Частните училища настояват за финансова помощ от държавата

"Ние сме на пълна самоиздръжка и държавата не дава един лев"
27 ное 2020 15:41, Ния Христова
78
 
Ние сме на пълна самоиздръжка и държавата не ни дава нито един лев. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR секретарят на Българската асоциация на частните училища Валентина Денчева.
 
"Искаме икономическа подкрепа от държавата и я очакваме, защото ако преподавателите могат да работят, какво се случва с другия персонал - хигиенисти, пазачи, шофьори? Държавата може да окаже финансова подкрепа, за да запазим екипите, които толкова трудно се създават", посочи Денчева.
 
Тя обясни, че частните учебни заведения сами осигуряват средствата за заплатите на своите преподаватели. А миналата година са върнали част от таксите на родителите за храна и транспорт, които не са ползвани.
 
Валентина Денчева изтъкна и това, че в частните учебни институции има много малко заразени с COVID-19 деца и преподаватели.
 
"Едно държавно училище, където има над 1000 ученици, специални режими за коридорите, може ли да се сравни с частно, където учениците са около 350? Не бива всички образователни институции да бъдат разглеждани под общ знаменател. Не бива да забравяме, че имаме достатъчно опит от пролетта и виждаме проекцията върху физическото здраве на децата", обясни още секретарят на Българската асоциация на частните училища.
 
Тя поздрави и кметът на София Йорданка Фандъкова за отварянето на две детски градини.
 
"В България трябва да имаме гъвкав подход. Фандъкова показа такъв и я поздравявам", подчерта Денчева.
 
"Частните училища и детски градини бяха творческа лаборатория и показаха развитието на образованието. Ние искаме да се отбелязва нашето развитие и да има диференцирани решения за нашите образователни институции", категрично заяви тя.
 
Денчева е на мнение, че от МОН са взели много мъдри решения по време на пандемията, които после министърът е отменил, което "прави много лошо впечатление".
 
"Ние имаме изключителна подкрепа от родителската общност, те са много отговорни и не водят болни деца в училище. Родителите, които искат децата им да посещават училището, не са безотговорни, това са хора на мениджърски позиции, които имат частен бизнес и трябва да са на работните си места в тези времена", каза на финала Валентина Дечева и добави, че трябва да се пази физическото здраве на децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние от асоциацията Червените Фенери също останахме без Клиенти,нека държавата бъде така добра да ни окаже финансова помощ-може ли?
12
2
 
9
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнес ..тоест нашите хора един път получиха милионите, сега отново за втори път за една година милиончета,а тия като частни да духат супата
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнес се прави с пари. Като нямаш пари, няма да отваряш частно училище. Това не е лъжица за всяка уста.
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер нагло, те получават таксите авансово и никога не връщат пари, при дистанционно обучение им отпадат разходите за: отопление, храна, транспорт, хигиена, охрана, ток, вода и т.н.
8
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В частните училища болшинството от децата са наследници на богати родни"филантропи"интересно защо във време на криза не помолите тях за помощ а искате държавно подаяние?
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На големите мениджъри децата им на училище, че те трябвало да работят... ама накрая децата на секретарките им влизат в немската и математическата..., а на мениджърите по частните гимназии.
6
3
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Бизнес няма да има .Вие не виждате ли кво става ? Прав бях .Капиталите се ориентират от инвестиции към спекулации .Бизнес вече няма да има.
5
2
 
5
 
! Отговори
Учител преди 3 години
МОН и мъдри решения някак си не вървят в едно изречение. Ако е имало такива, бастунът ги е отменил.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
безумна наглости образуванието и лечението станаха бизнестова ме било национално отговорно отношение към народа
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва реформа в системата на частните училища. Държавата ще ги купи за 1 лев, ще ги реформира, съкрати персонала, оптимизира и ще ги закрие. Нали така правеха частниците, когато получаваха държавно предприятие за 1 лев?Те знаят как да реформират, преустройват.
2
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нали Частната собственост е "неприкосновена" за държавна каква помощ блеете?
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образованието в България е безплатно. Защо вземат пари?Държавата може да изкупи фалиралите частни училища за 1 лев и да ги закрие, за да не се мъчат.