Родители искат гимназистите да се върнат в училищата

Дистанционното обучение било неефективно и демотивиращо
311
Родители искат гимназистите да се върнат в училищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители на гимназисти изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, образователния министър Красимир Вълчев, здравния министър Красимир Вълчев и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в което настояват децата да тръгнат присъствено на училище от 12 ноември.

Още по темата
Искането им е дори и училищата им да се намират в "червена зона".

Родителите обясняват, че следят усложняващата се обстановка около пандемията и подкрепят усилията за опазване здравето и живота на ученици, учители и граждани, но в същото време са обезпокоени от рестриктивните мерки в заповедта на здравният министър.

"За всички упоменати в документа дейности и мероприятия (посещения в заведения и търговски центрове, конгреси, културни мероприятия и др.) се оставя възможност за присъственост. Единствено учениците в гимназиален етап следва еднозначно и безапелационно да преминат в обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР)", мотивират се родителите.

Според тях, ако гимназии, които се намират в т.нар. "червени зони", продължат с онлайн обучението за значителна част от училищата това на практика означава неопределено дълъг период, в който учениците няма да могат да се върнат в класните стаи.

"Най-сериозните ограничителни мерки са приложени към изключително малка група от обществото. Нереалистично е да се очаква това да промени хода на пандемията. Същевременно за тези 5% подобна мярка е съществена и води до значителни негативни последствия", допълват родителите.

Техните наблюдения над децата им (които вече бяха в дистанционна форма на обучение през миналата учебна година) показват, че ОЕСР е ефективно за ограничен период от време – 2-3 седмици.

"След това учениците губят мотивация, концентрацията им значително намалява. Липсата на жив контакт с учителите води до непълноценно усвояване на учебния материал. Многото часове пред екран (около 10 ч. дневно – като се включат и домашните задания) водят до допълнителни негативни последствия върху здравето на децата - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства. Липсата на общуване с връстници в по-дългосрочен план (над 2-3 седмици) води до апатия и понякога депресия", пишат родителите.

Те допълват, че гимназистите през изминалата учебна година вече преминаха дълъг период на онлайн обучение и всички тези фактори възпрепятстват постигането на основополагащите цели на образованието.

Родителите посочват още, че в редица държави от Европейския съюз въвеждането на карантина засяга почти всички сфери на обществения живот, но училищата продължават да работят присъствено и към затварянето им се пристъпва като най-крайна мярка.

"Отчитайки гореизложените обстоятелства, за нас остава необяснима причината, поради която децата в гимназиален етап на образованието си (8-12 клас) следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в борбата с овладяване на пандемията", посочват те.

Затова предлагат след изтичане на срока на заповед министъра на здравеопазването, учениците да бъдат върнати присъствено в училище и при засилени мерки, които да гарантират здравето и безопасността на учителите и учениците, като се следва досегашния подход и възможността да се действа локално и всяко училище да може да поиска преминаване към дистанционно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
4
 
! Отговори
ОТ СТАТИЯ ТУК преди 3 години
А ЗАЩО ИМА ФАЛИТИ НА ЧАСТНИТЕ ЗАБАВАЧНИЦИ?
208
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо, но учениците след 12 часа на обяд са по пейки, паркове, магазини и молове. Да не говорим, че не се спазва и вечерният им час и никой не ги проверява или поне да им прави забележка относно групови събирания. Родителите са прави! Нали те ходят на работа, защо децата им да не ходят на училище???
207
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До страшната истинаХм, някои хора трудно връзват 2 и 2.Нищо,че са учили присъствено.
206
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А премиерът врече 8 месеца не ходи на работа.А я каква хубава заплатка взима, че и отгоре.
205
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е защитен!
204
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди седмица две отивам при личния лекар, влизам в коридора пред кабинета и заварвам 20-ина и повече човека накацали като бели лястовици по жицата, чакат. Пенсионер, ученик, пенсионер, ученик, и тук там майка с дете. Децата кашлят, майките също, учениците и те бухат и се сополяват, а пенсионерите само стиснали книжките и поглеждат плахо на кестерме. Не останах да чакам . . .
203
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера пътувах в автобуса с едни такива ученици. Нямаха маски, само техните гласове се чуваха, носеха си енергийните напитки и - бате това, бате онова...
202
4
 
