Да бъде ли обявена учебната година за нулева?

Има големи неравенства между учениците в София и селата
25 ное 2020 10:20, Ния Христова
77

 

Сложна задача е ефикасното, достъпно и всеобхаватно образование. Възможно ли е да бъде осигурено ефикасно и всеобхватно образование в динамично променящата се среда с честа смяна от присъствена в  дистанционна форма на обучение и какво решение предлагат държавните власти за онези над 40 хиляди ученици, които остават без достъп до онлайн обучение?   
 
На фона на здравна криза и затруднения, 5-6 месеца бяха загубени, в които имахме спокойни дни. Според данните около 65-70% деца са участвали синхронно в онлайн обучението, а други през някакви приложения. Това каза за Bulgaria ON AIR програмният директор на Тръста за социална алтернатива Огнян Исаев. 
 
Той подчерта, че онлайн обучението е нещо ново за учителите и за семействата. 
 
"Някои жилища не позволяват участие в онлайн обучение", допълни събеседникът.
 
Исаев смята, че е нужно да се помисли дали този срок и тази учебна година да не бъдат обявени за нулеви. 
 
"Има големи неравенства между учениците в София и в селата, а те трябва да положат еднакви изпити в края на годината", посочи още той.
 
По неофициална информация, която Исаев цитира, около 10% от учителите не разполагат с постоянен интернет вкъщи, както и с мобилни устройства. Според него вече живеем в неорганизиран хаос. 
 
"Преди около месец стана дума за това, че ще бъдат поръчани 16 000 устройства, но на какъв етап е тази поръчка, няма яснота", каза той.
 
"Не знаем как учебният материал достига до учениците. Изпуснахме ценно време, можеше да се разработят модели, например за хибридно обучение - онлайн и присъствено в училищата", заяви още програмният директор на Тръста за социална алтернатива. 
 
"Децата на семействата с ниски доходи и с ниско образование изпитват трудности при адаптацията и приобщаването в онлайн процеса на обучение", отбеляза Исаев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари