МОН с три графика за връщането в училищата до Коледа

Учениците трябва да прекарат поне 2 седмици в класните стаи
64
МОН с три графика за връщането в училищата до Коледа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три примерни графика за редуване на присъствено с дистанционно обучение до Коледа е изпратило образователното министерство до училищата. Според тях учениците трябва да прекарат не повече от 10 последователни учебни дни вкъщи и поне две седмици присъствено в класните стаи.

Още по темата

Примерните графици на МОН обхващат периода от миналия четвъртък до 23 декември, съобщи „Монитор“.

При първия вариант учениците от 5-и до 12-и клас трябва да прекарат общо 40% в дистанционно обучение и трите дни преди Коледа да се учат в клас.

Най-много в онлайн среда ще учат 6-и, 11-и и 12-и клас – общо три седмици. Останалите три ще бъдат на място в класните стаи. 43% от часовете на 9-и и 10-и клас също ще преминат пред лаптопа или телефона и платформите за дистанционно обучение. Само с две седмици онлайн уроци или 33% общо пък ще бъдат седмокласниците. Осми и пети клас ще имат по една пълна седмица в дистанционно обучение плюс 17 и 18 декември.

Така според тази график първата и третата седмица, както и първите два дни от шестата седмица половината децата ще учат от вкъщи, а втората, четвъртата и петата – 38% от тях.

При вторият вариант онлайн уроците са 49% от учебното време, а трите дни преди Коледа учениците ще бъдат вкъщи. Според това предложение 5-и и 12-и клас карат една седмица в клас, след това две седмици дистанционно, последвани от две присъствени плюс 17 и 18 декември. 6-и и 11-и пък започват с две пълни седмици вкъщи, две присъствени и още две онлайн. Седмокласниците пък имат две седмици в клас, две вкъщи, 7 учебни дни на място и 3 онлайн. МОН предлага осми клас ще учат онлайн само от 26-и ноември до 2 декември и преди Коледа. 9-ти и 10-и клас почват със седмица от вкъщи, от 19-и ноември до 2 декември са на място в класните стаи, а след това една седмица отново онлайн. До края на годината според този вариант 9-и клас учи на място и между 9-и и 16-ти декември, а десетокласниците само на 17-и и 18-ти.

Според третото предложение от 12-и до 18-и ноември в училище ще учат 5-и, 8-и, 9-и и 10-и клас. Следващата 5-и, 9-и и 10-и клас минават дистанционно, а с 6-и продължава с онлайн уроците. От 26-и ноември до 2 декември в класните стаи ще са само 6-и, 7-и, 11-и и 12-и клас. Между 3-и и 8-и декември онлайн са 7-и, 8-и, 11-и и 12-и клас, а от 9-и до 16-и са 6-и, 7-и, 11-и и 12-и. на 17-и и 18-и декември в класните стаи ще бъдат само 6-и, 7-и, 11-и и 12-и клас, а до края на годината към тях се присъединяват всички ученици.

Според образователния министър трябва да се следва принципа на приоритезация и определени класове да учат повече присъствено. В насоките на МОН е разписано и в каква последователност различните паралелки да преминават към дистанционно обучение. Според тях първи трябва да са паралелките от 9-и до 12-и клас, в които не се изучава интензивно или разширено чужд език. След това дистанционното обучение може да се прилага и за осмокласниците, които не изучават интензивно език и по-голяма част от гимназистите. Предпоследно мярката трябва да се приложи в прогимназия, както и при изучаващите интензивно чужд език в 8-и клас и останалите осмокласници. В този списък са включени и 3-и и 4-и клас. В училища с концентрация на деца и ученици от уязвими групи в 4 и 5 група трябва да минат последно в дистанционно обучение.

В писмото с примерните графици на просветния министър с посочено, че моделите на редуване и частично присъствено обучение на класовете създават трудности по отношение на работата на учителите и обучението на учениците, затова те могат да бъдат съчетани и с допълнителни мерки. Вълчев два и различни примери за реорганизация на учебното време: да се даде възможност да хибридно обучение като част от предметите са онлайн в другата смяна или пък се раздават задачи за самоподготовка, ако не могат да се намерят заместващи учители, часовете да се намалят с до 10 минути, практическото обучение да се планирана в оптимален период от учебната година, в последователни дни, за да мине цялата паралелка към онлайн обучение. Сред мерките е носенето на маски при смесване на класовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
23
 
! Отговори
Какво ще рече преди 3 години
"училища с концентрация на деца от уязвими групи"? Те трябвало да минат последни онлайн. От какво са уязвими? Работя в център за деца със СОП - няма по-уязвими от тях, защото всички са с множество увреждания, придружаващи заболявания и интелектуален дефицит. Не разбират какво значи зараза и не спазват никакви мерки, защото не могат. При това почето са освободени от всякакви ваксинации заради състоянието си. Но ги водят на училище... Вълчев за тях нехае, явно мислите му са заети с ромеите.
36
0
 
12
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Ами аз, като ходя пак сме на график 30% сме присъствено, като дистанцията на човек е 8 кв.м. и повече. Дезинфекцират 4 пъти дневно. Климатичната система е оборудвана със специални филтри и система за дезинфекция на въздуха. Пътувам с кола до работа веднъж месечно, така се пада по график. Останалите дни работя от вкъщи. В на сина ми училището да 29 деца по 6 часа дневно без никаква дистанция или дезинфекция на помещенията.
35
1
 
