Училищата били нарочени за идеалния виновник за скока на болните

През февруари и март вероятно отново ще се учи в електронна среда
Обновена: 15 ное 2020 15:20 | 15 ное 2020 15:00, Камелия Цветанова
221
Училищата били нарочени за идеалния виновник за скока на болните
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано", каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНР.

Още по темата
Той посочи изследвания, които показват, че малките деца са и по-малък разпространител на вируса.

"Стойностите на заболелите ученици и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от средните, но има подозрения, че боледуват безсимптомно и пренасят коронавируса", обясни той.

Министър Вълчев подчерта, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна.

"Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход", уточни той.

По думите на министъра на образованието има над 1250 училища, които не са се сблъсквали с коронавируса.

Диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение, категоричен беше Красимир Вълчев.

"По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата - около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап", съобщи министърът.

Според Вълчев има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт: "Апелирах към директорите, когато има страх да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и да намалим мотивацията им за учене".

Той беше категоричен, че изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата.

"Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща забрана за учениците от 6-и до 12-и клас. ... Трябва да имаме редуване на дистанционно и присъствено обучение. Виждам, че много хора започнаха по-стриктно да спазват мерките, ако се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще започнем редуването на паралелките. Повече трябва да учат присъствено 8-и клас, особено езиковите паралелки, 7-и клас - също".

По думите на министъра в месеците на сезонния грип - февруари и март - отново ще трябва голям процент от системата на образованието да премине в електронна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай стига с тея училища бе!Колко да стоят затворени?Тази година изобшо не са ходили.Нали като се затворят училищата трябва да се преустановят спорт,уроци,кражоци,социални дейности,курсове и т.н.Колко време да стоят затворени бе?Вие нормални ли сте?Значи децата да са заложници на протестите,масовото неспазване на мерките,липсата на самосъзнание,недоверчивостта на простаците.Еми няма как да стане! Не ощетявайте учениците,те най-имат нужда от живот без психиране !
159
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 168То цяла Европа първо затвори кафета, кръчми и МОЛ-ове, ама за това нищо не казвате. Навсякъде училищата бяха Последни!
158
3
 
34
 
! Отговори
Убийци преди 3 години
Абе затворете тези училища!! В цяла Европа затварят, а ние -не , защото всичко ни е наред.Какви 15% след като го карат безсимптомно, тези идио*ти ли са ,или са нагли лъжци?!Защо не тестват масово децата с бързи Аг- тестове или ще стане ясно:1.реално ,че масово са /+/ 2.въобще не са готови за онлайн обучение ,защото проспаха 6м.3. няма пари за болнични за мама и тате ако стоят под каратина и т.н.Убийци на учители ,родители и баби и дядовци.Реално е пълен хаос и естествен подбор.
157
2
 
21
 
! Отговори
истината преди 3 години
Поведението на ГЕРБ към пандемията е като това на СССР към аварията в Чернобил през първото денонощие. "Няма проблем" , "Няма нищо да стане ако децата са на учлище, не е като да могат да заразят родителите си и роднините си.... Това е невъзможно". Пълно невежество. Добре бе човек, ако ще се минава със сигурност началото на следващата година към електронно обучение, какво пречи да се премине веднага?!?
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯзеНе говоря за маските. Там си прав. Говоря за корелация между отваряне на училищата присъствено и как се отразява до 28 ден от това. 111 страни - представително проучване на Лансет!
155
1
 
28
 
! Отговори
GBGKO преди 3 години
Този мазен "гъзоблизец" - Вълчев е за разстрел, хора пазете учителите!!!
154
2
 
6
 
! Отговори
Язе преди 3 години
До 160Това, което си написал, напълно съвпада с маето мнение - математическите модели доказват че маската намалява риска. А медицинските научни доказателства са, че маската не схира вируса. Правиш ли разлика между спиране на вируса и намаляване на риска? Не бъркай компютри с компоти :)
153
1
 
