МОН обмисля удължаване на учебната година от 1 до 6 клас

При 7-12 клас няма да има удължаване на този етап
Обновена: 25 ное 2020 13:42 | 25 ное 2020 13:28, Анисия Иванова
48
МОН обмисля удължаване на учебната година от 1 до 6 клас
Снимка: БГНЕС

МОН обмисля да удължи учебната година за 1-6 клас с 2 седмици на този етап, съобщи образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

Още по темата

При 7-12 клас няма да има удължаване на този етап. "Не искаме да навлизат в юли месец”, добави Вълчев.

"Трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1. до 3. клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец.

За 1 и 6 клас имаме две седмици маневреност през юни месец. Надяваме се, че ситуацията ще се подобри и ще позволи връщане на присъственото обучение. За голяма част от учениците в начален етап това ще бъдат първите 3 седмици, които ще бъдат с обучение в електронна реда. Чуваме много гласове: на родители и учители. Правят се включително предложения следващите седмици да бъдат ваканционни и учебната година да се удължи. Обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно с присъствената форма на обучение. То е частично ефективно, малко по-ефективна алтернатива за гимназиален етап, помалко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап“, допълни той.

Министърът отбеляза, че в момента е много важно да се намали натискът върху здравната система.

Днес кабинетът въведе частично затваряне на държавата заради пандемията. Противоепидемичната обстановка се удължава до края на януари 2021 г. Прекратяват се присъствените занятия в училище, както и извънкласните дейности. Затварят врати ВУЗ-овете, няма да работят детски градини и ясли до 21 декември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно защо з 1до 6 клас, като те ходят н училищееееее? Поредната глупост от този министър
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка година има по 2-4 седмици грипни ваканции. След това се "компенсира" с намаляване на материала, 2 урока съкратени за час и т.н. Ако се удължи с 2 седмици лятото, нищо няма да има стане. Могат спокойно да се компенсират 4-6 седмици КОВИД ваканция. Дистанционното е бошлаф работа!
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите деца си имат нормални часове в зуум с госпожата, пишат си домашните, учат си стихотворенията, изпитват ги ... Защо министъра смята, че тези деца стоят неангажирани и защо тяхната учебна година също трябва да се удължава. Пуснете ги сега във ваканция пък после удължавайте. Вчера пусна заповед днес да се връщат на училище, днес пусна заповед да минават онлайн. Побъркахте и децата и нас
18
0
 
11
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Този е вреден!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този да не си е удрял главата като малък? За какво сега да не учат и да се занимават с "проекти", а после да учат още 2 седмици? Някаква логика има ли в това? Освен ако не говори за ония програми, от които печели жена му?
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново се прехвърля топката в училищата. Ако решат да учат, ако ли не - проектни дейности .... Ами тези деца, които не са на проекти какво ги правим. Какво значи "частичен ангажимент"? Моето дете в първи клас ще учи ли или не?
15
5
 
15
 
! Отговори
Гърбава калинка преди 3 години
А защо уроците онлайн са 30 минути само, а не са 45 като в училището, Вълчо???
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В училищата където назначенията на директорите са от времето на ГЕРБ(Цветанов )цари тотален хаос.Само промениха своя облик като сграден фонд и вътрешно обзавеждане, но и не грижа за образованието на учениците.Силни с финансови възможности училища са със най- слаба подготовка и образователен процес .Делегираните бюджети дадоха голяма свобода на директорите при изразходване разходите на учебното заведение ,но само за определен кръг за,, извънкласни,, и ,,извънградски ,,дейности .до2
13
2
 
5
 
! Отговори
апп преди 3 години
До Анонимен 11тези, които не са на работа и тези, които имат техническите познания и възможности да го правят отдалечено. (
12
2
 
14
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
Вълчев - престъпник
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютни лицемери! Ако толкова им пукаше за образованието досега можеха да са го реформирали - да го дигитализират, да има учебни таблети, компютри за децата, интерактивни дъски, мотивирани и обучени на последните технологии преподаватели, със съвременна учебна програма, която ги учи на нещата, които ще им трябват в живота, без тежки раници, пълни с десетки учебници (за да усвоят едни пари едни издателства)или евро пари за проекти.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аппКога и къде родителите ще гледат учебния процес? Като се върнат от работа на запис ли?
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ. НЕ СЕ НАЛАГА УДЪЛЖАВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА ЗАРАДИ НЯКОЛКО ПРОЕКТА.
8
7
 
13
 
! Отговори
апп преди 3 години
то пък присъственото (в този му вид) е много ефективно - в час гледат ухх.се, на занималня -пак. Много може да се спори кой начин на обучение е по-ефективен. Дори си мисля, че като са онлайн, учителите се напъват повече, щото родителите имат поглед в-у учебният процес.
7
5
 
21
 
! Отговори
апп преди 3 години
До Анонименаз пък не съм съгласен децата да учат юли, когато е топло. време за игри, спорт и почивка със семейството. И мен не ме кефи, че ще седат децата в къщи, значително ще се увеличи сметката за ток (топло и компютри), ще трябва да проверяваме домашни, да сканираме да пращаме и т.н. или с други думи да поемем половината работа на учителите но ... не мрънкам.Тва за ваканцията по това време пък е изключителна простотия.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С 2 седмици на този етап. На следващия етап може да намалят с 1 седмица. На по-следващия да добавят или извадят някой друг ден. И така *** ми - дойди ми ... Ха ха ха ха ... Гледай българино какви пеперуди ни управляват ...
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев, имахте цяло лято да подготвите единна учебна платформа с адекватно учебно съдържание, както да обучите и осигурите техника на учителите, но го проспахте заедно с останалите калинки преписвайки частични мерки от други държави, които са трудно приложими у нас. Оставка трябва да дадеш, а не да ни говориш за лятото.
4
0
 
30
 
! Отговори
Тоя молив преди 3 години
няма ли най-накрая да го опандизят за въпиюща престъпна некомпетентност?!
3
21
 
16
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Нулева учебна година. Това е спасението. Света няма да свърши с тази мярка.
2
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля ви, спрете да публикувате изказванията на този. Той е един от главните виновници за хаоса в образованието, за скока на заразените. Заради неговите неадекватни действия доста деца останаха сираци. Говорила съм си с познати и общо взето в училищата където назначенията на директорите са от времето на ГЕРБ цари тотален хаос.