Почти половината родители "За" децата да се върнат в клас

Анкета сочи, че едва 22% искат онлайн обучение
13 ное 2020 15:50,
56
Почти половината родители "За" децата да се върнат в клас
Снимка: БГНЕС

Малко над 47% от родителите искат присъствено обучение за децата си. Зад онлайн училището стоят едва 22,2% от тях. Това показва анкета на Асоциация "Родители" по темата за предпочитаната форма на обучение в училище.

Идеята за преминаване към онлайн обучение на отделни етапи се подкрепя от 14,2 на сто от родителите, а 16,2 на сто са за смесена форма на обучение, комбинираща присъствено и онлайн обучение по определена схема, показват още данните. Те са събрани сред родителите онлайн в периода 30 октомври - 11 ноември съвместно с Института за изследвания в образованието.

Още по темата

В допитването на доброволен принцип са се включили над 20 000 родители от цялата страна. 38,2% са от столицата, 40,7% от областни центрове, 17,9 на сто от малки градове и 3,2 на сто са от села. Най-активни в проучването са били родителите на ученици до 4-и клас - 53,3 на сто, а родителите на ученици в прогимназиален и гимназиален етап са разпределени относително по равно.

Преобладават мненията на родителите с висше образование - 73,5 на сто, тези със средно са 24,6 на сто, а с основно - 1,6 на сто. Бащите са 10,6 на сто от участниците, а майките - 89,4 на сто. За 97,2 на сто от участниците в анкетата езикът, който се говори в семейството, е български, за 1,2 - турски, за 0,8 на сто - ромски.

Най-много привърженици на присъствено обучение за всички ученици има сред родителите от селата и малките градове, където повече от половината участници са избрали тази опция. В областните градове и столицата, където са концентрирани големите училища, този процент намалява.

Смесената форма на обучение (присъствено и онлайн обучение по определена схема) се подкрепя най-много в столицата, като при по-малките населени намалява и техният процент.  

Разпределението на предпочитанията на родителите към присъствена или онлайн форма на обучение се влияе и от възрастта на детето. Най-голяма подкрепа за присъствената форма има сред родителите на деца в начален етап - 52,8 на сто, а най-малка - сред родителите на гимназистите - 43,6 на сто от тях искат всички ученици да останат в училище.

Един от петима родители на деца в начален етап смята, че всички ученици трябва да преминат към онлайн обучение, като в прогимназиален етап този процент нараства до 23,7 на сто, а в гимназията е 22,3 на сто. Предпочитанията към смесена форма на обучение нарастват с възрастта на учениците - сред родителите в начален етап това е добро решение за 12,7 на сто, в среден етап - за 17 на сто, а в горен - за 20,3 на сто.

Приоритетът "Осигуряване на качествено образование" е най-силно застъпен сред родителите на ученици в начален етап (50,8 на сто) и сред тези, които живеят в областни центрове (51,6 на сто).

"Запазване здравето на децата" е относително равномерно разпределен сред различните възрасти, като за този приоритет най-загрижени са в селата (42,5 на сто), а относително най-малко тежест той има в столицата - 25,1 на сто.

Другият водещ здравен приоритет, "Ограничаването на разпространението на заразата", е по-популярен сред родителите от столицата (33,5 на сто) в сравнение с родителите от малките градове (26,1 на сто) и селата (27,2 на сто). Този приоритет е по-важен според родителите на ученици в гимназиален етап (32,7 на сто), отколкото в начален (25,9 на сто).

"Социализацията на децата в училище" има по-голямо значение за родителите на ученици в начален етап (21 на сто), отколкото за останалите (16 на сто) и за родителите от столицата и областните центрове - съответно 19,6 на сто и 18 на сто, отколкото за тези от малките градове и селата - съответно 14 на сто и 12,9 на сто.

Загрижеността за "Заетостта на родителите" е относително равномерно разпределена в различните типове населени места, но чувствително натежава сред приоритетите на родителите на ученици в начален етап (12,3 на сто) спрямо родителите на ученици в прогимназиален (5,9 на сто) и гимназиален (3,9 на сто).

Данните от проучването показват, че родителските нагласи спрямо преминаването към обучение от разстояние в онлайн среда варират значително в зависимост от възрастта на детето, населеното място, в което живее семейството, ценностните приоритети на родителите и редица допълнителни фактори, така че е невъзможно да се изведе едно единствено решение, което да е удовлетворително за всички родители. Това налага необходимостта от гъвкав подход, основан на локални решения, съобразно конкретната ситуация на различните училища, посочват от асоциация "Родители"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да убивате психиката на младите за да спасяване старци, които не им пука и сноват на всякъде. Децата са затворници за да могат бабички да седят на детските площадки и да си разказват сериали. Децата са със разклатена психика. Вече мразят старците, защото те са навън. Като затваряте учениците ги озлобявате към старците. Затворете старците, така ще запазите живота им и ще накарате младите да са отговорни към тях. В момента постигате обратен ефект.
12
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка втора новина е фейк. Поне 80% сме тези които сме за онлайн обучението.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХА-ХАДо вчера статистиката на свободните медии сочеше 75% от родителите че искат децата в къщи сега пък 50%+ искат обратното.Всъщност, кой каквото си поръча в медиите срещу заплащане разбира се го получава.Затова и един ден едно на другия ден АлиБегов....
10
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези родители, които да за ме са се замислили дажес каква щета ще е за децата като домъкнат вируса от училище и си заразят родителите, бабите и дядовците? И ако някой от тези близки хора на детето почине? Това каква травма ще е за детето даже не им минава през ума? Изобщо не опира въпросът до учителите само.
9
4
 
26
 
! Отговори
37131 преди 3 години
Най-важното е децата да получават трайни знания, да могат за мислят логично и да изразяват ясно и последователно мислите си. Сегашната методика на преподаване не осигурява такива знания и умения на учениците. Следовталено е безпредметен шумът за присъствие или онлайн обучение. Моето дълбоко убеждение, че за учениците е по-безвредно, ако учат дистанционно - не само заад вируса, а и заради всички сотанали вредни влияния.
8
9
 
18
 
! Отговори
калпава работа преди 3 години
Ако децата приличат на родителите - а обикновено е така - по-добре да си ги държат вкъщи тези безотговорни и неумни хора.
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значение има какво родителите искат? Учителите са тези, които ако искат ще работят онлайн, ако искат няма да работят онлайн.Нека ги смени министъра, ако може.
6
2
 
20
 
! Отговори
Лъжете преди 3 години
Спрете да лъжете!
5
1
 
6
 
! Отговори
сондажна новина преди 3 години
Това според мен е сондажна новина да се тестват настроенията. Никой никого не е питал.Има Мангъровци - дано са ваксинирани - винаги има хейтъри - добре поне, че са здрави.
4
3
 
19
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Кат ги правиха майките убаво беше, нали?Сега учителите им длъжни, и уреваха въртълъка!
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти половината от какво? От държавата, от София........
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такова нещо. Аз съм родител и никой не ме е питал. Къде е тази анкета? Кой я прави?
1
7
 
35
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Да си ги гледат вкъщи. Един месец след като тръгнаха на училище стана мазало !