Алиансът на Мангъров иска отмяна на носенето на маски в клас

Медиците твърдят, че маските нарушават притока на кислород
19 ное 2020 21:27, Нели Христова
117
Алиансът на Мангъров иска отмяна на носенето на маски в клас
Снимка: БГНЕС

Ние, български лекари, които сме заявили своето съпричастие към състоянието на медицинската обстановка в страната, и ангажирани още чрез учредителната ни декларация за създаване на алианса на Българските лекари, заявяваме, че не приемаме медицинските оправдания (показания) за въвеждане на задължителни маски в българските училища. Това пише в декларация от Алианса на Българските лекари за връщане към нормален живот по повод заповедта на министъра на образованието за задължително носене на маски в училищата за децата от 5 до 12 клас.

Ето каква пишат още медиците:

Общоизвестно е, че маските за уста и нос предпазват в среда, в която има открити рани и операционно поле за пациента, за да не се увреди от лекаря. Така е било винаги (Това е едно от основните им приложения в клинична среда). Децата са особено чувствителни относно ограниченията и страничните ефекти, причинени от лицевите маски, независимо от материала на маската.

Маските, освен че не предпазват особено от вирусни заболявания, причиняват:

1. Намаляване на кислородното насищане на кръвта и увеличаване на въглеродния двуокис в кръвта на децата, което води до постепенни и трайни увреждания на мозъка на децата ни, с проява на главоболие, липса на концентрация в час и като краен резултат, невъзприемане на учебния материал.

2. Нанасят се трайни психични увреди на децата, най-вече чрез стреса у най малките, с несвойствената среда, която е наложена с маските на лицата им. Трудно е да се обясни на едно дете, което по принцип приема действителността директно, защо следва да се носят, когато причиняват толкова много неудобства и лоши усещания!

3. Лицевите маски според редица наши специалисти доведоха до проява на възпаления на кожата на лицето - дерматити. Провокираха проява на много алергични и свързани с алергичните състояния клинични изяви на задух, на кашлица и спазъм на дихателните пътища. Тези състояния, възпаления на кожата и последствията ще следва да се лекуват и да се полага продължителна грижа за тези деца! Защо? След като можеше и все още може да бъде избегнато. Не бива да пренебрегваме и факта,че спазването на хигиената и периодичността на смяна на маските от децата е почти невъзможно.

Обобщението за нас като специалисти в медицината е:

Заповедта на министъра на образованието е прибързана, не е издържана от медицинска гледна точка и следва да бъде спряна като изпълнение. Децата не трябва да са с маски в училище, поради последствията, които вече изброихме. Учителите следва да поемат своя риск, както ние, лекарите, вече направихме, в името на правилното приложение на педагогическата наука, както и ние работим в името на хората, въоръжени с познанията си в медицинската наука. Никой не може да им забрани да се предпазват и да се грижат за себе си, даже следва да се насърчи. Може да кажем още много. Възпираме се до тук. Нека българските учители да разберат, че всички сме заедно в тази криза и тя не е толкова тежка, колкото се опитват да ни представят.

Задължително е да се спре и вменяването на вина у децата, че са потенциални преносители на зараза, за което няма никакви научни доказателства. Нека върнем децата в училищата присъствено без задължителни маски в час, за да нормализираме учебния процес и оптимизираме психическото и физическо добруване на най-важния ресурс на нашата държава!

П.С: Не забравяйте, че в университетите е още по-лошо, там се решава според ректора и страха у членовете на Академичния съвет!!!

Подписали Декларацията от Алианса на Българските лекари до този момент 13.00ч.

доц д-р Атанас Мангъров
д-р Георги Тодоров
д-р Галя Цонева
д-р Първанова
д-р Румяна Тодорова
проф. Иван Чалъков
д-р Фиалковска
д-р Николов
д-р И.Ватев
Д-р Дамянов
д-р Тодоров
д-р Ковачев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Тези преди 3 години
са за съд. Но и това ще стане.
107
2
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Аз, като учител, никога няма да задължавам учениците ми да носят маски! Всеки да решава сам! Между другото маските предпазват от вируси точно толкова, колкото гащите задържат пръднята!
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомняте ли си 4 "Д" - дезинфекция, дистанция, дисциплина, витамин Д?!Нещо там ги няма маските?Маските имат две функции:1. За измамно вътрешно успокоение, че сте защитени.2. За да мълчите, както ви каза убития Милен Цветков
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образованието ще е на ниво не със стреснатите даскаля!
104
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров е по-скоро опасен.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянин И 19% да е - пак има смисъл, ясно!?
102
2
 
