ЗНАМ БРЕ преди 3 години
ИМА МНОГО ЛЪЖА,НО И ВИРУСЪТ ГО ИМА.
242
0
 
3
 
! Отговори
Що за тъпотия преди 3 години
Да ги върнат в петък. Поне в понеделник. За чий гугъл ще ги събират за един ден. Още сме си в комунизма- и не могат , и не искат, и не смеят да мислят.
241
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даа, и аз вече паса моите танзанийски кози поотделно. И папаята съм оставил по един плод на клон. Да избегна заразяване.
240
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наште пандемици се издъниха още при първата вълна. Така че всякакви опити за плашене вече предизвикват само смях.
239
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСИЧКИ ТУК СТЕ С НАМАЛЕНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ, А СТЕ УЧИЛИ РЕДОВНО!
238
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще мре? Не съм чул.
237
4
 
27
 
! Отговори
хм преди 3 години
Ами то след учителите ще почнат да *** и родителите. Та да видим тогава кой ще се грижи за отрочетата им?
236
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама заради кривите сметки на неумни родители да *** и лекарите, и учителите?
235
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До страшната истинаИ аз го чух това.
234
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*Родители искат* - ах вий дребни, пресметливи душици....
233
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А СТИГА БЕ!А какво могат? Само с искане не става.
232
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модератори, като триете така омотавате номерацията, та коментар към 220 се прави от 205!
231
0
 
9
 
! Отговори
А СТИГА БЕ! преди 3 години
'''''' РОДИТЕЛИ ИСКАТ'''''
230
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 236Ами тресна ни вече и какво от това? Колко от ревящите тук, че децата трябва да си стоят удома не ходят на работа? Хайде да сме честни