Студенти за онлайн обучението: Като една голяма почивка е

Група във Facebook обединява над 3500 души от над 200 специалности
Обновена: 18 ное 2020 21:34 | 18 ное 2020 21:30, Анисия Иванова
80
Студенти за онлайн обучението: Като една голяма почивка е
Снимка: БГНЕС

Студенти от близо 40 висши училища подготвят писмо до Министерството на образованието и науката, в което настояват да се възстановят присъствените учебни занятия. Те са обединени във Facebook групата "Потърпевши студенти от онлайн обучението", в нея са над 3500 души от над 200 специалности.

„Масово исканията са, най-главното – да се върнем в университетите“, казва Адриана Петрова, студент трети курс по Българска народна хореография в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, пред БНР.

С две отделни заповеди на здравния министър студентите се обучават дистанционно от 29 октомври и това ще продължи поне до 30 ноември, като присъствени дотогава ще са само онези практически упражнения, за които не е възможно да се проведат в електронна среда.

Студентите обръщат внимание и на факта, че в публичното пространство активно се дискутира дистанционното обучение в училищата, но не и това в университетите.

„За университетите почти нищо не се споменава, почти никой нищо не казва какво се случва там. Много рядко се говори за това, а реално ние сме едни от най-ощетените“, подчертава Адриана. В режим на дистанционно обучение най-големият проблем за нея и колегите й е провеждането на практическото обучение.

„Ние сме танцьори. Почти нито една от задачите не може да бъде свършена качествено. С това онлайн обучение не може да се вземе абсолютно нищо. Вече трети курс масово нещата ни са свързани с практика“, разказва тя.

Павел Стоянов, който също е третокурсник в специалността Българска народна хореография, вижда проблем и в платформите, които се ползват за онлайн обучението. „Като се включим повече от 10 човека с видео и микрофони, чисто технически имаме проблеми., казва той.

За Елизабет Иванова, която учи в специалността Специална педагогика, дистанционното обучение "изглежда като една голяма почивка все още“.

„Всеки ден имам само домашни. Обещаните лекции, които трябваше да вървят по график, изобщо ги няма. Откакто сме почнали, сме имали 3-4 лекции. Много често преди обещаната лекция преподавател се включва, казва, че няма да имаме лекция и ще ни изпрати домашно“, разказва тя в предаването „Хоризонт до обед". „Това не ме устройва. Когато бяхме присъствено, беше доста по-лесно.“

С времето студентите започнат да губят интерес, твърди още Елизабет. В момента тя има три изпуснати практики и не вярва, че може да навакса. „Едната беше в училище, другата беше в детска градина, третата беше в някакъв център.“

Има и студенти, които са доволни от сегашното положение, защото им остава време „за всичко останало извън ученето“, допълва Елизабет Иванова. „Ако ни харесва този начин – да сме си вкъщи, то по-добре да не сме ставали студенти.“

Адриана Петрова посочва и друг проблем - затворените университетски библиотеки и усложнената индивидуална комуникация между студентите и техните преподаватели.

Заради проблемите с обучението им в електронна среда в писмото си до МОН студентите ще настояват да бъдат възстановени присъствените занятия във висшите училища, а ако това не е възможно, като краен вариант - присъствено да бъде практическото обучение, а лекциите да бъдат онлайн.

И докато писмото бъде оформено и изпратено до МОН, във Фейсбук групата "Потърпевши студенти от онлайн обучението" текат активни дискусии за плащането на семестриални такси, квартири и общежития в условията дистанционно обучение, когато студентите са по родните си места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като напишат писмо, да си го заврат ....Маски ще горят ли пак
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ива една пошла поговорка у нас:,,учи мамината,за да те работиш,,Затова сме на този хал.
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме имената на авторите на това писмоИскаме да видим в този труден момент кои момчета и момичета предпочитат да мързелуват вместо да отидат като доброволци в ковидотделенията.Позор за тези млади готованци.Старци на 80 години работят в ковидболниците, а те ,, страдат,,.Пфу.В същото време младите студенти- медици и студенти- учители помагат на нацията.От кой факултет са младите лекенца,за които ни разказвате
45
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много грозно извивате ръцете на вашите учители, преподаватели господа студенти. Засрамете се
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с учениците не е по-различно. Успех на държавата, дано с бъдещите поколения успява да вкарва някой лев в хазната. Щото те и бланка за личен документ едва могат да попълнят, ако напишат името си с главна буква ще трябва да има потупване по рамото.
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Занятия няма, а таксичките си вървят, нали?
42
1
 
23
 
! Отговори
Jrkud преди 3 години
Погледнете споменатата фейсбук група и ще видите, че въпросната петиция е подкрепена от едва 75 човека :)
41
0
 
20
 
! Отговори
ygfyg преди 3 години
Тези студенти са от тези дето срещу такса са студенти. Аз влязах студент 1998 ТУ София, завърших 2003 год. Държавна поръчка бях, демек бях изкарал висока оценка, и въпрекиче бала ми от математическата гимназия бе сравнително нисък 5,20 , на изпита по математика изкарах 5 и влезнах електроника, не можах комуникационна техника да вляза. Сега куцо-кьораво-сакато е студент и в "вишо"!
40
2
 
16
 
! Отговори
На 3-та планета преди 3 години
Тези студенти очевидно не са чели заповедта на министъра от 11.11.2020, съгласно която практическите упражнения не са преустановени. Всичко това много прилича на активно мероприятие на младежка организация на някоя партия.
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малка тайна - това което се преподава в БГ е на 90% е ирелевантно, намерете някой чужд учебник или онлайн курс на английски и учете от там. Има много безплатни, дори и човек който не е записан в "университет-кръчма" студентски може да се образова. Икономика няма нужда да се учи изобщо, адвокат само с връзки се става, а за програмисти ако не можете онлайн си сменете специалността.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам студентите мислят и за другите, не само за себе си - опра грешка.
37
4
 
32
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Студентчетата просто искат купони и да са далеч от мама и татко. Не им е толкова за качеството на образованието. При дистанционно трябва да се приберат у дома. Това е цялата работа.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фейсбук поколение не може да си седне на за...ка и да учи, това е връх на нахалството късане на всички засветили се в сборището.
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идва време, в което само богатите ще могат да си позволят децата им да учат присъствено. Останалите 90% - онлайн, кой колко и какво научи, и без това средна класа няма да има.
34
7
 
8
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Абе да учат и да ходят щото после е друго като инженер ти мие колата в някоя автомивка или лекарка ти танцува на пилона.
33
7
 
25
 
! Отговори
Медвед преди 3 години
Болни мозъци-ще стане същото като с училищата ще ходят две седмици за да се разпростирани заразата още повече във ВУЗ-овете, ще се разболеят преподавателите и както сега в училищата, няма да ина дори и онлайн да им преподава. Как може хората да са такива безумци, нека да разберат какъв кошмар е във училищата в големите градове. Дори и онлайн бяма да се обучават.
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един съгласенВсичко може да се учи и се учи задочно. Не може да научиш нещо там в залата и на минутата а трябва да си го научиш вкъщи задочно или на практика. Но практиката си е дълги години чиракуване или работа а не учене. Бъркате образование с работа.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36: тук съм съгласен така е!
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2:Не по всички дисциплини има учебници. Използвай си едната мозъчна клетка!
29
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЮФ на СУ е най-корумпирания ВУЗ вероятно в целия ЕС. Преподаватели които са адвокати или съдии както монарситте до живот и си предават постовете по роднинска линия.