Проф. Кожухарова: Децата до 10 г. трябва да са присъствено в училище

В момента се намираме в първата вълна на COVID-19, смята тя
27 ное 2020 12:10, Ния Христова
42
Проф. Кожухарова: Децата до 10 г. трябва да са присъствено в училище
Снимка: БГНЕС
Училищата и детските градини не са основният източник на заразата. Това каза в ефира на bTV проф. Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология. 
 
"Мисля, че всички се съгласихме, че коронавирусната инфекция не е грипна. При грипа малките деца боледуват най-често. Не мога да разбера защо пренесохме това виждане към коронавируса, при положение, че за щастие той проявява милост към децата", коментира Кожухарова.
 
Според нея децата до 10 години трябва да са присъствено в училище, стига да няма проблем с преподавателите. 
 
Тя е на мнение, че мерките този път са предприети навреме за разлика от пролетта, когато те бяха предприети преждевременно.
Още по темата
 
"Някои от тях обаче ми се струват с не такава потенциална ефективност", допълни още тя. 
 
"Затворените помещения крият опасност, когато вътре има много хора. Опасността е толкова голяма, колкото по-възрастни са те. Така че примерът с класната стая не е нов, известен е в науката. В един офис, например, картината е много по-сериозна, отколкото в една класна стая", обясни проф. Кожухарова. 
 
Тя сподели, че смята ваксинацията за най-сигурният начин за борба с дихателните инфекции и допълни, че учителите трябва да са втората приоритетна група за вакинация. 
 
"Важно е обаче Министерството на здравеопазването да направи два плана, които да публикува. Един за действие при следващата вълна на пандемията, защото на практика това е първа вълна за България и няма да бъде последната. Все още имаме време да се подготвим за следващата, която няма примина да бъде по-ниска от тази. Вторият план трябва да е именно за ваксинацията и приоритетните групи", каза още проф. Кожухарова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
19
 
6
 
! Отговори
FYI преди 3 години
До АнонименТо пък учителите като досега ги научиха. Малцина се раздават за децата, останалите повтарят рефрена как вкъщи никой не си иска децата. Ние не искаме да ни ги отгледате (повечето не сте се справили със собствените си), длъжни сте да им преподавате знания. А днес всеки втори родител е по-високо образован от гимназиален учител. Халал да ви е тази изревана ваканция, но за нищо не ставате.
17
5
 
2
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
До Анонимен 19Коя зараза?!
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ами да, по-малко опасно е. Първо, че клиентите не се задържат в магазина с часове, второ касите са отделени с плексиглас и не е възможно да си дишат в лицата с продавачките."Понеже в хранителните стоки работят само касиери ... А за зараза не са необходими часове ..
15
1
 
5
 
! Отговори
Плексигласа преди 3 години
До Анонимен 17А би било хубаво да си дишаме в лицата с продавачките.............онези по-младичките!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До aaaАми да, по-малко опасно е. Първо, че клиентите не се задържат в магазина с часове, второ касите са отделени с плексиглас и не е възможно да си дишат в лицата с продавачките.
13
15
 
5
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Всички без изключение на училище, понеже това онлайното е пълен та.ак!
12
4
 
2
 
! Отговори
w преди 3 години
До АнонименДо 9Явно живееш на друга планета, не знаеш за какво става въпрос - нито за обучение, нито за гледане на деца
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дървени философи,Глупости! Естествено, че децата предават заразата! Кво, да не живеят отделно от родителиите си? Ама лошото е, че вторият най-голям разпространител сте такива мангъровци като теб, дето се хващат за всяко необмислено твърдение, мислят се за безсмъртни, убеждават хората да не се пазят и да пият чай и аспирин, пищят че им се отнема свободата и разнасят заразата докато и те не закъсат сериозно!
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как се изказват, че трябва да да присъствено след като още няма изследвания за дългосрочните последици върху организма даже и при леко прекаралите го. Имайки предвид и състоянието на здравната система и здравната профилактика, която от години отсъства, както и състоянието на 98% от училищата у нас при децата присъственото обучение е доста неразумно решение.
9
4
 
20
 
! Отговори
МММ преди 3 години
Госпожо доктор,моите уважения,но това обезмисля мерките.Карантината или е за всички ,или е безсмислена........
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дървени философи, 77 ЩО НЕ ПОПИТАШ УЧИТЕЛИТЕ ДАЛИ СА СЪГЛАСНИ ДА ИЗЛОЖАТ ЗДРАВЕТО СИ НА РИСК, ЗА ДА ЗАДОВОЛЯТ ИНТЕРЕСА НА ШЕПА ХОРА. РОДИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ДЕЦАТА СИ. ИМАШ ДЕТЕ - ГРИЖИ СИ ГО. УЧИТЕЛЯТ, ТОЙ ОБУЧАВА, МОЖЕ И ДИСТАНЦИОННО.
7
7
 
3
 
! Отговори
aaa преди 3 години
До АнонименОт утре затварям и хранителните стоки - за тези хора, които работят там нима е по-малко опасно? Пък тогава ще ядете...
6
21
 
6
 
! Отговори
Дървени философи, преди 3 години
Вие кои сте ,че да в съдите или викате в България всеки разбира от всичко. Права е жената ,но не съвсем - не до 10 годишна възраст ,а до 12 клас трябва да са присъствено! Взехте здравето на децата . Зазидани ,взиращи се в мониторите по цял ден . После пак за да се подготвят за другия денВъзрастните да си седят вкъщи и НЯМА да се заразяват токова. Ако се налага да не се виждат с по + младите за известно време. Не са виновни децата за да седят в кибритени кутийки ! Казах!
5
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тая ли са я изпускали по глава като малка!?! От къде ги намират все такива!
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кожухарова, Вие сте професор, т.е. имате високо образование /медицинско/. Обаче мъдрост не ви е дадена. Първото и второто имат разричен генезис, и ПОНЯКОГА КОРЕЛИРАТ. Нали сте наясно че: децата боледуват безсимптомно; нямат клинична картина; разнасят заразата навсякъде; заразяват възрастните; смъртноста при възрастните е висока; университетските преподаватели защо се изпокриха; учителите са СЪЩО леко застарели; Значи сте се скрили в някой кабинет, но другите "на фронта"! ТАКА ИЗЛИЗА!!
3
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Права е жената. Заради масовата психоза децата да останат неграмотни и родителите безработни, щото трябва да ги гледат е връх на идиотизма.
2
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кожухарова, ти ли ще ги учиш?
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест децата не може да са приносители според нея? Ако може да са приносители но не не се заразяват е доста по страшно от при грип където знаеш че са болни. Твърде некомпетентно изказване....