На училище до Коледа по график – по дни, седмица за седмица

Целта е да се редуват присъственото и дистанционното обучение
Обновена: 16 ное 2020 07:12 | 16 ное 2020 07:06, Елка Василева
115
На училище до Коледа по график – по дни, седмица за седмица
Снимка: архив, БГНЕС

Всяко училище ще прави график до Коледа за редуване на присъственото и дистанционното обучение, след като Министерството на образованието и кризисните щабове по места изпратят конкретни насоки кои класове да учат. Това каза пред “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

Кои паралелки ще се върнат след 27 ноември, когато изтича заповедта на здравния министър учениците от 6-12 клас в цялата страна да учат от вкъщи, както и дали да се носят маски в клас и да се променят ваканциите ще са част от предложенията, които тази седмица ще бъдат обсъдени на срещи в МОН.

“Все още сме далеч от вариант да се учи през лятото, имаме резерви в учебните програми и учебното време. Надяваме се до една-две седмици да паднат стойностите и натискът към здравната система и тогава да се мине на графици”, посочи Вълчев.

Още по темата

Междувременно директори виждат графиците до Коледа да са по дни и да се правят седмица за седмица.

“Локалните решения са много важни, а не наредби за цялата страна. Добре е всяко от училищата, съобразявайки с отсъствията на учителите най-вече, да направи график за седмица, не повече от две, с връщането на отделните класове. Няма да се връща цялото училище, няма да има струпване на повече от 30-40% ученици”, обясни пред “Труд” директорът на 119 СУ в столицата Диян Стаматов.

Той даде пример с това, че в неговото училище в първите два дни от седмицата може да учат 10, 11 и 12 клас, след тях два дни – 8 ,9 и 10 клас, следвани от 6 и 7 и накрая петокласниците.

“С всеки изминал ден броят на учителите, които са с положителен тест се променя неимоверно много. Ако утре има трима, четирима такива колеги, защото толкова се обаждат от днес за утре, а дори само да имат симптоми грипоподобни, това неимоверно променя нещата”, обясни Стаматов.

Междувременно учители, които искат промяна в подхода към училищата по време на пандемия, предлагат вариант три седмици в месеца да се учи дистанционно и една - присъствено до края на декември.

След това предстоят най-тежките седмици - януари и февруари, когато голяма част от системата ще трябва да премине в електронна среда заради натрупването на грипни вируси и коронавируса.

Предстои МОН да отпусне 12,5 млн. лв. на училищата, които са изчерпали средствата си за дезинфектанти и материали, с които да се спазват противоепидемичните мерки. Това трябва да стане с актуализацията на бюджета за 2020 в началото на следващия месец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се случва в държава, където се пести от учителски заплати и от закриване на училища? От образование се пести!!!Това го започна Костов още през '96- '97 год. Никой не забеляза големия брой закрити училища. Костов закри прогимназиите, в системата на МОН названието "Основно училище" бе променено на "Начално училище". И тарикатската беше завоалирано стореното. Управляващите не си дадоха сметка за последствията. Следващите продължиха инициативата му. Учителите не протестираха, както винаги.
48
1
 
22
 
! Отговори
Омотали са се преди 3 години
като патки в кълчища!Това е!Не смеят да пуснат учениците онлайн, защото за най-малките ще трябва родител вкъщи.Но този родител е:медик,работник,ватман/шофьор от гр.тронспорт,продавач,касиер,куриер,пощальон.Все професии, които не вогат да се извършват онлайн.Същото е и за детските градини.Ще има дефицит във всеки вид обслужване, държавата съвсем ще зацикли.Много ще останат без работаСтрах ги е и са обратното на острото, за да сътворят нещо умно. Управлявайте бе, за това сте избрани и ви плащаме
47
0
 
14
 
! Отговори
вкъщи го бият и ** преди 3 години
на работа го бият и **и се прави на мъж пред децатаа просто е един комплексар
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Класовете трябваше да са с 7-8 ученици, не повече. Ако се появи някой симптомен, да не се налага да карантинират и да не се заразяват голям брой ученици.Последните години МОН само закриваше училища в малките населени места и селата. Сега един куп ученици пътуват с училищен автобус, в класовете са събрани голям брой деца от различни населени места. Целта е да се пести от учителски заплати и поддържане на училища. Плодовете ги берем сега всички.
45
1
 
