Дистанционно обучение - предимства и недостатъци

Родители и учители са разединени по темата
13 ное 2020 15:29, Ния Христова
40
Дистанционно обучение - предимства и недостатъци
Снимка: БГНЕС
"Проучване, проведено сред родителите, показва едно разделение за това дистанционно или присъствено обучение предпочитат те в настоящата обстановка. Участие в допитването взеха 20 000 родители. За обучението в клас се обявиха 47% от анкетираните, изцяло онлайн уроците подкрепят 22%. За хибридна форма са около 30%. Тези данни се влияят от какъв град са родителите, защото обстановката по места е различна", обясни Цвета Брестничка от асоциация "Родители" пред Нова ТВ. 
 
Директора на Националната финансово-стопанска гимназия Мая Гешева смята, че всички са убедени в предимствата на присъственото обучение и за нея то няма аналог.
 
"Ние предлагаме компенсаторни механизми с оглед на ситуацията в страната. Трябва да намерим допирна точка между правото на образование и на здраве на всяко дете. Стана видно, че продължителното обучение в дистанционна форма не е решение. От просветното министерство предлагат гъвкави модели, зад които аз заставам", коментира директорът.
Още по темата
 
Гешева допълни, че от март месец досега учителите са повишили дигиталните си компетенции.
 
Родителите обаче са на друго мнение. Повечето смятат, че най-голямото предизвикателство е в това детето да усвоява материала по дистанционния начин на обучение.
 
"Мотивацията на детето пада и родителите са посочили взаимодействието между учители и ученици. Преподавателите се справят по различен начин и това е проблемът", заяви Брестничка. 
 
Училищният психолог Биляна Леонова смята, че опосредстваната комуникация при дистанционното обучение лишава човешкото общуване от невербалната комуникация.
 
"В класната стая вниманието на ученика може да бъде върнато с един поглед или докосване. Това ги връща в процеса. При онлайн уроците сме лишени от тази възможност, защото учителят няма индивидуален контрол върху децата", допълни тя.
 