3
 
! Отговори
ОХ преди 3 години
ИСКАМ ДА ВИДЯ КАК МАНГЪРОВ ПРИЕМА ПАЦИЕНТИТЕ СИ?КОЙ Е С МАСКА И КОЙ - НЕ!
101
5
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Вчера сутринта публикуваха датско изследване в което се казваше, че маските пазят в най-добрия случай само 20 %!
100
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя път Мънгара е прав, вместо онлайн маски, то е същото ако си болен вместо на лекар да отидеш в кръчмата.
99
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички тия да не ми се правят на големи познавачи, а да идат да работят 1 месец в Ковид отделение. Да видим после какво ще мислят.
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц мангър & мангърчетата.
97
1
 
11
 
! Отговори
До 86 преди 3 години
Ти ако си мислиш, че като са присъствено не е същото, който иска да научи нещо седи и слуша в часа и съответно изкарва по-добра оценка. Останалите само седят за присъствие и съответно на теста учителката пак им пише четворки за да не се занимава с родителите понеже им вижда колко им е умственият багаж по отрочетата, които са пратили на училище
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То идеята не е само да пазим учителите, но и огромна част от хората пътуващи заедно с учениците в градският транспорт, както и родителите на тези деца, които ги издържат.При положение, че има възможност за неприсъствено обучение да кълчиш пръсти и да се чудиш как да набуташ децата по задушните и нехигиенични сгради си е престъпление. С дистанционото обучение ще се намали смесването на потока на хора в транспорта, където е едно от основните места на неконтролируемо и не проследимо заразяване.
95
1
 
13
 
! Отговори
До 102 преди 3 години
В Източна Европа затвориха училища и университети изцяло,след бума,докато на 01.09. бяха отворени.Германия обмисля,но там затвориха заведения,спортни центрове,забраниха групови събирания.Малко е странно,че Германия затвари бизнеси,а оставя ултрагъстотата с училищата с хиляди ученици,а болните растат.Тук е безмислено да се отварят училищата,учениците са пълно безхаберие,ни маски,ни дистанция,ни родители ги интересуват,ни учители.Щом може он лайн добро или лошо,да си стоят в къщи.
94
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа не са затворени заведенията, нито училища, нито детски градини, да, затворени пространства с маски, но не и децата
93
5
 
4
 
! Отговори
мангъзов преди 3 години
нали си изяде кетапите, къде е тръгнал пак да зарибява пътечки?
92
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Алианса !! Свободни хора !!! А не зомбирани офци !!!
91
7
 
7
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
Само да ти кажа, че мой близък роднина лекар още през март ми каза, че каквото и да правим, всички ще го минем вируса и колкото повече се изолираме, толкова по зле. Не съм фен на Мангъров, но така се говорело между лекарите. Те затова напускат, тези които работят в частни клиники и центрове, си остават там? Що да се разболяват от стрес и болести в болниците. Нали до скоро ги обвиняваха, че са убийци,спомнете си случая от декември! Разпънаха ги, и аз да съм и аз няма да искам да умра.без уважение
90
10
 
8
 
! Отговори
Как Сийка преди 3 години
Излиза,че кохортата на Мънгъров от 12 човека може да сее недоразумения и противо-здравни мнения и ние трябва да изпълняваме техните предначертания ?! Мангъровщина та явно черпи опит от партията столетница,която винаги и при всякакви обстоятелства беше ПРАВА ?!Медиците от цял свят препоръчват носенето на маски,а тия хубавци се извъдиха най-умните и " най-прогресивните" та да си стоиме ей,тъй и да чакаме коронки те да ни понесът на ... крилете си ?!
89
1
 
5
 
! Отговори
Един съгласен преди 3 години
Напълно съм съгласен с вас. Трябва да затворим и заведенията, както в др.европейски страни, иначе няма никакъв смисъл! А училищата ги затвориха заради заведенията, защото Ричи рева ли рева, а сега продължава да иска да работи на 08.12.! Тогава какъв е смисълът заведенията да работят, а учениците да са вкъщи? Няма да спрем вируса, все още има хора, които не вярват в него! Всички ще го преболедуваме и който оцелее, така ще стане, естественият подбор ще действа за съжаление!Мутафчийски беше прав!