Вълчев: Училищата малко или много са рискова среда!

Системата - готова за превключване в електронна сред
28 ное 2020 13:24, Петя Славова
46
Вълчев: Училищата малко или много са рискова среда!
Снимка: БГНЕС

В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Още по темата

 "Училищата малко или много са рискова среда. Те са среда на многочислено и многочасово взаимодействие на множество хора. Сега най-важното е да съхраним здравето и живота на нашите съграждани, и в това число и на учителите, най-важното е да намалим натиска върху здравната система", категоричен бе Вълчев.

Министърът на образованието каза, че системата е била готова за превключване в електронна среда, но все пак дистанционното обучение не компенсира на 100% присъственото обучение.

Министърът на образование посочи минусите на дистанционното обучение - неефективността на педагогическото взаимодействие, натрупването на психологическо напрежение върху децата, обездвижване, десоциализация, и минуси в чисто обучителната част.

"Колкото са по-големи учениците, колкото са по-ангажирани с ученето, толкова са по-малки загубите и обратното. При по-малките ученици, по-малките деца е неефективно да стоят много време пред екрана, трудно е да ограмотяват децата в първи клас ефективно от разстояние", каза Вълчев.

Той отбеляза, че обучението от вкъщи изисква участието на родителите, когато става дума за малки деца, но това невинаги е възможно. Вълчев подчерта, че и за учителя е трудно да осъществява ефективно педагогическо взаимодействие.

Министърът на образованието посочи, че дистанционното обучение също има своите предимства и учителите са се научили да ги използват. Голяма част от учителите са започнали да използват много по-иновативни методи, защото ситуацията го е наложила.

"Ако гледаме само от гледна точка на правото ни на здраве, решението е едно - затваряме всичко, за съжаление живеем в свързано общество, в което имаме много цели, не искаме да убием икономиката, не искаме да обречем децата на образователни недостици. Аз като министър на образованието съм длъжен да бъда гласа на образованието, на правото на образование, да кажа, че най-ефективно е присъственото обучение, но доколкото е разумно. В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората", каза Вълчев.

Министърът подчерта, че училищата събират много хора на едно място, свързват малки мрежи в голяма мрежа, но това се случва и в големите предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
9
 
! Отговори
електричара преди 3 години
Кога и как ще работят родителите на децата в първи и втори клас със тази електронна среда?
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя лизард едно приказваше, а сега пък била рисково! Измята се като фурнаджийска лопата!
20
12
 
6
 
! Отговори
ядосан преди 3 години
До Анонимен 18От 100 км ти личи, че нямаш деца.Не се изказвай *** по теми, които са ти несвойствени.
19
10
 
5
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
До Анонимен 18Колко пък е силна тази зараза?!
18
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сме упорствали вече като има много силна зараза да се обявява нулева година не е фатално толкова
17
3
 
11
 
! Отговори
До номер 2 преди 3 години
Категорично те подкрепям! В България се води истински геноцид срещу децата от години ! Няма детски надбавки ,няма данъчни облекчения ( ако не броим 20 те лева на дете годишно) ,няма достатъчно детски градини ,детските стоки противно на всякаква логика са най - скъпи!!! Но това е САМО в БГ. И не се притеснявай от минусите + голямата част пишещи тук и въобще НЯМАТ деца и не им пука. А аз с *** и безгръбначни не се занимавам .
16
11
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Мишок ,ако наистина завиждаш на някого ,че седи НАСИЛСТВЕНО вкъщи .вместо да диша чист въздух по същото време ,КОЕТО Е ЕДИНСТВЕНОТО НОРМСЛНО то ти си само и единствено МАЗОХИСТ и трябва спешно да се прегледаш. Аз от своя страна те СЪЖАЛЯВАМ и се моля да не се пръкват повече такива индивиди като теб!
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата в училище научават много повече лоши неща отколкото полезни по простата причина, че родители и учители са напълно безхаберни.Онлайн обучението ще отсее тези, които имат потенциал и желание да се учат и развиват.
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха-ха. Що обърна плочата бе Вълчев.Нарочно оставихте децата там, като знаете много добре, какво ще стане. Сега, като се спука балона... ще търсите решение. Правите "пенсионна реформа" с тази епидемия. Нищо друго.
13
3
 
15
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Ти с тия разсъждения ще задминеш Ердоган най- накрая Децата непрекъснато са онлайн. Общуват си постоянно.За тях е лесно да съчетават физическия и виртуалния контакт
12
3
 
21
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Стига с тия очила, комплексарско е.Удобството онлайн е, че урокът може да го запишеш и да го гледаш и по- късно. Дори родителите, ако се интересуват,ще могат да помогнат.Голям шанс е това.В бъдеще ще може да получаваш образование в реномирани училища без да напускаш родния град.Завиждам на тези деца.
11
7
 
6
 
! Отговори
рийш ли преди 3 години
До Анонимен 7С този ''вирус'' и ламтеж за пари, може и ТРИ нулеви години да завъртим.
10
10
 
13
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Защо да обявява нулева година за всички.Повечето ученици се справят чудесно.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** неден
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малки деца на 3-4 години се справят с таблетите по- добре от бабите си. По- скоро на бабите ще е трудно да помогнат на внучетата.Правилно е , децата, които не са се справили, да получат шанс догодина. Останалите да си вървят напред.
7
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА НИЩО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ .
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя на всяка снимка изражението му е "нямам си никаква идея какво правя на този пост".
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като са рискова среда обявявяй нулева година и толкова
4
8
 
13
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Със онлайненото обучение, доста деца ще сложат очила със стъкла дебели колкото дъното на лимонадено шише.
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата са разпространители на ковид-19.