На училище до Коледа по график – по дни, седмица за седмица

Целта е да се редуват присъственото и дистанционното обучение
Обновена: 16 ное 2020 07:12 | 16 ное 2020 07:06, Елка Василева
115
На училище до Коледа по график – по дни, седмица за седмица
Снимка: архив, БГНЕС

Всяко училище ще прави график до Коледа за редуване на присъственото и дистанционното обучение, след като Министерството на образованието и кризисните щабове по места изпратят конкретни насоки кои класове да учат. Това каза пред “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

Кои паралелки ще се върнат след 27 ноември, когато изтича заповедта на здравния министър учениците от 6-12 клас в цялата страна да учат от вкъщи, както и дали да се носят маски в клас и да се променят ваканциите ще са част от предложенията, които тази седмица ще бъдат обсъдени на срещи в МОН.

“Все още сме далеч от вариант да се учи през лятото, имаме резерви в учебните програми и учебното време. Надяваме се до една-две седмици да паднат стойностите и натискът към здравната система и тогава да се мине на графици”, посочи Вълчев.

Още по темата

Междувременно директори виждат графиците до Коледа да са по дни и да се правят седмица за седмица.

“Локалните решения са много важни, а не наредби за цялата страна. Добре е всяко от училищата, съобразявайки с отсъствията на учителите най-вече, да направи график за седмица, не повече от две, с връщането на отделните класове. Няма да се връща цялото училище, няма да има струпване на повече от 30-40% ученици”, обясни пред “Труд” директорът на 119 СУ в столицата Диян Стаматов.

Той даде пример с това, че в неговото училище в първите два дни от седмицата може да учат 10, 11 и 12 клас, след тях два дни – 8 ,9 и 10 клас, следвани от 6 и 7 и накрая петокласниците.

“С всеки изминал ден броят на учителите, които са с положителен тест се променя неимоверно много. Ако утре има трима, четирима такива колеги, защото толкова се обаждат от днес за утре, а дори само да имат симптоми грипоподобни, това неимоверно променя нещата”, обясни Стаматов.

Междувременно учители, които искат промяна в подхода към училищата по време на пандемия, предлагат вариант три седмици в месеца да се учи дистанционно и една - присъствено до края на декември.

След това предстоят най-тежките седмици - януари и февруари, когато голяма част от системата ще трябва да премине в електронна среда заради натрупването на грипни вируси и коронавируса.

Предстои МОН да отпусне 12,5 млн. лв. на училищата, които са изчерпали средствата си за дезинфектанти и материали, с които да се спазват противоепидемичните мерки. Това трябва да стане с актуализацията на бюджета за 2020 в началото на следващия месец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63 Всяко стадо има и ***, нали? Аз нямам фб, не слагам снимки никъде.Но нима в твоята работа всички са перфектни? Едва ли.Винаги се проявява нулева толерантност към лекари и учители , но ...за другите воже.Иначе и аз съм против като наслагат някои колежчици разни снимки... в повечето случаи лични. И да, тъпо е. Но разни хора, разни идеали.
88
3
 
19
 
! Отговори
ДДД преди 3 години
Герберастките *** са много по-страшни от коронавируса.
87
15
 
35
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Пуснете децата дистанционно обучение или нулева година. Така е най-разумно.
86
3
 
23
 
! Отговори
101 преди 3 години
Като сте се загрижили да ни питате за всичко, я ни искайте мнението дали искаме да плащаме данъци.
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84Ако пътуващите ученици подадат молба за ДО, в клас ще останат по- малко от 50% от учениците. Кой ще ги обучава онлайн, докато съучениците им са в клас? Знаеш ли, че в провинцията има училища в областния град, които се крепят на учениците, извозвани от селата? Тези деца всяка сутрин стават по- рано от връстниците си, по тъмно, изминават километри с автобус през зимата, вечер се прибират пак по тъмно. Ако някое дете се почувства зле, родителят трябва да измине километри, да си го прибере.
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо никой не пита сега противниците на 5G мрежата какво мислят за ситуацията.Все повече дейности ще се вършат онлайн.До преди две години беше немислимо да мислим, че децата от пети клас ще учат от къщи.
83
4
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
,, пътуват до училище...,,Ами да подадат молби за онлайн обучение.
82
1
 
