Училищата били нарочени за идеалния виновник за скока на болните

През февруари и март вероятно отново ще се учи в електронна среда
Обновена: 15 ное 2020 15:20 | 15 ное 2020 15:00, Камелия Цветанова
221
Училищата били нарочени за идеалния виновник за скока на болните
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано", каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНР.

Още по темата
Той посочи изследвания, които показват, че малките деца са и по-малък разпространител на вируса.

"Стойностите на заболелите ученици и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от средните, но има подозрения, че боледуват безсимптомно и пренасят коронавируса", обясни той.

Министър Вълчев подчерта, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна.

"Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход", уточни той.

По думите на министъра на образованието има над 1250 училища, които не са се сблъсквали с коронавируса.

Диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение, категоричен беше Красимир Вълчев.

"По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата - около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап", съобщи министърът.

Според Вълчев има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт: "Апелирах към директорите, когато има страх да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и да намалим мотивацията им за учене".

Той беше категоричен, че изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата.

"Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща забрана за учениците от 6-и до 12-и клас. ... Трябва да имаме редуване на дистанционно и присъствено обучение. Виждам, че много хора започнаха по-стриктно да спазват мерките, ако се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще започнем редуването на паралелките. Повече трябва да учат присъствено 8-и клас, особено езиковите паралелки, 7-и клас - също".

По думите на министъра в месеците на сезонния грип - февруари и март - отново ще трябва голям процент от системата на образованието да премине в електронна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според изнесеното от КПКОНПИ изпълнителният директор на фондация "Просвета"Мария Карабельова Маргаритова е кума на Вълчев и същевременно е съдружничка със съпругата му в консултантско дружество "Бонафиде Адвайзърс" ООД. Твърди се, че основната дейност на фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателската група "Просвета" за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката. От КПКОНПИ посочват, че по смисъла на закона съпругата на министъра и шефът на КЗП са свързани лица.
139
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сълзите на малките плачещи деца се предава вируса тихомълком.Децата са без симптомни носители.Мислете малко! Тези красиви глави някои ги имат само за украшение на тялото.
138
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гогича изобщо не е наясно, че децата от 1 до ПГ 6 група в ДГ спят на см едно от друго и на легла на 2 етажа.В група са по 28 до 32 деца.Имат 2 тоалетни в групата и само 3 чешми.Децата от 1 и 2 група не могат дори да си мият ръцете сами.Не могат да държат лъжица родените 2017г.Те са с памперси.Всяко дете има нужда от специални грижи и лелята с учителката ги обслужват дори при обличане на пижамките.Това е точно лице в лице.На см са от очите на децата.От сързите се предава вируса тихомълком без сим
137
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са учебниците, дето ги печата Вълчовица?
136
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
уважаеми Гогич,-неграмотоното поколение не е от вчера и не е от вируса, това е само последния пирон в ковчега-децата не са по-малко заразни, а карат безсимптомно и разнасят вируса тихомълком-едно е група от 3-4 пишлигарчета за няколко часа в мол-а, друго е училище с 3-40 класа по 25-30 души, заедно по цял ден
135
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В монента единствено дистанционното може да защити правото на децата на образование. Когато отмине бурята, тогава ще оправяме образованието, което е скапано от дестилетия. А този министър е просто едно некадърно творение на природата, човек без чест, без експертиза, без сърце. Като не знаеш, като не можеш, като те е страх - давш си оставката. Защото математическите модели са непоколебими: 30% от заразата се дължи на отваряне на училищата. Гърция, Румъния, Австрия, Унгария, Чехия - затвориха!!!
134
2
 
13
 
! Отговори
До Гогича преди 3 години
Те тези деца, които хайманисват по цял ден по улиците и кафенета даже и да са присъствено не вярвам да усвоят някакви знания.
133
23
 
4
 
! Отговори
Гогич преди 3 години
До 140Че те децата са си по цял ден заедно я вкъщи, я навън. Пълна тъпотия е, че децата разнасят вируса, след като точно учениците са в пъти по-малко заразени от възрастните, които са и по цял ден по магазините, за да уцелят промоциите. А че неграмотно поколение идва заради затворени училища- факт, онлайн обучението си е проформа отвсякъде.
132
0
 
