Да бъде ли обявена учебната година за нулева?

Има големи неравенства между учениците в София и селата
25 ное 2020 10:20, Ния Христова
77

 

Сложна задача е ефикасното, достъпно и всеобхаватно образование. Възможно ли е да бъде осигурено ефикасно и всеобхватно образование в динамично променящата се среда с честа смяна от присъствена в  дистанционна форма на обучение и какво решение предлагат държавните власти за онези над 40 хиляди ученици, които остават без достъп до онлайн обучение?   
 
На фона на здравна криза и затруднения, 5-6 месеца бяха загубени, в които имахме спокойни дни. Според данните около 65-70% деца са участвали синхронно в онлайн обучението, а други през някакви приложения. Това каза за Bulgaria ON AIR програмният директор на Тръста за социална алтернатива Огнян Исаев. 
 
Той подчерта, че онлайн обучението е нещо ново за учителите и за семействата. 
 
"Някои жилища не позволяват участие в онлайн обучение", допълни събеседникът.
 
Исаев смята, че е нужно да се помисли дали този срок и тази учебна година да не бъдат обявени за нулеви. 
 
"Има големи неравенства между учениците в София и в селата, а те трябва да положат еднакви изпити в края на годината", посочи още той.
 
По неофициална информация, която Исаев цитира, около 10% от учителите не разполагат с постоянен интернет вкъщи, както и с мобилни устройства. Според него вече живеем в неорганизиран хаос. 
 
"Преди около месец стана дума за това, че ще бъдат поръчани 16 000 устройства, но на какъв етап е тази поръчка, няма яснота", каза той.
 
"Не знаем как учебният материал достига до учениците. Изпуснахме ценно време, можеше да се разработят модели, например за хибридно обучение - онлайн и присъствено в училищата", заяви още програмният директор на Тръста за социална алтернатива. 
 
"Децата на семействата с ниски доходи и с ниско образование изпитват трудности при адаптацията и приобщаването в онлайн процеса на обучение", отбеляза Исаев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 3 години
Я стига! Какво неравенство! Почти всички училища имат лаптопи в излишък, за да ги раздават на ученици, които нямат. Ако в някое училище няма такива е въпрос на координация с МОН, за да им прехвърлят. Децата, които не участват в дистанционното обучение знаем кои са и защо не го правят. Те толкова участват и в присъственото обучение.!!!!!!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте си стъргали мозъците. няма да откриете гънки. Ами изобщо да обявим цяла година или две за нуливе, а?
17
2
 
14
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До мхмХайде стига вече с тоя "бизнес". Всяка година укривате около 4 милиарда лв. данъци и осигурвки, така че няма кво да ревете.
16
15
 
12
 
! Отговори
Дани преди 3 години
Обявавайте я за нулева,намалете заплатите на учителите,защото и без това не спряха да реват по телевизиите колко ги е страх да ходят на работа ,понеже само в училище могат да се заразят и децата са им виновни.
15
11
 
6
 
! Отговори
мхм преди 3 години
логично е да я анулират, и без това бизнеса е анулиран с 10 години назад
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами този Труст да подпомогне себеподобните си.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното шаманстване, онлайн обучението е подходящо предвид създадената ситуация. Трябва малко помощ от родителите, което си е валидно и при присъствено. Друг е въпроса, че лицемерите в МОН досега можеха да са го реформирали - да го дигитализират, да има учебни таблети, компютри за децата, интерактивни дъски, мотивирани и обучени на последните технологии преподаватели, със съвременна учебна програма, която ги учи на нещата, които ще им трябват в живота.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обявете я за 0-лева за 30% които не могат да участват. За другите от къде накъде? Крайно време е Българите да разберат че образовнаито трябва да има много и гъвкави форми на да се страят само да тъпчат децата при некачествени учители с малумни програми и помагала. Децентрализираите системата на образование въведете образователни минимуми знания по предметите. Ама голям бизнес ще умра тогава нали?
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само де одат на училище ***, колко от тях са грамотни в 7 клас? Като дойде оценяването и ги пращат в къщи с болнични, да не лъсне голата истина - училището на нищо не учи тези, които не искат да учат. Драпат за шоф. книжка въпреки, че сричат, като първолаци.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"програмният директор на Тръста за социална алтернатива Огнян Исаев"Какъв е този Тръст и от къде на къде ще прави такива предложения? Някаква организацийка е явно дето получава едни пари от някъде. То само като й видим програмния директор и оставаме безмълвни.
9
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз съм "за" нулева учебна година и неплатена отпуска за всички учители! Те бяха тези, които най -много искаха да се минава изцяло на онлайн обучение, макар да са наясно, че това на практика означава, че обучение няма да има. Целта им беше я сна - да си седят вкъщи и да си взимат заплатата без да работят! Никой не му дреме, че пращайки децата вкъщи, единия родител автоматично напуска работа! Освен това децата така или иначе се събират, можете ли да заключите дете над 6-7г.за 1 месец?! Пробвайте
8
5
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Като нищо ще ч обявят за нулева, то държава няма , те подготовка от държавата чакали...От друга страна пък, тик-воний дава мило и драга да доиздрапа до края на мандата, а обявили я за нулева, може да го разкъсат от протести !!!
7
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами учителите да си купят устройства, нали взимат големи заплати, бонуси и др.
6
4
 
15
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи още с първото изречение, на таз статия и вече разбирам, че ме ЛЪЖАТ! Сложна била!? Ми добре де я ми кажете как преди 50-60г бай-Тошо успя по всека паланка да направи и училища и градини и други а сега 60 и повече г. по късно било мнооого сложно да се направи!? Еми значи така поглднато бай-ви Тошо е бил мноооооооого по-можеш от кои да е сега!!! Замислете се!!
5
3
 
18
 
! Отговори
Кюстендилският преди 3 години
Какви села ,бе морков???!!! В цялата Кюстендилска община няма и едно селско училище!!! Ей така си бръщолевите и взимате бадева заплати !!!
4
9
 
21
 
! Отговори
Тоя пък преди 3 години
Тоя пък, каква нулева година бе, алооо? Живота е по-важен от някакво учене. И без това като завършиш нищо не помниш от това, което си учил. Остава ти една таблица за умножение и да можеш да четеш и пишеш. Това могат го научат и без компютър.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв "материал", бе . Това да не е бетонобъркачка. Аман от безполезни изкопаеми.
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега нулева година. Стига с тия ромове, бре те въобще не учат и учебници не си купуват, нямали пари за устройства. Нали имат телефони.
1
7
 
33
 
! Отговори
Геле преди 3 години
Айде сега - нулева година.... Пари за цигари и ракия има , а за компютър на детето - няма...Ба,си и приоритетите дето ги има в нацията ни Толкова време мина - трябваше да бъде създадена подготовка и за този лош вариант , който преживяваме - проспа се половин година време