8
 
! Отговори
До 70 преди 3 години
Защо без музика, физкултура, рисуване. Има и там теоретични знания, а дори и практически, които могат да се преподават онлайн. В 18 СУ се преподават онлайн и учениците се включват с интерес. Който иска да учи. По въпроса за присъствието трябва да се вземе мнението и на родителите. Класните ръководители да направят допитване и който родител е съгласен, да се прави график за присъствено обучение. Имаме си мнение и не сме стадо да ни подкарват напред-назад. Децата, които " полудяват" да ходят .
81
3
 
33
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Децата си ги гледам и възпитавам.Не ме затруднява ни най- малко да им помагам с подготовката на уроците,но сега е по лесно, защото тия уроци могат да се записват и да си ги изгледат няколко пъти. Освен това учителите преподават в часовете,а не се занимават да ,,въдворяват ред,,.Децата се обучиха да работят самостоятелно с книгите, което е много полезно качество.
80
5
 
23
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
Вълчев в затвора!
79
3
 
31
 
! Отговори
Беновска пипа преди 3 години
Защо г-н Министъра спа цяло лято и сега продължава да спи на работното си място?
78
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 73Знаем ви и конкурсите. И 100 издателства да представят проекти, конкурсът ще бъде спечелен от "правилното" издателство.Потулиха нещата за Вълчев и Маргаритов ли беше, кой беше другият с него, забравих.Вълчев нищо не направи цяло лято. През ден излизаше по медиите да обещава, че учебната година ще започне нормално. Само за "започване" говореше. Без нищо друго кое, как, кога...
77
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как болниците да се превръщат в ковидболници, а училищата да не се преустроят.Присъствено няма да се учи, всички го виждат.А комунистите ще говорят срещу всяка противоепидемична мярка, всички то виждат.
76
2
 
8
 
! Отговори
Д0 70 преди 3 години
Ако аз съм родител чугоноглав, ти си комплексар, който няма деца.
75
3
 
9
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
Персонален компютър е и всеки смартфон. Децата си цъкат на тях цял час и пускат клипчета от училище.Осигуряване на кабинети с компютри и занималня с млади хора за възпитатели.
74
3
 
22
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Училищата, детските градини и общественият транспорт - това са местата, където най-много се разпространява вируса. Спрете общественият транспорт, преминете на дистанционно обучение и след две седмици броя на новозаразените ще спадне драстично, а оттам и броя на починалите.
73
3
 
16
 
! Отговори
До 70 преди 3 години
Първо не съм чугоноглав, второ още преди 15.09 писах че децата НЕ ТРЯБВА да започват присъствено защото знаех какво ще стане. И знаех, защото знаех че до 15. цяла България се беше втурнала по почивки, колко било евтино, бройките се намаляваха умишлено за да не се плашат хората, и да не ядосаме Ричард мазната коса. Децата тръгнаха на училище, разнесоха вируса, и гледай какво стана сега. Дистанционното обучение в момента е за предпочитане, но без музика, физическо, рисуване и т.н Санитарен минимум
72
8
 
3
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
,,наши издателства...,,Ами пишете и вие учебници и ги представяйте на конкурс.
71
2
 
2
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
,, парите да се усвояват директно от учениците...,,??Сами да си готвят?Затова не ви избират да управлявате.
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закрихте училищата, които са удобни за учениците и родителите, безброй учители останаха без работа, а внушихте на деца и родители, че е много хубаво ремонтираното училище(от наши фирми), много хубава закуската(от наш доставчик), много хубави учебниците(от наши издателства), много е хубава оборудваната класна стая с голям брой ученици, в училище, което е на 15-20 или повече километра от дома и е много хубаво от ранна възраст да се пътува по пътищата всеки ден.