Училищата били нарочени за идеалния виновник за скока на болните

През февруари и март вероятно отново ще се учи в електронна среда
Обновена: 15 ное 2020 15:20 | 15 ное 2020 15:00, Камелия Цветанова
221
Училищата били нарочени за идеалния виновник за скока на болните
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано", каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНР.

Още по темата
Той посочи изследвания, които показват, че малките деца са и по-малък разпространител на вируса.

"Стойностите на заболелите ученици и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от средните, но има подозрения, че боледуват безсимптомно и пренасят коронавируса", обясни той.

Министър Вълчев подчерта, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна.

"Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход", уточни той.

По думите на министъра на образованието има над 1250 училища, които не са се сблъсквали с коронавируса.

Диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение, категоричен беше Красимир Вълчев.

"По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата - около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап", съобщи министърът.

Според Вълчев има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт: "Апелирах към директорите, когато има страх да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и да намалим мотивацията им за учене".

Той беше категоричен, че изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата.

"Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща забрана за учениците от 6-и до 12-и клас. ... Трябва да имаме редуване на дистанционно и присъствено обучение. Виждам, че много хора започнаха по-стриктно да спазват мерките, ако се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще започнем редуването на паралелките. Повече трябва да учат присъствено 8-и клас, особено езиковите паралелки, 7-и клас - също".

По думите на министъра в месеците на сезонния грип - февруари и март - отново ще трябва голям процент от системата на образованието да премине в електронна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До болни мозъци"Учениците в училище!"Робуването на догми не носи нищо добро.
199
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не е далече от акъла как може да се разпространи един вирус. Също е много спорно, дали ако си в училище под стрес да не се заразиш е по-добре от колкото вкъщи. Същото е е и за дистанционното обучение, че не било ефективно е доста спорно. Но, най-важното е здравето на нас и нашите близки, приятели и т.н.
198
10
 
3
 
! Отговори
Он лайнО преди 3 години
То бива разтягане на темата ,бива...Бля,бля,бля...Децата на училище КЪДЕТО им е мястото! Родителите на работа КЪДЕТО им е мястото! Който се разболее - вкъщи или в болница ако се налага ( макар ,че от "Сънародници от малцинствата " място едва ли)! Караш болеста ( дай- боже по - леко или безсимптомно) и КОГАТО в пребориш обратно към живота! Докога ще затягаме - разхлабване?! Една година мина става все по зле...Животът ни минава - станахме сенки ..Забулени ,наплашени,затворени , обезверени..Стига
197
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 199Правя разлика, правя, но и виждам, че учителите не са се спрели от екскурзийки всяка сдмица, ама иначе много ги е страх! Ами ограничи си контактите, като те е страех, всички с една професия ли ще се съобразяват!?
196
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев,1 по-добре забранИ всякакви семинари, срещи, обучения и т.н. глупости - изрична заповед трябва до РУО и директори на училища и детски градини! Забранете на учителите всякакви пътувания и т.н. Не са се спрели, а всички искат ДО!?кАК ВО ЩЕ ПРАВЯТ РАБОТЕЩИТЕ РОДИТЕЛИ, НЯКОЙ МИСЛИ ЛИ!?
195
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
U4ilischtata trabva ds sa satvoreni do kraja na 2020 g ako trabva i januari togava schte e pils,.da nova g i zl januari minister4eto da ne se podmasva na selendura mutra v u4ilischtata nischto ne u4st u4itelli s zigari mirischat na allohol darti direktorki mladi gerberi nula u4enie
194
11
 
6
 
! Отговори
болни мозъци преди 3 години
Оставете децата на мира болни мозъци! Учениците в училище!
193
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Университет Принстън се произнесе - децата разнасят заразата ковид.
192
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами с голяма вероятност са виновни.Да продължат онлайн и толкова.
191
4
 
9
 
! Отговори
Йосифова преди 3 години
Забранявам ти да с играеш с живота ми, Вълчев! Не си играй с живота на хората! Чуваш ли ме добре?!
190
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с матурите и НВО как ще се справите - пак ли така децентрализирано ще се провеждат, на местно равнище? Всяко училище със свой график и своя програма.Децата нямат вина и никой не ги вини. Главният виновник са политиките и техните носители, които откровено лъжат, за да грабят и унищожават вече и физически народа.Затворете училищата - те не са нарочени, те са инкубатори на заразата!
189
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До +++ Вие анситина ли не правите разлика между детска прощадка навън и 7 часа в затворено помещение?
188
8
 
3
 
! Отговори
+++ преди 3 години
Децата боледуват най-малко от ковид. А защо детските площадки са пълни с деца? Кой ви вярва вече платени медийки.
187
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учението и училищата са различни неща.Може да учат и от къщи.Без надзирателната функция на учителя.В училищата може да организират ,, занимални,, ,в които да работят млади хора.Там да прекарват времето си деца, чиито родители не могат да ги гледат
186
6
 
10
 
! Отговори
Каракочев преди 3 години
До Анонимен Очевидно г-н министъра не смее да тества, защото ще трябва да затвори всички училища.
185
5
 
13
 
! Отговори
Ex juvantibus преди 3 години
,,били нарочени...,,Правилно е да затворите училищата и ако не се намали скоростта на разпространение на вируса, ще се признае ,че е съвпадение скока на заразените.
184
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Вие от къде вадите Вашата? Колко деца тествайте за да докажете, че те са виновни? СЗ говоря от опит, а не да си чеша клаеиатурата. Тествайте ги и докажете, че са еиновни, но не Ви стиска.
183
7
 
5
 
! Отговори
Г-жа Дупчек преди 3 години
До Анонимен Нали не мислете, че 20 човека е представителна извадка за 60 000 заразени в момента :)
182
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-Жа ДупчекАз ще ви кажа. Около мен има двайсетина болни, всички си тестваха и децата. Знаете ли колко деца се оказаха положителни? Едно!!! Сами си правете сметката от къде идва заразста.
181
7
 
15
 
! Отговори
Г-жа Дупчек преди 3 години
Този *** вече става жалък и опасен! Колко ученици са тествани за да се твърди колко от тях са безсимптомни вирусоносители. Имало подозрения, че боледували безимптомно :) . А колко са болните учители? Сега ще редуваме дистанционно и присъствено обучение за да не останат незарзени учители. Този министър си играе с огъня, но в един момент ще трябва да отговаря за бездействието си.