Леонова изтъкна, че спокойствието и уютът на домашната среда предполагат по-лежерно поведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това дистанционно!Пуснете децата във ваканция за две седмици и после изчистете излишния материал. ДО е само за да угодите на учителите. Научиха се пролетта да лежат вкъщи и дори заплати получаваха за това. ДО повтарят от сутрин до вечер. Да ги пускат даскалите в неплатен отпуск и край. ДО е вредно за децата! Проблем и за родителите.
38
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Реалността е, че децата и по-младите най-много се заразяват, но най-често без симптоми и през това време заразяват околните. Това лекарите го казват отдавна, ама кой да слуша.
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35 Ако е вярно написаното , няма как да одобрявам и поведението на подобни баби и дядовци Естествено , че бременните ще излизат , и децата също Това ни е кусур в нашите географски ширини , или си опира до хората . Не знам Нашите баби като са пред блока пък се радват на децата и майките им Не съм ги чувал да мърморят нещо заради децата Освен лятно време , когато вдигат махалата на главата си:))), а те искат да си почиват кво да се прави - различни възрасти :)))
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Да , както казвам - онлайн обучението е неудачно , ама няма друг вариант . И това е вярно - ходенето и връщането от училище е някакво разнообразие на фона на дългите часове учене . Дано поне сте в такова училище , където да слагат езиковото обучение на първо място . Че учителите по другите предмети искат и при тях да са всички перфектни и накрая наистина побъркват децата . Искам да ми пишат 3-ка , те не искат , учи та учи .
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В настоящата ситуация само дистанционното решава проблема. Колко още хора трябва да умрат?
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм от София, кв. Надежда. Елате да видите бабетките пред клуба на БСП какво правят, какви седенки заформят, как са се начервили, че и цигари запалили. Елате да ги чуете как кълнат децата, че били бацили и как проклинат бременните женички, че са изкарали дечицата на детската площадка.Можете ли да се сетите дали харесвам БСП?
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм от София, кв. Надежда. Елате да видите бабетките пред клуба на БСП какво правят, какви седенки заформят, как са се начервили, че и цигари запалили. Елате да ги чуете как кълнат децата, че били бацили и как проклинат бременните женички, че са изкарали дечицата на детската площадка.Можете ли да се сетите дали харесвам БСП?
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30Не са реално в карантина, защото контролните органи никакви ги няма. В Калифорния например полицаите контролират учениците да не са на улицата и има глоби.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25 В рамките на шегата - тийнейджърите са издръжливи , по - вероятно е майките да луднат първи . Татковците са по-големи непукисти , при тях опасността е най-малка от изкукуригване :)))
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така, в езикова гимназия си скъсват дирника от учене, но не е тежко защото в час си с приятели. Не ти тежи, че не излизаш, защото отиваш на училище със съучениците, а после се прибираш с тях и така по-лесно търпиш натоварването. А сега само учиш, не излизаш от вкъщи, не се виждаш реално с никого. Събота и неделя е гърч, защото всичкия народ е на вън, а и даскалите дават тройни домашни за уикенда. Ще изтрещят най-умните деца, тия дето не учат те пак няма да учат, даже сега им е гот.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27 реално не виждам , младите да са под карантина Ей сега навън са излезли деца , карат колелета - колкото и странно да звучи , защото се стъмнява , ама като им е кеф да си правят разни каскади и не им е студено В нашия квартал не съм видял децата да са се затворили , събират се , играят
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27 реално възрастните хора есенно-зимните месеци са общо взето в самоизолация , особено ноември - март . Нали ги гледам съседите -до магазина , като беше по-топло - малко на пейката . Ама вече -студено , не се задържат там . Колко повече да бъдат изолирани ? А какво правим с хората с хронични заболявания - те са от детска възраст - до 70-80 годишни ?Че то има много работещи с по няколко заболявания и тях ли да ги затварят?
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25 Който е бил в Езикова гимназия , ама истинска и е искал да научи езика зне за какво иде реч . Над 40 часа на седмица език в подготвителен клас , следобедни занятия . Излизаш сутрин , прибираш се в 4 следобед . Имаш да учиш граматика , думи .Ама имаш математика , български . от вкъщи на училище и обратно . Чак събота и неделя излизания навън
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като няма стаден имунитет защо не са затворени онези, които ще умрат ако се заразят. Затворете хората над 65 г, защото те умират в пъти повече. Защо старите са навън, а младите са под реална карантина. Нали разбирате, че бабата като седне на площадката където болното дете си е мазало ***, бабата ще се разболее и ще влезе в болница, може и да умре. Децата обаче ако го лепнат най-много да се продрискат. Затворете онези за които този вирус е смъртоносен и ще намалите натиска върху болниците
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да си говорим , онлайн обучението не е удачна алтернатива на присъственото . Ама друг вариант няма . Да не говорим за децата , където нямат компютър През телефон си е жива мъка Ама и с други глупости - тоя щял да замества 2 седмици , после друг щял да цъфне. 10 дни в карантина , 3 седмици присъствено ,после месец вкъщи - и това не става
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе хора знаете ли какво е да си 9 кл да учиш 5 предмета на английски, а именно биология, химия, география, история и физика, а по закон езиковите гимназии първи срок учат материала за 8 кл, а 2ри срок за 9 кл и всичко само на английски. Да сте втора смяна, която започва от 13.30 и свършва 19.30! Кажете ми това дете кога да учи, кога да излезе да види слънце и как освен компютъра да се види с приятели да поговори за нещо извън училище! Ще докарате титейджърите или до лудница.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16 Затова се прави , както в Китай Ама при европейците ням как да стане Гейовете няма да могат по нощните клубове да се срещат - ужас Младите няма да могат да обикалят по дискотеки , барове да се дрогират и пият - ужас Не искат да носят маски , шалове - ужас отнемат ни свободата Това -ужас , онова - ужас - и европейците ще се влачим години наред , ако не изчезне сам А в Азия след строгите мерки и повече дисциплина ще си щракат с ръчички
22
1
 
12
 
! Отговори
К преди 3 години
Не лъжете,че родителите искат присъствено,кой нормален родител в тази пандемия ще иска детето да е в училище,където най много се разпространяват вируси.Затворете за известно време училища,молове,заведения,за да помогнем на здравната система.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16 "Затворете старците и пуснете младите да го изкарат за да станат щит и да не се разпространява"------Е колко пъти да се повтаря , че тази схема не работи .Стаден имунитет , групов имунитет - пълни глупости . Чети в Швеция , колко от хората са го изкарали вируса , пренебрежително малко души за 10 месеца . Колко е допустимия брой хора , който да умре , ако зависеше от теб ?Какво означава - млади , стари . Умират и 30-40 годишни Съгласна ли си твои близки да починат ?
20
0
 
11
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Който има амбиция и му се учи , ще учи независимо дали е в училище или онлайн.Който го мързи , ще спи и у дома пред компютъра и в училище на чина.Същото се отнася и за родителите -има такива които отговорно учат с децата си за сметка на свободното си време ,има и такива ,които са шапка на тояга и все нещо им е криво, без значение формата на учене.