11
 
! Отговори
до 101 преди 3 години
Николай, ти хубаво даваш сравнение със зелените коридори и децата, но това е противопоставяне на различни поколения-не е решение.Нямам представа дали си наясно, че учителите на вашите деца са на годините на бабите им.Дори са по-възрастни от някои баби на децата в детската градина.Ако не вярвате-вижте справка в НСИ над 60г в ДГ са 2717, от 55 до 59г са 3305,50-54г. са 2806 учители.Та те са пред пенсия до 3г.В рискова среда са.Няма млади учители.Няма кой да ги замени.ТЕ НЯМАТ ЛИ ПРАВО НА ЖИВОТ?
131
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИШКИ ЕДНО РЕШЕНИЕ НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ.....ТРЯБВА ДА УМРАТ СТОТИЦИ УЧИТЕЛИ И ХИЛЯДИ ЗАРАЗЕНИЕ РОДИТЕЛИ С ВСИЧКИ ПОСЛЕДСТВИЯ ...ЗА ВАС ВЕЧЕ ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ НЕ СТРУВА НИТО ЕДНА СТОТИНКА ....ЗА КАКВО СИ МИНИСТЪР ЗА ЗАПЛАТА И ПРИСТИЖ
130
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до един съгласенкви щети, кви ученици, ти нормален ли си ?децата които си учат, си учат и в къщи.тия дето не им се учи, не учат и в къщи.дай да изтрепем старите и болните, за да може пишлигарчетата да се лигавят на живо в даскало, а не по фейсане ти знам всичките познати, от мойте познати има тримам починалитака че ако те срещна на живо, такива минуси ще ти нацъкам, че не знам къде ще те приемат после с тия затворени болници
129
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше училищата да са затворени, така и така в едно семейство, като разбилеят тати и мама, отсъстват по поне две седмици
128
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един съгласен Аха "Щетите на учениците, които им се нанасят сега, ще се видят след година, две." Вярно десетки хиляди млади инвалиди под 16 години които няма да могат да пробягат 20 метра с дробове като стара дреха изядена от молци. Финансите не ни интересуват, интересува ни здравето на нацията.
127
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 132 anonimenми то цялата ни система е натам насочена, да продаваме учебници, не да учим децатаедин добър учител спокойно може да се справи и без учебници, за горните класове говорявместо да се инвестира в учители, инвестира се в учебницисъщото е и в здравеопазването, не се инвестира в свестни доктори, а в частни болници да крадем от касата, пациентите кучета ги яли
126
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дърпа му концитеИ да го смени с друг бушон е късно вече. В момента ако има избори не знам дали ГЕРБ изобщо ще могат да влязат в парламента... Не си дават сметка, че разочароваха и своите.
125
11
 
12
 
! Отговори
Един съгласен преди 3 години
Вижте Австрия, пълна карантина, ограничават придвижването на всички, повтарям на ВСИЧКИ, а не само на децата. Щетите на учениците, които им се нанасят сега, ще се видят след година, две. Щетите при пенсионерите се виждат веднага. Въпрос на баланс. И да ми цъкате минуси, не ми пука. Всичките ми познати за присъствено обучение, а вие си стойте вкъщи и си гледайте сериалите /турските са най-интересни/!
124
3
 
15
 
! Отговори
до 131 преди 3 години
Само на учителите под тази статия защото става дума за образование.Тука не е погребална агенция и траурна стена.Споаменават се починалите учители защото това е свързано с професията им.Няма друга свера на работа, където срещу вас да има хора без маски в една стая и то над 28 деца в една стая.За това ги споменаваме.Защото те са рискували да учат вашите деца.Защото учителите са отговорни хора и не са се предали-продължили са да се грижат за децата ви.А вие без възрастни няма как да обучите децата.
123
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя трябва да се изгони моментално, кривата нагоре тръгна от 27 сеп. - кон с капаци или щраус зарит в пясъка - Училищата били нарочени !!! Те са основния разпространител и това е напълно естествено, децата не карат ЖИПКИ и 2 пъти на ден в градския се бутат, а в училището обменят. За тея училища определението е сградни дупки с вид на затвори и епидемична устойчивост 0. Ще останем без учители заради тоя бибитковец.
122
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петдесет и трима учители от училища в Бургаска област и деветима учители в детски градини са с положителни проби за COVID-19. Вятър го вее Вълчев на бял кон. Нямали сме по-слаб министър на образованието до сега.Най- неадекватен е Вълчев, преди него беше Меглена Кунева.Вълчев не иска онлайн защото жена му печата учебници.Фирмата на жена му и кумата му печатат хартиени учебници.Да си продават учебниците ги вълнува.Като *** е.Нищо не решава той.Мекотело е.Други вземат решенията за всичко.
121
24
 
4
 
! Отговори
Един съгласен преди 3 години
ПОДКРЕПЯМ НАПЪЛНО МИНИСТЪРА ! Във всеки офис има разболели се и починели, но поименно се броят само лекарите и учителите, което е нормално. Всички ревнаха за правата на пенсионерите, че ги били ограничавали да пазаруват, повтарям да ПАЗАРУВАТ и тава било основно право! Ами правото на образование на децата, не е ли ограничено, цял ден вкъщи на компютъра, за вас нормално ли е? Тези деца са бъдещето, а не възрастните хора, колкото и грубо да звучи?