Вълчев обеща: Няма да има нулева учебна година!

Краен вариант - удължаване, обяви министърът на образованието
14 ное 2020 12:00, Петя Славова
117
Вълчев обеща: Няма да има нулева учебна година!
Снимка: БГНЕС

Нулева е вероятността за нулева година. В най-лошия вариант може да има удължаване на учебната година за сметка на лятната ваканция, каза образователният министър Красимир Вълчев пред bTV. По думите му има резерв през лятото, но все още не обсъждан вариант учениците да учат и юли. Вълчев посочи, че тази година учителите имат и повече време, тъй като няма има загуби, поради грипни ваканции или екскурзии.Не се обсъждало и удължаване на коледната ваканцията, подчерта министърът.

Още по темата

15 170 деца и 2401 педагози пък са поставени под карантина. "Тревожни са общите числа, това, което се случва в образователната функция, е резултат от общата ситуацията. При децата и учениците стойностите са 10-15 пъти по-високи",  заяви Вълчев.

В момента около 45% от школата са превключили към дистанционно обучение. Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% (137 училища) учат дистанционно след разрешение на просветният министър. Нито едно от школата не е онлайн в резултат на заповедта на здравния министър, според която при 15% ученици със симптоми школата в червената зона могат да минат онлайн. "Този вариант е по-добър от общото решение на здравния министър за цялостно затваряне, тъй като има 1300 училища, в които няма нито един случай на коронавирус", посочи Вълчев. Той даде за пример училището Лозен, което е искало да учи присъствено, защото няма нито един случай.

Според просветният министър до Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в класните стаи с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение. "Няма модел, при който да няма негативи. Локалното диференцирано решение е най-правилно.За 3 седмици няма за изчезне вирусът, ако направи пълен локдаун. Трябва да се ходи на училище, колкото ситуацията позволява. Не може до март да не ходят на училище едни и същи ученици. Не можем да си позволим да затворим образователна система за 6 месеца, както и децата вкъщи.", коментира той. При децата от начален етап било най-наложително да учат в класните стаи, тъй като те не трябва да се застояват продължително пред екраните вкъщи, а и с тях трябва да бъде родител.

"Ситуацията е трудна за всички и няма лесни решения. Подкрепям всяко едно решение на училищата да преминават временно на обучение в електронна среда. Там, където не е направено, ще търсим гъвкави решения. Неможем да си позволим да затворим едни деца за шест месеца. Следващата седмица ще обсъдим и задължителното носене на маски в клас.", каза министърът и допълни, че е "за" това да става при ученици над 4-и клас.

По отношение на предстоящото външно оценяване на седмокласниците просветният министър обясни, че има възможност за провеждане на още един изпит, ако голям брой ученици не могат да се включат в него. Проблемът при този вариант била липсата на равнопоставеност между двата теста. "Към днешна дата се въздържаме от такова решение, но сме готови. Може да има възможност и за признаване на оценки от вътрешното оценяване", обясни Вълчев. Той допълни, че няма проблем да отпадне част от  материал, но това ще се реши до края на април.

Просветният министър обясни още, че въпросът дали учениците от 1-и до 4-и клас трябва да повтарят е поставян най-често от учителите и голяма част от тях смятали, че трябва да има такава възможност. Следващата 2021 -а е минал един цял цикъл от прилагането на новия закон и ще може да се направи оценка на това.", каза Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставка момнетално не мога да те гледам повече
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,, Класната:Иванчо, утре да влезеш в интернет с родителите си.."
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Ако училищата бъдат затворени още известно време, родителите ще изобретят ваксина по- рано от учените,,.
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХЕЙ KPETEНОИД, АКО НЯМА КАКВО ДА КАЖЕШ, НЕ СЕ ПОКАЗВАЙ ПОВЕЧЕ!ДРАЗНИШ ОТВСЯКЪДЕ!
101
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Две години бях в казармата-нямаше как беше задължително.На практика имах не една,а две нулеви години.След тези две години бях все едно,че съм бил в джунглата.След това следвах и завърших с отличен успех ,но възстановяването отне година.Природата поправя всякакви грешки.Няма страшно ако имаме една нулева година.
100
1
 
8
 
! Отговори
Ще има, ще има преди 3 години
Много учители и родители ще пострадат само. Това ще е резултата от слабоумието.
99
0
 