12
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Статията е провокативна и цели дезинформация видно. Всеки има право на мнение но не всяко мнение си заслужава коментара..
201
5
 
16
 
! Отговори
страшната истина преди 3 години
Хайде сега притаете дъх и четете внимателно!След няколко месеца ще оповестят, че децата са най-големите вирусоносители.Чакайте!Ще ползват резултатите от училищата.И после - децата ще са първите, които трябва да приемат опасните ваксини.Нещо да кажете?
200
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 196 Лекар - Много правилно го казахте - едни шест месеца няма да решат проблема с образоваността, която се залага в продължение на много години. В момента въпросът е да се вземат мерки да спадне въланат на епидемията - обратното ще значи направо да ни помете. Трябва дасе предпазят и учителите. Цяла Европа в момента затваря. А ако тези от МОН са некадърни да организират дистанционно образование - значи са за оставка. Дистанцинното обучение е най-модерното в бъдещ план
199
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи като куриоз, но е истина - щерката се прибира при раздаването на учебниците и носи чужди учебници освен нейните. Що, мари? Щото хубавицата на класа нямала чанта да ги побере, малката й чантичка била заета с гримове, моята дъщеря да й ги прибере и донесе на другия ден учебниците и тя щяла да ги вземе с плик, подходящ за размера им. Изобщо не ги носела в училище, на чина пред нея разпилени гримове по време на часа. Щерката казва: А от парфюмите в час ще се задуша. Липсва им фуклявенето
198
1
 
23
 
! Отговори
аз съм 201 преди 3 години
Работя в кухнята на една ДГ.Виждам ги всеки ден. Възрастни са хората от колектива. Има само 2 учителки под 40г. Има и 2 пенсионирани.Работят хората. Пазят се, но няма как да спазват дистанция.Реално всяко едно дете се качва до 2 ет.Някои от най- малките на ръце ги качват защото плачат.Ако има вирусоносител-няма как една маска да ги предпази.Цял ден са с децата.Не знам от къде намират сили с по над 25 деца да се справят.Родителите реално имат доверие в ДГ.Децата са обгрижени, но персонала над 55г
197
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родителите ли искат или архистрахливеца Борисов?
196
8
 
27
 
! Отговори
Родител на гимназист преди 3 години
Да бе , да, направо ви повярвахме?! Не познавам родител на гимназист , който да иска такава ***ия, напротив хората си отдъхнаха като децата се спряха от претъпкания градски транспорт и класни стаи.Стига сте лъгали за такива групи ,че и писмо писали, хахаха!
195
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 182Е ТО И НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ДАВАТ 50 ЛЕВА, АМА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ 100% от тях няма да гласуват за герб!
194
1
 
12
 
! Отговори
до 198 преди 3 години
Лулята в ДГ е с камса и шлем.Ръкавиците си ги купува сама. маските също защото е получила само 2 маски през месец май. Ръкавици 3 бр през месец юни.Шлема си е купила сама.Дезинфектанта е като златото - пази се за през РЗИ.Виждам ги всеки ден.Работя в ДГ.Пазят се хората.Учителите също са маски и малко от тях носят шлем.От шлема децата не чуват.През маската малките не виждат изражението и устните.Трудно е.Няма да ги оставят децата.Гледат ги като тяхни деца.Много грижовни са.Майките са спокойни.
193
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО е перфектно, и няма чак такъв проблем с комуникацията - онзи ден 5 човека играят онлайн, викове, смях, закачки...чакам онлайн родителска среща, но не знам дали ще се престрашат чак дотам. А относно мотивацията - на последната родителска 2 *** подпукаха госпожата по английски, че преподавала скучно (ходи направи англ. граматика забавна). Питам дъщерята, а тя казва - едната само си чати с гаджето в час, другата само се гримира в час, изобщо не обръщат внимание на госпожата и после що двойки
192
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УЧИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ С НИЩО НЕ СА ДЛЪЖНИ НА ТЕЗИ БЕЗОТГОВОРНИ СУБЕКТИ - РОДИТЕЛИ - 20,30 НА БРОЙ!
191
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 188 Анонимен - Лелята в детската градина трябва да е смаска и ръкавици и да е проверявана често-често, че няма темперетура и че не e болна
190
10
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ковид зомбитата умират всеки ден от страх. Медиите превърнаха повечето хора в поглъщащи информация зомбита които не мислят.