На училище до Коледа по график – по дни, седмица за седмица

Целта е да се редуват присъственото и дистанционното обучение
Обновена: 16 ное 2020 07:12 | 16 ное 2020 07:06, Елка Василева
115
На училище до Коледа по график – по дни, седмица за седмица
Снимка: архив, БГНЕС

Всяко училище ще прави график до Коледа за редуване на присъственото и дистанционното обучение, след като Министерството на образованието и кризисните щабове по места изпратят конкретни насоки кои класове да учат. Това каза пред “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

Кои паралелки ще се върнат след 27 ноември, когато изтича заповедта на здравния министър учениците от 6-12 клас в цялата страна да учат от вкъщи, както и дали да се носят маски в клас и да се променят ваканциите ще са част от предложенията, които тази седмица ще бъдат обсъдени на срещи в МОН.

“Все още сме далеч от вариант да се учи през лятото, имаме резерви в учебните програми и учебното време. Надяваме се до една-две седмици да паднат стойностите и натискът към здравната система и тогава да се мине на графици”, посочи Вълчев.

Още по темата

Междувременно директори виждат графиците до Коледа да са по дни и да се правят седмица за седмица.

“Локалните решения са много важни, а не наредби за цялата страна. Добре е всяко от училищата, съобразявайки с отсъствията на учителите най-вече, да направи график за седмица, не повече от две, с връщането на отделните класове. Няма да се връща цялото училище, няма да има струпване на повече от 30-40% ученици”, обясни пред “Труд” директорът на 119 СУ в столицата Диян Стаматов.

Той даде пример с това, че в неговото училище в първите два дни от седмицата може да учат 10, 11 и 12 клас, след тях два дни – 8 ,9 и 10 клас, следвани от 6 и 7 и накрая петокласниците.

“С всеки изминал ден броят на учителите, които са с положителен тест се променя неимоверно много. Ако утре има трима, четирима такива колеги, защото толкова се обаждат от днес за утре, а дори само да имат симптоми грипоподобни, това неимоверно променя нещата”, обясни Стаматов.

Междувременно учители, които искат промяна в подхода към училищата по време на пандемия, предлагат вариант три седмици в месеца да се учи дистанционно и една - присъствено до края на декември.

След това предстоят най-тежките седмици - януари и февруари, когато голяма част от системата ще трябва да премине в електронна среда заради натрупването на грипни вируси и коронавируса.

Предстои МОН да отпусне 12,5 млн. лв. на училищата, които са изчерпали средствата си за дезинфектанти и материали, с които да се спазват противоепидемичните мерки. Това трябва да стане с актуализацията на бюджета за 2020 в началото на следващия месец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
12
 
3
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
Ей,родител чугуноглав, знаем какво писа всеки ден до 15.09 .2020.- децата да учат присъствено, защото щяла да им пострада психиката.
68
1
 
10
 
! Отговори
БРАВО 65... преди 3 години
ТИ КАЗА ЕДНА ВЕЛИКА ИСТИНА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА!!ВРЕМЕ Е ТАЗИ МУШАНГИЯ ---ДА ПРЕСЪХНЕ!СТИГА СМЕ ГЛЕДАЛИ НА УЧИЛИЩАТА --КАТО "ИЗТОЧНИК НА УСВОЯВАНЕ"---НА ПАРТИЙНО-ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА!ВРЕМЕ Е --ПАРИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО ДА СЕ УСВОЯВАТ , ДИРЕКТНО ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В ТОЗИ ПРОЦЕС!./учители и ученици../
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В някои страни сега учениците учат онлайн, а един или два дни седмично са в училищата
66
3
 
12
 
! Отговори
Мислещ преди 3 години
Как смееш да говориш това и онова. На твоята съвест, лежат десетки учители, за които не е имало място в болницата, или които просто не са имали късмета да ги лекуват 30 лекаря защото не са от вашата крадлива гербава групичка. Затваряй всичко, преди да е твърде късно. Знай едно, рано или късно всичко се връща, и утре ти с тези откраднати пари, ще се наложи да купуваш здраве на дъщеря ти, но няма да можеш. Защото пари се изкарват, всичко се купува но здраве не. Цяла България те кълне Калинке.
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече се объркахме. Как така децата ни са в къщи по заповед на министъра и щели да се връщат след 27 ноември, като моите деца се върнаха днес на училище. Родителите вече не можем да се ориентираме и да направим организация. Всеки ден нещо ново.
64
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата ги превърнаха в източник на "усвояване". Проектите са за:- ученическо хранене, спечелено от "наши" фирми по места; -заявки за учебници- няма да коментирам кои фирми са с предимство; -ремонтни дейности, извършвани от ясно какви фирми; -доставка на лаптопи и компютри- без коментар; -разни курсове и семинари за учители- кой ли е бенефициент... И така от години. Учителите мълчат, няма как да е иначе, та те са партийно предани кадри.
63
2
 
18
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Ей Калинке Гербава, я кажи на хората, колко дена стаж имаш като учител? Колко си ***, че е трябвало да завършиш във Варна защото не ти е стигнал бала за София? Колко дена стаж имаш в реална обстановка, а не скатана службица на крадец по Министерствата.А жена ти, какви учебници печата, а ти я прикриваш, и осигуряваш лапачка. Това не е ли конфликт на интереси?Все си мисля че министър на образованието трябва да е някой педагог, а не крадлив Счетоводител като тебе. Като си некадърен, оставка.
62
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това само означава ,че вашето е фиктивно присъствено обучение на учениците от началото на учебната година.Престанете да демагогствате и злоупотревdвате с вашите болести.По нищо не си личи някои учители с ТЕЛК да са болни на многобройните ви банкети, празненства и екскурзии.ДО 57
61
1
 