1
 
! Отговори
минус една година преди 3 години
Нама да има Нулева защото за всички учебни заведения подготвят с минус една година. демек във всички училища, колежи и университети ще се въведе автоматично повтаряне на учебната 20/21
98
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Няма нулева година - минус една ще има...
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те, калинките от МОН, както и инспекторите от РУО /бившите РИО/ работят онлайн!В голямата си част са на възраст и нямат деца в училище. От къде да знаят какво става в училищата, като те не работят с ученици, че да се очакват адекватни мерки и решения.Те си мислят, че няма откъде да се заразят и въобще не им пука за болните или починали родители и учители.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те, калинките от МОН, както и инспекторите от РУО /бившите РИО/ работят онлайн!В голямата си част са на възраст и нямат деца в училище. От къде да знаят какво става в училищата, като те не работят с ученици, че да се очакват адекватни мерки и решения.Те си мислят, че няма откъде да се заразят и въобще не им пука за болните или починали родители и учители.
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата дори и болни не ги изследват. Хванаха няколко реално болни, но без симптоми ходещи деца на училище само заради критично вече състояние на родителите. И после се чудят за бройките. Ще пренесат заразата в семействата си и ще загубят близки. Няма да са осакатени образователно, но може да останат без някой близък.Ако това е родител, образованието им в дългосрочен план пак ще е под въпрос, заради финансовата страна на въпроса.
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тестове по 120 лв платени от хората живеещи в най-бедната държава в ЕС пандемия не се бори.Трябваше още в началото да насочите средства за безплатно тестване и контрол по училищата и болници,които са едно от основните места за разпространение, а не калинките от МОН и РЗИ да си развяват байрака цяло лято по тузарски курорти и да преписват мерки от други държави, които са трудно приложими у нас.
93
0
 
2
 
! Отговори
komitataей преди 3 години
само мутанти в секторите без реформи в тях-тез деца вече са пълно куку-н еможаха да разберат че дигане на заплати не решават нещата защото няма контрол върху дейноста
92
1
 
14
 
! Отговори
Истината преди 3 години
На училище ходят болни деца-ама те само имали малко сополи?!Да не говорим за децата на болни родители ,които официално не се водят с Ковид, защото нямат пари за изследване, не искат да се карантинират и шефа не дава ,за да не се затвори временно фирмата.Това се знае ,но на никой от богопомазаните не му стиска да излезе и каже истината-тотално се *****хме и че долу при нас плебса е ужас-без лекарства ,без болнични ,без достъп до болница!!!
91
0
 
17
 
! Отговори
Убийци преди 3 години
15%-болни ученици?!Ами те го карат безсимптомно.Направете масови тествания на учениците с бързи антигени тестове/дават95-98% точност/ ,за да се види реалното положение ,но ще стане ясно още нещо:1. милионите за Ковид са изхарчени2. проспахте 6м. и няма работеща онлайн програма,т.е. ще ви лъсне тоталната некомпетентност и крадлива алчност.УБИЙЦИ на учители ,родители ,баби и дядовци!!!
90
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека си върви керванът! Който иска да учи, ще се изучи. Това е. Децата на берачите на малини стават берачи в 90% от случаите. Нещо като кастите в Индия. Трудно се израства, но има и такива, които успяват. Всичко е в манталитета, самосъзнанието и желанието за развитие. Да не забравяме и възпитанието и ценностната система.
89
0
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА преди 3 години
Нулева е вероятността за нулева година.ДВЕТЕ НУЛИ НА БГ ОБРАЗОВАНИЕТО
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев, не се ли срамувате от т.нар. нов закон за образованието? Кажете на родителите колко път го преправяхте оттогава. Кажете колко наредби за прощаващото образовние приехте, отменихте и преправихте.За незапознатите в тази наредба уж надълго и широко са разпоредени санкциите за учениците, както и формите на обучение - дневна, самостоятелна, индивидуална и т.н.
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна хората са казали, че ако си мълчиш, може да минеш за умен. Господин министър, спрете да плямпате гл у пости. Никакви варианти за НВО нямате - нали видяхме в края на миналата учебна година, как в последния момент отменихте НВО за 4.клас, а за другите изпити датите продължавахте да ги сменяте ежедневно.Вие създавате хаос в образованието и не можете на две магарета слама да разделите. Подайте си оставката.
86
0
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Много правилно защото така ще вземем дипломи без да ги купуваме.Бравос.