Учениците се справят ефективно със стреса от пандемията

Психолог: Повечето деца не са загубили и чувството си за хумор
16 ное 2020 13:22, Ния Христова
10
Учениците се справят ефективно със стреса от пандемията
Снимка: БГНЕС
Учениците не са загубили чувството си на контрол върху собствения си живот дори по време на пандемията. Този извод прави училищният психолог Красен Фердинандов, който работи в Математическата гимназия "Паисий Хилендарски" в София, съобщи БНР.
 
Темата на доклада е "Емоционален баланс, справяне и преуспяване сред ученици преди и по време на COVID-19". С него Фердинандов е взел участие в 9-я конгрес на психолозите през изминалия уикенд. Докладът анализира данни от изследване на училищния психолог, което е обхванало периода преди пандемията и времето на първия локдаун през пролетта. За първия период в него са се включили 150 ученици, а през втория - 160.
 
"Данните в двата периода показват, че имат устойчива култура и начин да се справят ефективно със стреса си, да запазят самообладание, да поддържат емоционалния си баланс", поясни Красен Фердинандов. Той е на мнение, че активността на младежите е ключова за справяне с проблема.
Още по темата
 
"Изследването показва, че активното справяне им е приоритет. Имат конкретен проблем, конкретно преживяване на стрес и те съумяват да се фокусират. Другата много успешна стратегия, която използват, е „всяко зло за добро“, преоценяват по положителен начин дори изпитанията, трудностите", коментира психологът.
 
Фердинандов откроява за ключово и чувството за хумор на учениците, както и в някои случаи тяхната религиозност. "Тези две тенденции се позасилиха по време на Covid."
 
От изследванията става ясно, че чувството за преуспяване е спаднало с около 17%, уточни училищният психолог. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 3 години
Да бе,само дето дъщеря ни се скъса от рев ,че тя ни е заразила с Ковид и тя е "виновна". Цялото семейство се разболяхме и нещата тръгнаха от училището на детето, защото никой няма смелост да направи онлайн обучение.3сед.изкарахме АД и не ми обяснявайте колко всичко е ок и как децата се справят.А учители, родители, възрастните?!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При учениците няма стрес. На тях за нищо не им пука.
7
1
 
4
 
! Отговори
х преди 3 години
девойките вляво на снимката ще ги излекувам от стреса с най-доброто лекарство
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С повечко дрога стресът се държи под контрол.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До qВиждал съм какво става с млади хора, като прекарат известно време в изолация. Не е нищо добро. По-добре да има някакъв риск, да се събират в малки и граничени групи, да се тестват редвон, отколкото да ги заключат.Ако това стане, след 20 години, ще имам нация от тотални социопати, а тогава всичко ще е загубено ...
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Не си мисли, че всички са по пейките. Едно време пак имаше хора по пейките. Не всички бяхме така, обаче. Ако беше така, сега нямаше да има, кой да крепи държавата.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно е сгрупи "ученици" по пейките навсякъде!Вместа да учат се занимават с всякакви безобразия!Напълно неадекватни мерки от Вълчев, и Бойко Тиквата!
2
5
 
5
 
! Отговори
q преди 3 години
Как няма да се справят по ефективно при положение, че извън електроното обучение те са постоянно заедно по градинки, паркове и апартаменти.Това с дистанционното обучение е пълна безмислица без забрана учениците да се събират на групи
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ли не опитват гьобелските медии на тиквата.Март месец ще ги изгоним всички!