10
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
АБЕ , ОСИГУРЕТЕ ПЕРСОНАЛЕН КОМПЮТЪР НА ВСЕКИ УЧЕНИК И НЕОБХОДИМИТЕ ПОСОБИЯ ЗА ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ!!!ТОВА Е ЦЕЛТА И СМИСЪЛА НА ОБЕЩАНОТО ФИНАНСИРАНЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО!ДРУГОТО Е-- ЧИСТА АЛАБАЛИСТИКА , ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ.НАУЧЕТЕ СЕ ДА МИСЛИТЕ С ГЛАВИТЕ СИ , А НЕ С ДЕБЕЛИЯ СИ И ВЕЧНО ГЛАДЕН ***!
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До разумните! Спрете си незабавно децата от училище, докато не е станало късно за вашите семейства. Образователни пропуски се оправят, но здравето не. Как да стане ли? Подайте до директорите и РУО Декларация за Обучение в електронна среда и Декларация за възможност за осигуряване на ел. средства за тази цел. Има ги образците в нета! Хиляди деца учат спокойно вкъщи. И се справят добре. Не чакайте общо решение скоро. Този вирус изобщо не е шега или измама. И е лъжа, че всички ще се заразим!
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54А забележи, че на тях не са им дали пари за 1ва линия. Увеличение през януари, когато обикновено няма пари и ще ги дадат чак февруари или март! Но 6 месеца ще се приказва за това, за да се настроят всички срещу учителите!! Дончев заяви - не е заради ковид, то е по план. Имаш ли представа с това ДО , че се купуват лаптопи, допълнително интернет услуги, телефони.Всичко се срива! Извади ти поне 900 лв за лаптоп , че се е сринал , а утре имаш часове. Да бъдем хора, стига с тази злоба!
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойкот на Министерство на образованието и неговите калинки (отсъствия от училище) да го ... ... . Пазете си децата и родителите !
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 54ДЗИ е веднъж в годината. Веднъж им дали по 80 лв. и го пишеш, сякаш всеки ден им дават по 80 лв. допълнително, завидя на кьоравия за едното му око.
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54Взели сме 80 лв...Не искахме да ходим !! .Аз съм с високо кръвно.Директорът не ми разреши. На колежка с тежка сърдечна операция също не разреши! Жената си прирожи епикриза, диагноза и всякакви документи.Тя е с ТЕЛК. Не и разреши!
55
5
 
23
 
! Отговори
Какъв график ,бе... преди 3 години
КАКВИ ГЛУПОСТИ....??!!ДО КРАЯТ НА ГОДИНАТА , НЯМА ДА ОСТАНЕ И ЕДИН УЧИТЕЛ , НЕЗАРАЗЕН ОТ К-19..!ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ВСЪЩНОСТ??!ПОМИСЛЕТЕ ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ЖИВОТ , И ТОЗИ НА УЧИТЕЛИТЕ....КОИТО ПОСЛЕ НЯМА ДА ГИ ИМА , ЗА ДА УЧАТ ДЕЦАТА ВИ , НА ЧЕТМО И ПИСМО!ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ --НЯМА АЛТЕРНАТИВА В МОМЕНТА!КОЛКО ХОРА ТРЯБВА ДА СИ ОТИДАТ ОТ ТОЗИ СВЯТ---ЗА ДА ПРОУМЕЕТЕ ТАЗИ ИСТИНА
54
0
 
23
 
! Отговори
НЕГРАМОТНОТО преди 3 години
Министерство на образованието, отдавна трябваше да е разаботило и уредило законово ДВЕ РАВНОПОСТАВЕНИ ФОРМИ НА ОБУЧЕНИЕ - присъствено и дистанционно. Второто, по избор за деца със СОП или дълго боледуващи деца. Възможност за избор за ученици и родители. В ситуация като днешната, това би свършило идеална работа -автоматично се прилага дистанционната форма, без драми и импровизации от рода проба-грешка.Обаче в това министерство са или калинки, или бетонирани мозъци от тебеширената епоха.
53
0
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Този е поредния некъдърник който заслужава публично линчуване.
52
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяло лято ходихте от къща в къща да молите за ученици, а сега се молите да ги няма присъствено в класните стаи.Когато дойдоха парите за бройка ученик започнахте много да се притеснявате за вашето и тяхното здравословно състояние.За четири присъствени часа на ДЗИ взехте по 80 лв Я, сметнете дали 1000 лв за 20 дневна (примерно ) работна седмица по 8 часа са добър стимул лекари и мед сестри да работят в болниците и с КОВИД.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обещаха голямо финансиране на сферата на образованието.Обещаха акцент върху образованието на ниво ЕС.Какво правят от МОН? Вместо да осигурят удобна среда за учениците, по- близо до дома им, да не пътуват на километри от населеното място в автобуси по много ученици, те повишават учителските заплати, раздават лаптопи или боядисват/сменят дограмата на училищата, които са вече с дограма/ боядисани, т.е. пак същото "усвояване", което правят от години. Схемата е същата.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе включете го тоя процесор бе. Село 5000 жители, 1000 къщи без градски транспорт(ходят пеш). За колко време ще пламне цялото само от 1 болен? И ако при възрастните, кой с късмет кой без е без значение, смятате ли че ще има жив учител за децата след 40 дни? Не случайно в религиите е избрана тая цифра 40 дни.