29
 
! Отговори
S преди 3 години
С три графика! Те един не могат да измислят като хората, а три направили. Много баби, хилаво бебе. Който разбере логиката на тези графици, моля да ги обясни по-адекватно. Като е толкова страшен вирусът и обучението не е е пълноценно според министъра, нека обяви два месеца ваканция, а после да учат до 30.юли и да почиват само август.
34
0
 
33
 
! Отговори
S преди 3 години
Добрите ръководители вземат решения като се аргументират АДЕКВАТНО и не целят да се харесат непременно на всеки. След НГ няма да има кой да им преподава. След първите две седмици и имахме 5 болни колеги и няма кой да замества. Това министерство иска опитен човек, който е бил в системата на образованието години. Не обвинявайте учителите. Те изпълняват абсурдни заповеди спуснати от МОН. Що се отнася до преподаване, хорариуми, учебни програми, организация.
33
0
 
25
 
! Отговори
S преди 3 години
Абсолютно неадекватни методи. Ако се пазим и дистанцираме, да бъде както трябва. Ако ходим на училище, да бъде също както трябва. Така или иначе ще сме в контакт. Уж опасен вирус, ама да отидат три дни преди Коледа. Те учениците в седмицата преди Коледа имат тържества. Ама от де да знае това министър без хуманитарен профил в своята автобиография. Не може да вземе решение и се опитва да угоди на всеки. Трудно е да бъдеш ръководител и да вземаш правилни решения, да бъдеш отговорен.
32
21
 
4
 
! Отговори
До министъра преди 3 години
Какво толкова ги поощрявате тези малки смешници 1-12 клас само си стоят вкъщи пушат цигари и пият алкохол. Дайте им една лопата, кирка каквото и да е да ходят да работят, да копат
31
18
 
1
 
! Отговори
Аз съм преди 3 години
Мразя ги тия деца на 21 век. Иде ми да ги утрепя всичките. Не знаят как да се държат па и пари искаш да им дават. Не се занимавайте да ги гледате, изхвърлете ги сами да се оправят
30
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АБЕ КАКЪВ е тоя зор? Ами елементарен печелбарски зор от министъра през самото министерство до директорите на у-ща. Всички са една мафия учебници, фирми за подръжка и охрана, парите на глава (като при ***) и ред знайни и незнайни финансови поточета. Нищо лично, а финансово.
29
15
 
3
 
! Отговори
Автор се шегувате преди 3 години
Какви ученици какви пет лева те са срам и позор да ги затворят всичките 700 хиляди деца в затвор
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес при мен бяха 28 деца родени 2017г. Нямате си идея какво е в ДГДистанция няма и не може да има. Всяко дете се подпомага във всяка една дейност.
27
8
 
16
 
! Отговори
АБЕ КАКЪВ преди 3 години
Е тоя зор да вкарат децата в училищата??? То там освен на псувни, цигари и бело на нищо друго не ги учат... Даскалите нарочно гледат да претупат часовете та после да дават частни уроци по 30лв на час. Пълно е с младежи на по 18-19 дето не могат да си напишат името правилно! За какво образование говорим за какви 5 лева... Айде у лево..
26
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Верно ли? Интересно, 65 човека колектив, около 90% сме с деца. В нито едно семейство, нито един болен. Трябваше поне половината да сме се тръшнали с толкова много деца. Не ни е срам, не изпълняваме плана.
25
17
 
3
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Щом децата разпространяват вируса най много защо просто не ги изтрепем не е толкова трудно
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 22Хайде стига с тази песен. Ти замислял ли си се като ходиш на работа и домъкнеш вируса каква травма ще е за детето, че заради него си ходил на работа. Ако му втълпяваш, че то е виновно ще е травма.
23
15
 
1
 
! Отговори
Нищо няма да стане преди 3 години
Защо въобще си губят времето с някакви си ученици, то се е видяло нищо няма да стане от тях и само ще развалят България още повече
22
13
 
1
 
! Отговори
Лелеле преди 3 години
Чак па големите ученици дето не правят абсолютно нищо за бъдещето си и за бъдещето на държавата. Смърт за тях!
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърът на образованието кълчи пръсти и обяснява гъвкаво, че не ставало дистанционното обучение за учениците, защото намалявал интереса на децата, нямали мотивация, това страда, онова страда.Абсолютни лицемери! Ако толкова им пукаше за средното образование досега можеха да са го реформирали - да го дигитализират, да има учебни таблети, компютри за децата, интерактивни дъски, мотивирани и обучени на последните технологии преподаватели, със съвременна учебна програма
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замисляли ли сте се каква щета е за децата, като домъкнат вируса от училище и си заразят родителите, бабите и дядовците? И ако някой от тези близки хора на детето почине? Това каква травма ще е за детето някой от МОН да е помислил?Изобщо не опира въпросът до учителите само.
19
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драги ми министре. Идеята на дистанционното обучение в момента не е само да предпази децата и учителите, а също така и хилядите граждани имащи ежедневен контакт с тях, като родителите им, близките и пътуващите работещи в градският транспорт. При положение, че има вариант за продължаване на обучението дистанционно е престъпление да ги тикате обратно в тесните и задушни класни стаи и по градският транспорт. Пък и все още няма достатъчно данни как се отразява на организма дори и на леко изкаралите
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А учителите в детската градина не са хора-тях министъра или кучета са ги яли........................за тях никой не се замисли