Учителите не били подготвени за дистанционно обучение

Няма обновени онлайн ресурси, обясни специалист
5 ное 2020 21:34, Петя Славова
35
Учителите не били подготвени за дистанционно обучение
Снимка: Pixabay

Учителите са пренесли преподаването в класната стая на принципа copy – paste в дигитална среда, то не се е обновило с онлайн ресурси, обясни пред БНР Антоанета Василева, която отговаря за програмата "Дигитална медийна грамотност“ на Асоциация "Родители". Василева е член на УС на Коалицията за медийна грамотност, специализирала е международно право и права на човека в Швеция и Канада.

Още по темата

Задачата била да се установи дали децата са получавали задачи за екипна работа, за намиране и сравняване на източници и създаване на съдържание като ключови дейности за интернет средата, обясни Василева.

Само половината преподаватели са използвали официалната платформа на МОН за дистанционно обучение, сочи изследването. Това се определя като недостатък, защото не са били в действие инструментите, които Microsoft Teams и Google Classroom предлагат.

"Всеки десети анкетиран е отговорил, че използва единствено Viber или Facebook, за да комуникира с учениците или да им преподава чрез тях. Това наистина е вредно. Ние разбираме, че Viber и Facebook са най-познати на учителите, на всички хора на практика като комуникационен канал. Това създава страхотни рискове за децата и създава предпоставки учителите да стимулират деца под 14 години да използват Facebook. Viber, който е най-незащитеното за деца приложение, то пък е от 18 нагоре", коментира Антоанета Василева.

Истинското онлайн обучение, което развива умения, е свързано с интеракция, която учителите не са овладели, показва още проучването.

Антоанета Василева уточни, че около половината от учителите са давали задачи за работа в екип, без да обяснят как се случва това в онлайн среда. Учителите имат нужда от продължаващо обучение и квалификация, за да използват всички онлайн инструменти при дистанционно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
ДАААА преди 3 години
ДО 14....ЕЕЕЕ,А ТВОИТЕ УЧИТЕЛИ ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА СИ СВЪРШИЛО РАБОТАТА--СЪЗДАЛИ СА ЕДНО ПРЕТЕНЦИОННО НИЩО... ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ПОДКРЕПЯМЕ ГЕРБ... ПО ВРЕМЕТО НА СТАНИШЕВ ЗАПЛАТАТА МИ БЕШЕ КОЛКОТО НА ЧИСТАЧКАТА В АВТОБУСНИ ПРЕВОЗИ.. С ЦЯЛОТО МИ УВАЖЕНИЕ КЪМ ПРОФЕСИЯТА ИМ... И ЗАЩО ЗАПЛАТАТА НА УЧИТЕЛИТЕ ДА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ВИСОКА?!? ЗА ДА МОЖЕ ЕТО ТАКИВА НЕДОРАЗУМЕНИЯ КАТО ВАС ДА СИ ЧЕТКАТ САМОЧУВСТВИЕТО?!? ВЪВ ВСЯКА ПРОФЕСИЯ ИМА ХОРА, КОИТО НЕ СА НА МЯСТОТО СИ... И ПРИ УЧИТЕЛИТЕ Е ТАКА...
31
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Всички учители могат да работят с компютър, платформи и т.н.В малките градове също.От много години работата е е свързана с часове прекарани пред компютъра.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не използват платформата на МОН ,защото е неефективна . Много тежка програма не се отваря през таблети и телефони не може да се използва дори през някои лаптопи. Пак сме разцъкали едни пари на някой близък роднина . Пък и защо е необходимо да дебнат от МОН и без това за пет пари работа не вършат освен някакви тъпотий и недомислици друго не сме видели . Има една страхотна клетва 10 деца да имат само един телефон и на него тяхната платформа да не тръгва :)
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво бе колко време им трябва от 10 месеца сме в тази ситуация?
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Част от коментарите по-долу несъмнено показват, че авторите са пъпчиви млади хора. Изчакайте поне още 10 години, преди да почнете да се изказвате по теми, от които не разбирате.
27
16
 
3
 
! Отговори
Обобщение преди 3 години
Тъ.пите да скалици си познават само Фейса, от който свалят рецепти и икони. Прекалено глупаво са да използват компютър за друго. Как точно се преподава чрез Фейсбук? Но те и присъствено толкоз могат, толкоз правят
26
0
 
8
 
! Отговори
Баба Даскалица преди 3 години
До 27-мата: Майко, потърси малко повече информация относно приложенията за интернет запознанства. Само ти подсказвам, че "палава даскалица" там не означава учителка... Ако успееш да се ограмотиш, може и да си промениш мнението относно квалификацията на учителите за работа в електронна среда. Ако не успееш, не се изказвай неподготвена.
25
11
 
5
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Грамотни са някои от учителите за интернет, но не за дистанционно обучение, а за приложения за интернет запознанства видях случайно в смартфона на моя син неприлични разговори и предложения от палава даскалица.
24
13
 
9
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Учителите НЕ СА компютърно грамотни няма кой да ги научи също са възрастни не всички могат, а за някои учители не месеци, а години трябва да се обучават как се ползва компютър и интернет. Учителите с напредването на годините стават като автомати едно си знаят и карат до пенсия не са възприемчиви към новите знания, методи и технологии.
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а какво правихте цяло лято, че не ги подготвихте. Някои от тях не са подготвени и за присъствено обучение, но това е друга тема
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Даскал ПандоНикога не са се справяли добре, поне по-голяма част от тях, но това нямаше как да си го признаят. Децата лятото наваксваха с уроци.
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иванова От голям град сме, детето учи в т.нар елитно училище и полочината учители въобще не са подготвени или не им се занимава.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За шитнята Microsoft Тeams никой не е подготвен.
19
2
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
А пък учениците въопще
18
2
 
31
 
! Отговори
Иванова преди 3 години
От голям град съм. Учителите са отлично подготвени за онлайн обучение. Даже повече от нужното. Проблема е в малките населени места, където населението е потъмняло, за съжаление. На братята роми им е последен дерт да учат. А учителите са с извити ръце, защото не владеят положението с тази п***плач.
17
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И де дремаха толкоз месеци?
16
1
 
27
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 3 години
Странно!!! От 8 март до края на учебната година през юни се справяха добре ! Сега някаква леля твърди обратното...
15
1
 
18
 
! Отговори
Доста глюпости преди 3 години
и внушения има в тази статия. Посочвам само 3 от тях. Учителите не били подготвени, защото не използват инструментите на Microsoft и Google, демек последните нямат очакваната печалба от ДО. Всеки 10-ти анкетиран използвал само Viber/Facebook. Ама това прави 1 от 10. А останалите 9 какво използват - пощенски гълъби ли? Гореспоменатите приложения били рискови за децата и учителите стимулирали използването им. Това значи ли, че децата не са чували за тях и не са ги ползвали преди ДО?
14
0
 
20
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Абе не знам от кое село си, ама най- добрите, ерудирани и подготвени учители на моето дете са така наречените от тебе" дъртаци" .""Копай си картофките и не се занимавай с непосилни за теб неща.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната поръчкова статия и поредният "специалист", който разбира от образование и ръси мозък, понеже е "специализирал" в Швеция и Канада. И то не какво да е, а международно право и права на човека. Това сега е на мода - да ни обясняват колко са ни т...ъпи учителите и как българското образование потиска "бъдещето на България". Като чуя "права на човека", се сещам за разни организацийки, която се спотайват в сенките и дават купища пари, за да досъсипят това, което ни е съхранило идентичността.