Студенти от ВТУ заместват болни учители

Назначени са на трудови договори в няколко области
12 ное 2020 23:29, Анисия Иванова
16
Студенти от ВТУ заместват болни учители
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече от 30 студенти педагози с отличен успех от Великотърновския университет заместват отсъстващи учители в училища от няколко области, съобщи доц. Димитър Симеонов, заместник-ректор по учебната част във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий".

Младите хора са се регистрирали в т. нар. резервна банка за учители - платформа, създадена по инициатива на Министерството на образованието още през септември. Към възможността са проявили интерес всички училища във Велико Търново и областта, както и директори на училища в Добрич и Стара Загора, уточни той. След началото на втората вълна от пандемията голяма част от бъдещите специалисти от пет звена в университета и филиала във Враца вече са със трудови договори с конкретни училища, замествайки титуляри, които по различни здравословни причини се налага да отсъстват.

Третокурсниците Мария Банова и Преслав Николаев, възпитаници на Педагогическия факултет на университета, заместват отсъстващи учители в СУ "Вела Благоева" във Велико Търново. Двамата имат сключени трудови договори с училището и са назначени за класни ръководители в четвърти и пети клас, уточни за БТА директорът на училището Ангел Янчев.

Те ще преподават физическо възпитание и предмети от началния етап на образованието. "В момента студентите спасяват учебния процес", подчерта Янчев и допълни, че младите хора са с отличен успех, наети по препоръка на техните методисти.

От университета припомниха, че 15 студенти работят като доброволци към социалните центрове за настаняване от семеен тип в онлайн среда. Работата на първа линия в образователната сфера в тези времена за тези млади хора е възможност да практикуват, да стажуват, но и предизвикателство, затова за нас ще е важна обратната връзка, посочи доц. Симеонов и припомни, над 99 процента от държавната поръчка за защитените педагогически специалности в университета е реализирана.

Към днешна дата 25 учители от Великотърновска област са дали позитивен тест за COVID-19, от тях 12 са контактни и също са под карантина, четири паралелки от началният и прогимназиален етап са преминали в електронна среда на обучение, каза началникът на РУО Розалия Личева. Тя припомни, че гимназистите от Велико Търново и Свищов ще учат дистанционно до 30 ноември, след решение на общинските кризисни щабове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Малииий и язе искам а съм ученик.А дой некое чайче за даскалица.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, че на никого не му прави впечатление как студентката на снимката пише с правописна грешка...Учебните предмети се пишат с малка буква. Да са живи и здрави да помагат, но колко е пълноценно обучението?
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2"Това е пародия, а не решение на проблема."А решението е? Нормално е студентите да помагат. Кой друг - чистачката и портиера ли да заместват учителите? Тези студенти показват ангажираност към професията, която са избрали, добиват опит и след време наистина могат да станат добри учители, за които вие непрестанно ревете, чи липсват в училищното ни образование. А вие ще сте вечно недоволни от всичко, което се случва - просто такава ви е нагласата.
11
10
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗА ДА ПРЕПОДАВАШ ПЪРВО ТРЯБВА ДА ТИ Е БИЛО ПРЕПОВАДАНО!ВТОРИ КУРС МОЖЕ ДА ПРЕПОДАВА НА ПЪРВИ!ПО ПЪРВОКУРСНИК ДА ЗАМЕСТВА УЧИТЕЛЯ СИ Е ПРОС-ТОТИЯ!!!----------------ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА ОФИЦИАЛНО Е ПОГРЕБАНО!
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образователен процес, та дрънка ( замествания от колеги, психолози, ресурсни учители до откат). Явно предпочитате накъсан образователен процес - тоест, учениците да не учат материала си, а просто да са на училище, на занималня. Ама нали всички са компетентни.... Нарушеното общуване с връстниците и дългите часове пред компютъра са малкото зло, повярвайте ми.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 6Не са заразени, ще ги заразят и тях както студентите по медицина. Това са политиките на ГЕРБ и ОП които се крият дистанционно.
8
5
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Пандемия е.Ако не сте обяснили на децата си, жал.ко за вас.Защо писахте заплашителни писма до Мутафчийски, защо?Сега сте били тъгували?Дали?Като гледам кл.ипчето с вуду магиите виждам,че всички майки не са Майки.Какво да очакваме от децата им?
7
7
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Каша ти е в главата, затова и хората виждат,че няма опозиция,способна да предложи алтернатива.Само дребнави заяждания, които циментират сегашните управляващи.Вие от БСП се държите като тъщата от вицовете. Тормозите без видима причина,но нямате глас в семейството.
6
7
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Айде стига вече.Нали навремето в Родопите пращаха да работят като учители хора, завършили гимназия. После на база сключен договор за 5 години работа след дипломирането ги приемаха с предимство в педагогическия.Какво се правите на опозиция, като че ли те помним каква ,,организация,, имахме при комунизма.А лекари и тогава нямаше в провинцията и по селата.Имаше ,, разпределение,, и текучество.Помним ви, а сега пък е пандемия.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна каша е и едните учили-недоучили без педагогическа квалификация а други кандидати ги режат че нямат такава. Може направо и да почнат да бачкат като влязат за студенти и то вече е всичко възможно в страната на неограничените неща България.
4
8
 
8
 
! Отговори
В. Стоянова преди 3 години
Това са отлично подготвени студенти с призвание за професията и ще се справят много добре. Желая им здраве и много успехи!
3
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
умрелото си е умрело,младото и умното ще замести липсващите учители!
2
3
 
5
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
До 25 класа погребаха:Прави сте. Абсолютната гербераастия и мутрящина ще бележат цяло едно поколение от хора. Гади ми се от тях вече.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е пародия, а не решение на проблема.