10
 
! Отговори
Генерала преди 3 години
До децата в клас: Мангъров! Ти ли си?
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не обръщаме внимание на децата, че полудява от изолацията? Щом се обръща внимание на старците, ще се обръща внимание и на децата. Или викаш важно е за тебе старците да седят на детските площадки,на слънчице, а не децата! Май проблема се оказват не децата, а дъртаците.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "явно пишат хора без деца или такива дето ги мятат по селата" Тея които пишат че децата им полудяват са родители на глезени синчета и се отървават от тях чрез училището. Няма такъв филм.
42
20
 
8
 
! Отговори
децата в клас преди 3 години
Пускайте децата на училище! Стига сте ги правили заложници на възрастните! Ковида се кара ,като грипа!
41
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, ако затворете за дълго децата след година две ще обсъждате под статии за избили се ученици, стреляли в час, защото са изтрещяли. Не лекувате един проблем, като създавате друг много по-дълбок. Прав е министъра, поне тоя ползва психолози за съветници. За разлика от щаба.
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нe нaмaлиха брoя нa учeницитe в клac, нe нaзнaчиха дoпълнитeлнo учитeли. Тoвa трябвaшe дa нaпрaвят досега. Опасността нямa дa oтминe зa 1-2 мeceцa, мoжe дa ce пoяви и другaтa eceн. В МOН трябвaшe дa миcлят в пeрcпeктивa. Цял cвят гoвoри, чe нeщaтa вeчe нямa дa ca кaктo преди. Вълчeв рaбoти нa пaрчe, мeркитe ca му зa в мoмeнтa. Миcли си, чe oт 2021 гoд. живoтът щe прoдължи пo cтaрому.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "полудява от изолацията." Не му обръщай внимание ще свикне.
38
1
 
23
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Министре,кога ще изкажеш съболезнования на починалите учители.Помисли ли си ,че тези учители също са родители като всички насКойто има желание си учи във всякаква среда.Нашите деца не са Ви Опитни Зайчета!
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бря ...в плевен от 5 до 12 клас са онлаий ,а гербаджийската кметица в Ловеч учат понеже няма там вирус)
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Може старите и болни учители да преподават само онлайн, а младите само редовно." НЕ СИ в ред ако смяташ че млад човек преджапва ковида като селски гьол, след време и младия учител ще се окаже в лагера на старите и болните.
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тая форум явно пишат хора без деца или такива дето ги мятат по селата. Останете месец с децата в онлайн и ще разберете, че децата учат добре, но полудява от изолацията. Трябва да се намери баланс.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако махнат лимитете на отсъствията болните ще си стоят в къщи и няма да ходят на училище от страх да не ги накарат да държат изпити по всички предмети. Тая рома мярка трябва да отпадне, особено сега в пандемията.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакаме да видим експеримента в Смолян дето погониха учениците да се заразяват масово. Там хората да обърнат внимание на погребалните фирми, тия и в това лъжат - умрял си бил човека под 60 по естествен път. При питане могат ли да тестват починалия за ковид, откровенно отказват.
32
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
имам ученичка в 8 клас и втора седмица е на училище!!!Ходи със страх, защото има заразени деца и персонал!!!Идеята е май всички да се заразят и тогава да ги затворят???
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЦЕЛТА Е ДА НЕ Е ВИНОВЕН МИНИСТЪРА И ТИКВАТА - ДА СЕ ОПРАВЯТ ТАМ ДИРЕКТОРИТЕ!ЕЙ ЗА ТВА ДЪРЖАВАТА Е НА ТАКОВА НИВО- НАВСЯКЪДЕ, ДАЖЕ В ЧАСТНИЯ БИЗНЕС ОТГОВОРНОСТТА СЕ НОСИ ОТ НИЗШИТЕ НИВА, НАЧАЛНИЦИТЕ САМО ИМАТ ВИДА ЛОКА!
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛУДИЧКИ НИ НАПРАВИХТЕ- ВСЕКИ ДЕН НОВИ ЗАПОВЕДИ! НЕКАДЪРНИЦИ!ТО ВЯРНО, ПОЛОЖЕНИЕТО ГО ИМИТИРАТЕ ДА Е КРИЗИСНО, АМА ЧАК ТОЛКОЗ!И СЪС СИГУРНОСТ НЕ Е НАРОЧНО ДА НИ ВЗЕМЕТТЕ АКЪЛА, ПРОСТО СТЕ СИ НЕКАДЪРНИ!