Родители искат гимназистите да се върнат в училищата

Дистанционното обучение било неефективно и демотивиращо
311
Родители искат гимназистите да се върнат в училищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители на гимназисти изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, образователния министър Красимир Вълчев, здравния министър Красимир Вълчев и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в което настояват децата да тръгнат присъствено на училище от 12 ноември.

Още по темата
Искането им е дори и училищата им да се намират в "червена зона".

Родителите обясняват, че следят усложняващата се обстановка около пандемията и подкрепят усилията за опазване здравето и живота на ученици, учители и граждани, но в същото време са обезпокоени от рестриктивните мерки в заповедта на здравният министър.

"За всички упоменати в документа дейности и мероприятия (посещения в заведения и търговски центрове, конгреси, културни мероприятия и др.) се оставя възможност за присъственост. Единствено учениците в гимназиален етап следва еднозначно и безапелационно да преминат в обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР)", мотивират се родителите.

Според тях, ако гимназии, които се намират в т.нар. "червени зони", продължат с онлайн обучението за значителна част от училищата това на практика означава неопределено дълъг период, в който учениците няма да могат да се върнат в класните стаи.

"Най-сериозните ограничителни мерки са приложени към изключително малка група от обществото. Нереалистично е да се очаква това да промени хода на пандемията. Същевременно за тези 5% подобна мярка е съществена и води до значителни негативни последствия", допълват родителите.

Техните наблюдения над децата им (които вече бяха в дистанционна форма на обучение през миналата учебна година) показват, че ОЕСР е ефективно за ограничен период от време – 2-3 седмици.

"След това учениците губят мотивация, концентрацията им значително намалява. Липсата на жив контакт с учителите води до непълноценно усвояване на учебния материал. Многото часове пред екран (около 10 ч. дневно – като се включат и домашните задания) водят до допълнителни негативни последствия върху здравето на децата - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства. Липсата на общуване с връстници в по-дългосрочен план (над 2-3 седмици) води до апатия и понякога депресия", пишат родителите.

Те допълват, че гимназистите през изминалата учебна година вече преминаха дълъг период на онлайн обучение и всички тези фактори възпрепятстват постигането на основополагащите цели на образованието.

Родителите посочват още, че в редица държави от Европейския съюз въвеждането на карантина засяга почти всички сфери на обществения живот, но училищата продължават да работят присъствено и към затварянето им се пристъпва като най-крайна мярка.

"Отчитайки гореизложените обстоятелства, за нас остава необяснима причината, поради която децата в гимназиален етап на образованието си (8-12 клас) следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в борбата с овладяване на пандемията", посочват те.

Затова предлагат след изтичане на срока на заповед министъра на здравеопазването, учениците да бъдат върнати присъствено в училище и при засилени мерки, които да гарантират здравето и безопасността на учителите и учениците, като се следва досегашния подход и възможността да се действа локално и всяко училище да може да поиска преминаване към дистанционно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинТози пелтек, този ли ...?
228
1
 
19
 
! Отговори
п,к,п, преди 3 години
А властта се страхува за оцеляването си, но учители и лекари като се страхуват за живота си са смешници. Така ли? Ами да ви тресне и вас този страх!!!
227
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ! Родителите на гимназистите НЕ искат учениците да се връщат по училищата. Сега не е времето за това. Искат здрави децата си, родителите си, и те самите да се опазят от вируса. Връщането го искат няколко ПАТКИ от един форум бг-мама, дето а мислят за велики и че всеки ще им играе по свирката, като пуснат анкетка, подписана от 350 човека. Доколкото става ясно, т...ъ....п.....а...н...а....р...и...т.....е от всякакви медии само това чакат, за да раздухват глупости.
226
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 217Човече, не ми се сърди, искам да ти кажа какво знам, пък ако мислиш че не съм прав и аз няма да ти се сърдя!Познавам лично доцент Мангъров, защото го използвахме за задължителните ваксинации за сина ни когато беше бебе.Мангъров казва: "Представете си че сте с кола на червен светофар и няма други коли. Можете да минете на червено. Но ако ви удари кола, вината е ваша!". Така е и със задължителните ваксини.Те обаче се разработват 10 години най-малко! Не може за 1 година!!!
225
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 230Не четеш, аз проблеми нямам.Да са мислили като са правили деца, като са си купували дом... Изтрещяхте бе, оставете хората намира. Като толкова ви е страх, слагайте ключа от вътрешната страна и си трайте. Какво се бъркате в живота на другите. Ама не, хората да си заключат децата та вие да се разхождате спокойно. Това да не са зверчета, хора са!!!
224
3
 
1
 
! Отговори
До 208 преди 3 години
Ще кажа, че ти хлопа дъската! Пропуснал си да споменеш и 5 джи покрай ваксините:))))
223
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 227 относно кредитеДА СТЕ МИСЛИЛИ, ДА СТЕ УМУВАЛИ, ДА СТЕ ПРЕЦЕНИЛИ. Е, НЕ СТЕ АМЕРИКАНЦИ, НАЛИ?
222
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМи *** бе - цяло лято какво прави?
221
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 220Не те знам дали си ученик и на колко си години.Но те подкрепям напълно, на сто процента!!!Някакво безумие е обзело целия свят на Земята, и колкото по-бързо се опомним, толкова по-добре ще бъде за всички!Грипът е по-опасен за децата, защото много деца се разболяват тежко от грип, както и възрастни.SARS-CoV-2 обаче поразява тежко само възрастни хора, които имат хронични заболявания!!!Порочна практика е да се казва "придружаващи"!!!
220
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 225От опит ли говориш? Знаеш ли колко хора с ипотеки и кредити има? Повече от половината ни нация! За тях оставането без работа е пагубно. Но само държавните служители ще продължат да получават заплата стоейки удома. И да, аз съм от превилегированите.
219
1
 
10
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
Все нещо ще се затвори - дали училища, държава,или някое министърче!
218
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"ще броим кой е оцелял от глад."Никой няма да умре от глад, приказваш пълни глупости.
217
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в крайна сметка май никой нищо не знае.
216
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кафенетата.пазарите моловете пълни..те затвориха гимназиите и университетите..в Германия всичко си работи при крути мерки и глоби
215
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте цялата държава, всички удома и на пролет ще броим кой е оцелял от глад. Ако има вирус го има за всички, а не за определена възрастова група.
214
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата държава работи и се прибираме вечер при същите тези ученици, но иначе децата са виновни. И то тези между 14 и 19 години са най-чумавите. Аман от тъпотии вече!
213
1
 
9
 
! Отговори
Грозната истина преди 3 години
Накрая ние учениците ще го отнесем!По-донре да пукна от тоя вирус, от колкото да слушам всеки ден едно и също!
212
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - 217НЕ СИ НАРЕД - МНОГО ВЯРВАШ НА ТЕЛЕВИЗИЯТА.МАЛКО МИСЛИШ.
211
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ...215Ама ей, точно затова НЕ ТРЯБВА ДА СТЪПВАТ В УЧИЛИЩЕ!ДОСТА СИ ОБЛЕКЧЕН С ЛОГИКАТА...
210
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 208 страшната истина - Кой ти каза, че ваксините ще са опасни, когато в момента ги тестват върху десетки хиляди доброволци, за да ги проверят.Всяка година има имунизационен календар и много ваксинации и кое е опасно на това?Първи ще бъдат ваксинирани срещу ковид хора на д 50 г. възраст и рисковите групи - лекари, учители, военни, полицаи.А децата нямат нужда от ваксинация срещу ковид - те ще са последни. Так че не манипулирайте