24
 
! Отговори
до 161 преди 3 години
Тези учители, които починаха не са само възрастни.Има ои под 50годишни.10 заплати няма да успокоят семействата им. И 100 заплати да дават-файда йок.Хората си заминаха-лека им пръст! Нека почиват в мир!Работата е, че лекарите и учителите са с хуманни професии и те ще продължават до последен дъх да са на поста си.
152
1
 
5
 
! Отговори
до 156 преди 3 години
Хаха ами кажете им направо: "Хората си носят маските с човката отвън"Да им диша човката. Те не знаят, че през носа влиза вируса.Но той влиза през всяка дупка по тялото. А през очите най-вече.
151
0
 
17
 
! Отговори
В Е Д Н А Г А ! преди 3 години
10 заплати обезщетение на семейството на починалия учител!!!
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯзеНапротив, има много точни математически модели. Ако не вярваш на родните математици и алгоритми, прочети най-авторитетна статия по въпроса от Лансет. Емпиричната наука изобщо не й пука какво вярваме или не. Древните са казали: Пред фактите и боговете мълчат!
149
6
 
3
 
! Отговори
Язе преди 3 години
До 156Маската само малко намалява риска от зараза (под 30%), маската НЕ спира вируса- научно доказано е, стига с ния маски. И няма научно доказателство за процента зараза в училищата
148
0
 
15
 
! Отговори
до 154 преди 3 години
Не може учебници втора ръка за всеки випуск и всяко училище има различна програма и различни учебници за различните набори. Има по 6 вида учебници за някои класове по един предмет.Хартиената учебникарска мафия е като пералня за пари.Има може би 5 учебника по история за 6 или 7 клас ще ви излъжа ако кажа точно за кой клас щото не обърнах внимание.Наскоро четох по всеки предмет има няколко учебника и училището избира уж по кои учебници.Та и там далаверата е на макс при избирането от директорите
147
0
 
22
 
! Отговори
Тогава преди 3 години
къде са шумно рекламираните в началото на учебната година безплатни тестове за ученици и учители? В малкото страни в Европа, където още не са напълно затворени училищата има създадени условия: малки групи и дистанция м-у учениците 2м, постоянна вентилация на помещенията, дезинфекция (истинска, а не като вашата), дисциплина... Здравната им система е на свтлинни години от вашите пътечки за усвояване и работи за хората. А вие тук правите хората на *** с вашите измислени проценти и номера.
146
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не не сме ги набедили, училищата СА основният виновник за втората вълна. Училищата и фактът, че 90% от хората не могат да си сложат маските на носа, а ги носят някъде около брадичката. В събота в Л.ДЛ, един си беше свалил маската под брадичката и си кашляше на воля. Нямаше кой да му каже копче. Докато това е така, броят заразени няма да спре да расте.
145
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без да се пиша пророк, помнете ми думата. Това негодно и престъпно творение, Вълчев, ще направи така, че най-големия пик ще бъде точно по Коледа. Празникът на хиляди ще бъде потопен в скръб! И тогава ще бъде късно и за дистанционно! Повечето страни в Европа вече затвориха училищата безусловно, защото емпиричната наука е неумолима: най-малко 30% от пандемията се дължи на присъствие в училищата. Това са възможно най-интензивните и продължителни социални събирания на закрито
144
2
 
12
 
! Отговори
Хей-152:153 преди 3 години
Това е от контекста извадено. Става дума за учителите в детските градини и за плачещи деца.Не се правете на ударени с манерката....ясно е за какво става дума.Аз дете имам и внуче имам.И 32 години уча децата на хората.Не съм си видяла внучето на живо с месеци защото съм в рискова среда на работа.Не си трепете децата! Като ги заведете в ДГ там се грижат за тях и за минути ги успокояват.Те сухите съчки са само в главата на вожда ви Мангъра.Аз сухи съчки не виждам.Имайте малко уважение към хората!
143
0
 
8
 
! Отговори
1-2 преди 3 години
Лесно пусна големите ученици - ми те не си купуват учебници или ги взимат втора ръка, кат брой са наполовина - иии...много файда няма от тях!
142
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давайте да изтрепем децата, за да не плачат и да не отделят сълзи.Така ще спасим сухите съчки.
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 149Ти затова ли нямаш деца?За да не се заразиш.